EL CORREDOR MEDITERRANI NO ES FA NI ES FARÀ: NO VOLEN UNIR ELS PAÏSOS CATALANS

“El Corredor Mediterrani ni es fa ni es farà”

(FRANCESC RIBERA, “TITOT” )Francesc Ribera, ‘Titot’ 05.11.2021 10.00 h

El Corredor Mediterrani ni es fa ni es farà perquè hi ha un impediment descomunal entre Castelló i Tarragona perquè la infraestructura es pugui construir. I aquest impediment es diu Països Catalans.

Així és, allò que neguen que existeixi amb més insistència que no pas nosaltres afirmem, és precisament el que impedeix que aquesta infraestructura es construeixi. En qualsevol nació, una línia de tren que unís la segona i la tercera ciutat i el principal flux de trànsit de mercaderies seria una infraestructura essencial que no només faria dècades que està construïda sinó que comptaria amb un manteniment impecable. Però no la construeixen: els terroritza que els catalans i els valencians ens puguem comunicar directament. Els valencians i els catalans, segons ells, ens hem de comunicar a través de Madrid. Han de saber què ens diem, no som de fiar, junts. I en castellà, per descomptat: no debades insisteixen fins el ridícul científic que no parlem la mateixa llengua.

Si Espanya fos una nació de pobles lliurement associats (i no sotmesos per mor de les armes), una moderna i eficient infraestructura ferroviària uniria la segona i la tercera ciutat de l’Estat i la segona llengua més parlada gaudiria, per part de l’Estat, de la protecció més decidida i contundent, al mateix nivell que la primera. Però no és així, malgrat l’incalculable perjudici econòmic i cultural que suposa aquesta estratègia d’aïllament.

I aquesta estratègia d’aïllament no és del PSOE, ni del PP, ni de VOX ni de Podemos, sinó de tots i de cap perquè és, governi qui governi, de l’Estat, aquell estat que neix com un imperi i que no tolera ni assumeix no tenir colònies. L’Estat dels funcionaris, jutges i militars.

El Corredor Mediterrani i la llengua (i cultura) comuna es desencallaran quan l’Estat perdi la capacitat d’impedir-ho. O, és clar, quan deixem de suposar un risc perquè hem estat assimilats i dissolts com a pobles. Aquest dilema, i no l’acumulació de ‘siplauperfavors’, ho resoldrà.

Informa:RACOCATALÀ:CAT (8-XI-2021)

149 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: