EL CONSELL PER LA REPÚBLICA PROPOSA A L’ESTAT UNA PLATAFORMA DE NEGOCIAR AMB MEDIADORS

El Consell per la República ha fet públic un document en què exposa les conclusions del debat intern que han tingut els últims mesos. Destaca la proposta de crear una ‘plataforma de negociació’ amb ‘mediació independent’ amb l’estat espanyol. El document també demana el ‘reconeixement per part de l’estat del dret a l’autodeterminació, la reversió de la repressió i el respecte integral dels drets civils i polítics’.

El Consell diu, però, que les accions per materialitzar el dret d’autodeterminació no poden quedar blocades ‘per la negativa de la majoria de forces polítiques i institucions espanyoles al diàleg’. Fan, per tant, una crida a la societat civil i les institucions a preparar-se per ‘materialitzar’ la independència. Concretament, fa una crida ‘a mobilitzar-se per acompanyar l’acció de les institucions catalanes per materialitzar aquest mandat, exercint els drets civils essencials en un sistema democràtic consolidat, així com la desobediència civil quan sigui necessària, sempre dins del marc de lluita no violenta.’

El Consell per la República també diu que, mentre el mandat derivat del referèndum no s’hagi materialitzat plenament, ‘qualsevol elecció al parlament, com a dipositari de la sobirania del poble de Catalunya, tindrà caràcter referendari.’

Repressió a dojo

El proper 1 d’octubre es compliran dos anys d’ençà que el poble de Catalunya va exercir el seu dret a l’autodeterminació i va decidir constituir un estat independent en forma de república. L’exercici d’aquest dret, reconegut al Pacte Internacional pels Drets Civils i Polítics, ratificat per l’estat espanyol i incorporat a la Constitució Espanyola de 1978, va ser interferit per la violència i la repressió de l’Estat espanyol, que el va intentar impedir. La determinació de les institucions legítimes de Catalunya i dels ciutadans va evitar el propòsit de l’Estat.

També farà dos anys de l’inici de l’estratègia de la repressió per part dels poders de l’Estat, des del mateix cap d’Estat fins als tribunals que han jutjat els nostres líders polítics i socials, com a única resposta a les aspiracions del poble de Catalunya. En dos anys de repressió s’han detingut, enviat a l’exili i perseguit judicialment centenars de persones.

El conjunt del moviment independentista sempre ha apel·lat al diàleg i a la negociació per a la solució del conflicte polític. Aquesta apel·lació, amb el suport de la immensa majoria dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, al marge de la seva preferència per l’estatus que el país hagi de tenir en el futur, ha estat sistemàticament desatesa i menystinguda per tots els governs espanyols. Avui, malgrat la repressió, seguim disposats al diàleg.

Després d’una nova demostració massiva a la Diada d’enguany, i a les portes de la sentència del judici contra els nostres líders polítics i socials, el Consell de govern del Consell per la República, reunit a Waterloo el 12 de setembre de 2019, ha acordat fer públiques les següents conclusions del seu debat intern:

Proposar a l’Estat una plataforma de negociació per a la resolució del conflicte basada en el marc següent:

El reconeixement per part de l’Estat del dret a l’autodeterminació, que el poble català va exercir l’1 d’octubre de 2017.

La reversió de la repressió i el respecte integral dels drets civils i polítics, tal i com estan reconeguts pel dret internacional.

Una mediació independent de les negociacions.

L’acció de les institucions i la societat civil per materialitzar el dret a l’autodeterminació no pot quedar bloquejada, ni per la repressió, ni per la negativa de la majoria de forces polítiques i institucions espanyoles al diàleg.

D’acord amb la nostra missió de fer efectiu el mandat derivat del referèndum d’independència de l’1 d’octubre de 2017, el Consell:

1.1. Insta la societat civil i les institucions catalanes a preparar les mesures i actuacions necessàries per materialitzar el mandat popular per la independència.

1.2. Cridarà al poble de Catalunya a mobilitzar-se per acompanyar l’acció de les institucions catalanes per materialitzar aquest mandat, exercint els drets civils essencials en un sistema democràtic consolidat, així com la desobediència civil quan sigui necessària, sempre dins del marc de lluita no violenta.

1.3. Considera que mentre el mandat derivat del referèndum no s’hagi materialitzat plenament, qualsevol elecció al Parlament, com a dipositari de la sobirania del poble de Catalunya, tindrà caràcter referendari.

2. Reclamem a les institucions europees i internacionals, i molt particularment a la Unió Europea, que d’acord amb les obligacions derivades dels seus tractats vetllin per garantir els drets humans

Waterloo, 14 de setembre de 2019

351 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: