EL DEBAT D’AQUEST DIMARTS A TV3 POT SER DECISIU PER DESFER EL TRIPLE EMPAT

(FERRAN CASAS )
Mana la incertesa i el debat de TV3 serà determinant per veure si és Borràs o bé Aragonès qui polaritza amb Illa.

Avui és l’últim dia per publicar enquestes. Les que veureu a partir d’ara, siguin andorranes o a partir de panells digitals dissimulant els noms dels partits, burlaran un dels anacronismes de la llei electoral. Les empreses que s’hi dediquen no s’han mullat gens aquest cap de setmana i, escó amunt o avall, totes aposten a la pràctica per un triple empat entre el PSC, ERC i Junts.

La foto fixa del moment, encara amb indecisos i dubtes sobre la participació que poden fer saltar pels aires qualsevol previsió, no amaga, però, algunes evidències. La primera és que Esquerra està pagant més que els seus socis el desgast del Govern, però que la campanya, amb Oriol Junqueras molt implicat, aquest cop no se li està fent llarga com la de 2017; la segona que Junts ha tornat a posar-se a la pole position malgrat el trencament amb el PDECat i que la gestió de Quim Torra no és precisament un actiu; i la tercera que l’efecte Illa hi és tot i que va perdent atractiu i per ara no sembla que hagi de ser suficient per governar. Tot plegat en una campanya on no ha desaparegut l’eix nacional i en la qual, com he explicat en aquest article, torna a fer-se sentir l’eix social.

No tenim pistes sobre què passarà i ERC i Junts demanaven ahir als seus mítings centrals el vot útil per frenar Salvador Illa. Els uns i els altres es presenten com la via més efectiva per avançar cap a la república i parar els preus als partits del 155 i empetiteixen tant com poden l’espai de la CUP, que ha trobat el to després d’una arrencada accidentada, el del PDECat i el dels comuns. Els socialistes només tenen opcions d’estar al Govern si aconsegueixen acabar amb la majoria absoluta independentista.

Un altre dubte és si d’aquí a una setmana tindrem resultats. El Govern ha avisat que si hi ha problemes per constituir un nombre significatiu de taules -i per tant han de votar el dimarts- es pot ajornar la publicació dels resultats per no condicionar els votants. Mana la incertesa, plana el fantasma del bloqueig -i d’unes noves eleccions- i el debat de demà a TV3 serà determinant. Veurem si és Borràs o bé Aragonès qui aconsegueix polaritzar al màxim la campanya amb Illa i fer-se, per tant, amb el preuat vot útil dels que trien a última hora.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (8-2-2020)

262 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: