L’independentisme contraataca. El president de la Generalitat Quim Torra viatjar√† aquest dijous a B√®lgica per acompanyar el seu predecessor, Carles Puigdemont despr√©s de la presentaci√≥ d’una ofensiva contra l’Estat espanyol. De la m√† dels exconsellers Llu√≠s Puig, Clara Ponsat√≠ i Toni Com√≠n, i la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzi√©, l’expresident far√† p√ļblica la iniciativa perqu√® el Consell d’Europa intervingui activament en el conflicte entre Catalunya i Espanya.

Concretament demanaran que consideri l’aplicaci√≥ de l’article 7 del Tractat de la Uni√≥ Europea, que preveu sancions als estats membres que violin greument i persistent els valors de la Uni√≥, que s√≥n el respecte a la dignitat humana, la llibertat, la democr√†cia, la igualtat, l’estat de dret i el respecte dels drets humans, inclosos els drets de les minories. Ho impulsen¬†el Consell per la Rep√ļblica i¬†l’ANC. L’acte es far√† a Brussel¬∑les i comptar√† amb la pres√®ncia de¬†G√©rard Onesta, exvicepresident del Parlament europeu; Igor KorŇ°ińć, director art√≠stic i professor a la Universitat de Ljubljana. Hores despr√©s, Puigdemont i Torra compareixeran conjuntament des de Waterloo.

La proposta planteja la necessitat de “democratitzaci√≥ del Regne d’Espanya” i el “reconeixement del dret d’autodeterminaci√≥” com a resposta a la repressi√≥ de l’Estat espanyol contra l’independentisme. L’√ļltim exemple, el veto de la Junta Electoral Central per a que Puigdemont, Com√≠n i Ponsat√≠ siguin candidats a Europa.

Es tracta d’un proc√©s llarg que s’inicia registrant la Iniciativa Ciutadana a la Comissi√≥ Europea. Un cop s’accepta, aquest organisme t√© dos mesos per decidir si l’assumpte en q√ľesti√≥ entra dins de les seves compet√®ncies. En cas afirmatiu, s’obre un termini d’un any per recollir, com a m√≠nim,¬†un mili√≥ de signatures de ciutadans europeus de diversos estats membres de la UE.

Qu√® diu l’article 7?

Si accepta que √©s competent, l’aplicaci√≥ de l’article 7 del TUE preveu que en cas de constatar l’exist√®ncia d’una violaci√≥ greu i persistent per part d’un estat membre dels valors de la UE es demanar√† informaci√≥ a l’estat en q√ľesti√≥, en aquest cas, seria Espanya. A partir d’aqu√≠, es podr√† decidir, per majoria qualificada, que se suspenguin determinats drets a aquest estat, com per exemple el dret a vot del representant del govern espanyol al Consell d’Europa.

Fa mig any que el Consell de la Rep√ļblica treballa per enllestir aquesta iniciativa. Finalment¬† veur√† la llum dijous.