EL CONSELL PER LA REP√öBLICA ENTRA AL DEBAT: REIVINDICA L’1-O I LA VIA UNILATERAL

“El Consell per la Rep√ļblica entra al debat: reivindica l’1-O i la via unilateral”.
( MARTA LASALAS )
El Consell per la Rep√ļblica, que presideix Carles Puigdemont, ha decidit dir la seva en el debat obert successivament per les reflexions del president d’ERC, Oriol Junqueras, i el secretari general de Junts, Jordi S√†nchez, sobre la vig√®ncia de la via unilateral i el sentit del refer√®ndum de l’1-O.

El Govern del Consell ha decidit fer p√ļblic un manifest aquest vespre -la vig√≠lia de la manifestaci√≥ convocada a Madrid contra els indults-, que arrenca assegurant que “el dia 1 d’octubre de 2017 el poble de Catalunya va assolir la vict√≤ria democr√†tica m√©s gran que hagi pogut protagonitzar des del retorn de l’exili del president Tarradellas”. Subratlla que 2,3 milions de persones van fer possible “el primer refer√®ndum d’autodeterminaci√≥, convocat i organitzat pel Govern de la Generalitat i aprovat per llei del Parlament de Catalunya”. “Un refer√®ndum proposat per les institucions leg√≠times dels ciutadans de Catalunya, diposit√†ries de la sobirania popular”, destaca.
S√†nchez i l’1-O

Tot i que el text no cita en cap moment cap dirigent pol√≠tic, es posiciona de manera inequ√≠voca en el debat provocat per les paraules de Jordi S√†nchez que dimarts explicava en un article al diari Ara el seu convenciment que “l‚Äô1-O va ser concebut m√©s per for√ßar el govern espanyol a obrir una via de di√†leg i negociaci√≥ per assolir un refer√®ndum acordat que per proclamar efectivament la independ√®ncia”.

Aquestes refer√®ncies del secretari general de Junts han provocat una intensa resposta a la c√ļpula del partit on fins i tot ha aparegut una iniciativa, de la qual ning√ļ no se n’ha fet p√ļblicament responsable, per recollir signatures demanant la seva dimissi√≥. Les darreres hores, Puigdemont, despr√©s de reunir-se telem√†ticament amb S√†nchez, ha fet saber al seu entorn el seu parer cr√≠tic davant d’aquesta campanya an√≤nima.

Davant d’aquestes valoracions, el text del Consell insisteix en l’√®xit “sense precedents” que el refer√®ndum va representar de participaci√≥ i organitzaci√≥ malgrat la repressi√≥ de l’Estat. “Una vict√≤ria de la democr√†cia i alhora una derrota de la viol√®ncia”, rebla per afegir tot seguit que aquell dia es van posar “oficialment i democr√†tica les bases de la Rep√ļblica catalana” i que va atorgar plens poders al Govern i al Parlament per declarar la independ√®ncia, el 27 d’octubre.
Junqueras i la via unilateral

Tot seguit, el manifest aborda el debat sobre la via unilateral, que Junqueras va descartar dilluns en una carta en qu√® defensava el pacte i assegurava que altres vies no s√≥n desitjables. Tampoc en aquest cas cita el dirigent republic√†. Admet que l’independentisme s’ha posat d’acord per intentar l’acord amb l’Estat espanyol i “cal respectar honestament aquest cam√≠” acordat al Parlament. Aix√≤ no obstant, adverteix que igual com va passar el 2017, l’independentisme s’ha de posar d’acord per pactar “les altres vies” si la negociaci√≥ amb l’Estat desemboca en una via morta.

El Consell no nom√©s assegura que “igual que l’octubre de 2017, la via unilateral √©s leg√≠tima i efica√ß si se sap construir-la i defensar-la”, sin√≥ que a m√©s crida els partits a preparar-la per “fer-la forta i efica√ß”.

“El Consell per la Rep√ļblica, instituci√≥ republicana que recull el fil de l’octubre del 2017, insta tots els partits pol√≠tics independentistes que tenen representaci√≥ i responsabilitat institucional a actuar en conseq√ľ√®ncia i coher√®ncia, i a no malbaratar la vict√≤ria de l’1-O”, adverteix.
Informa:ELNACIONAL.CAT (13-6-2021)

80 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: