EL COORDINADOR DE MOSSOS PER LA REPÚBLICA AVISA EL SUPREM: VOL DECLARAR EN CATALÀ

El coordinador de ‘Mossos per la República’, Albert Donaire, ha presentat un escrit a la sala segona del Tribunal Suprem on avisa que s’acollirà al seu “dret a testificar en català” i insta la sala a “disposar dels mitjans necessaris” per permetre-ho. Donaire està citat el 24 d’abril com a testimoni proposat per l’acusació popular exercida per Vox. No serà el primer cop que un testimoni demana declarar en català. Joan Tardà (ERC) ho va intentar el 27 de febrer però el president del tribunal, Manuel Marchena, li va replicar que com a testimoni no hi té dret. Si Donaire opta per no respondre es podria enfrontar a una sanció o a que la sala enviï el cas a un jutjat perquè obri una investigació.

A l’escrit, que ha fet públic a través de les xarxes socials, Donaire informa el tribunal que el 24 d’abril s’acollirà al seu “dret a declarar en català” i subratlla que es tracta d’un dret reconegut per la Carta europea de les llengües regionals i minoritàries, subscrita per l’estat espanyol, que recull que els ciutadans que parlen un idioma oficial poden “determinar la llengua del procediment”. Segons argumenta Albert Donaire, el Tribunal Suprem “com a òrgan superior de tots els ordres jurisdiccionals” també hauria de complir amb aquest requisit perquè “abasta no només els tribunals amb seu al territori on es parla la llengua catalana, sinó tots els tribunals centrals”.

Si finalment Donaire opta per no declarar si no pot fer-ho en català, es pot enfrontar a una sanció o a que la sala dedueixi testimoni de particulars i enviï el cas a un jutjat d’instrucció perquè obri una investigació per possibles delictes. Tampoc seria el primer cop que passa en aquest judici. El Suprem va imposar una sanció de 2.500 euros als exdiputats de la CUP Eulàlia Reguant i Antonio Baños per negar-se a respondre a les preguntes de Vox.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (17-4-2019)

N.de la R.

Celebrem que enmig de tantes renúncies i de tantes pots hi hagi gent que mantingui la dignitat. Endavant ,Albert Donaire!

 

1.397 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: