EL DEBAT DE TV3: BATALLA CAMPAL DE TOTS CONTRA TOTS ON REP EL MODERADOR

“El debat de TV3: una batalla campal de tots contra tots on rep fins i tot el moderador ”
MARTA LASALAS

Els candidats independentistes ventilant les seves difer√®ncies a discreci√≥, els representants de PSC i comuns tirant-se els plats pel cap pels pactes, les candidates de la dreta carregant a tort i a dret… El debat electoral de TV3 s‚Äôha convertit en una batalla campal que ha enfrontat a tots contra tots, i on fins i tot ha rebut el director de la cadena, Vicent S√°nchis, que tant bon punt s‚Äôha posat en marxa el programa ha hagut d‚Äôencaixar els dur√≠ssims retrets personals de les candidates de Cs i PP.

El cap de llista d‚ÄôERC, Gabriel Rufi√°n, ha obert el debat assegurant que els vots d‚ÄôERC “mai han estat a canvi de res, i mai no s√≥n a canvi de res”. Era la resposta directa al retret repetit que els dedica la campanya de JxCat. Aix√≤ no ha evitat que la candidata de Junts, Laura Borr√†s, l’hi tir√©s en cara de nou. ‚ÄúAmb molta estima, Laura, gratis √©s donar-li la Diputaci√≥ de Barcelona al PSC perqu√® no la tingui ERC. Va ser un error‚ÄĚ, ha replicat Rufi√°n.

Per√≤ la cosa no ha quedat aqu√≠. ‚ÄúVost√® sap que m‚Äôhe posicionat clarament en contra del pacte a la Diputaci√≥ per√≤, si vol, parlem-ne i revertim-ho tot‚ÄĚ, ha reclamat Borr√†s, plantejant fer marxa enrere tamb√© dels acords on ERC ha apartat a JxCat. Borr√†s ha advertit que el problema de l‚Äôindependentisme √©s la falta d‚Äôunitat.

De fet, la candidata de JxCat, que ha hagut de lluitar al plat√≥ contra els virus que li han atacat la gola i que li anaven fonent la veu, ha volgut plantejar una proposta nova per aconseguir un grup parlamentari independentista al Congr√©s on estiguin tots els diputats d’aquests grups junts. Les estossegades i el mocador de Borr√†s amunt i avall s‚Äôha acabat convertint en una remor de fons del debat.

La cupaire Mireia Vehí ha advertit que per a la seva candidatura tenir més escons no és la solució, i que l’aposta de la CUP és l’estratègia de la desobediència massiva.

La voluntat de Veh√≠ de marcar dist√†ncies amb ERC, en particular carregant contra la que denominen Llei Aragon√®s, ha provocat perplexitat a Rufi√°n. ‚ÄúJo no s√≥c el teu adversari en aquest debat‚ÄĚ, ha arribat a advertir en diferents ocasions el republic√†. Per√≤ aix√≤ no ha fet desistir Veh√≠ que fins i tot s’ha embrancat amb Rufi√°n en retrets sobre la seva pres√®ncia en un acte social on hi havia representants d’empreses de l’Ibex, al qual en realitat no va assistir, com ella mateixa ha hagut d‚Äôacabar admetent.

Les cap de llista de Cs i PP, In√©s Arrimadas i Cayetana √Ālvarez de Toledo, han entrat a TV3 rondinant pels lla√ßos amb qu√® ensopegaven al seu pas, fins i tot entretenint-se a arrencar-los en el cas de la popular.

Quan finalment han arribat al plat√≥ la f√ļria s‚Äôha desencadenat i el primer a rebre ha estat el moderador, el director del canal, Vicent Sanchis. ‚ÄúNo ens lliurarem de vost√® ni amb aigua calenta‚ÄĚ, ha etzibat Arrimadas al periodista, mentre que Cayetana li ha retret: ‚Äúprocessat per l‚Äô1-O i aqu√≠ segueix‚ÄĚ.

A partir d‚Äôaqu√≠, Arrimadas, que ha parlat tota l’estona en castell√†, no ha plantejat cap proposta nova, mentre √Ālvarez de Toledo ha anunciat que portar√† el Tsunami davant la JEC. Tant l’una com l’altra han basat la seva estrat√®gia del debat a seguir teixint els fils argumentals dels darrers mesos, amb c√†rregues contra el Govern i el president a l’exili, Carles Puigdemont -el xiringuito i el fugado, en paraules d’Arrimadas- i, en general, contra el proc√©s. El tret definidor de les seves intervencions no han estat les propostes sin√≥ les formes, contundents, tosques, interrompent constantment les intervencions de la resta de candidats. ‚ÄúVeig que Arrimadas i √Ālvarez no tenen prou amb el seu temps i prenen el temps dels altres‚ÄĚ, ha ironitzat el candidat del PSC, Jos√© Zaragoza.

Zaragoza i el cap de llista dels comuns, Jaume Asens, han tingut el seu propi debat. El candidat socialista, que ha substitu√Įt la cap de llista, Meritxell Batet, apartada de la campanya per una malaltia, ha desenterrat el vell argument que va crear per al PSC del Si no hi vas ells tornen per advertir que ‚Äúla derrota de S√°nchez √©s la vict√≤ria de Casado i Abascal‚ÄĚ.

Asens li ha retret que no feia cap proposta concreta. ‚ÄúTenen alguna proposta a banda de subcontractar la policia i els tribunals per un problema pol√≠tic?‚ÄĚ, l‚Äôha interrogat el cap de llista morat ja des de la primera intervenci√≥.

Els pactes a Catalunya i Espanya han provocat l‚Äôenfrontament de PSC amb Comuns i amb Cs i tamb√© amb ERC. De fet, Zaragoza ha proposat a Rufi√°n que el PSC no pactar√† amb el PP i que ERC es comprometi a no bloquejar la investidura del candidat socialista, la qual cosa ha provocat que la candidata del PP salt√©s d‚Äôimmediat. ‚ÄúEl que no va dir ahir S√°nchez ho ha dit ara Zaragoza, pactem amb ERC!‚ÄĚ, ha exclamat.

Entre tants candidats i tantes batalles creuades, el cap de llista de Vox, Ignacio Garriga, no ha aconseguit un especial protagonisme, per√≤ tampoc ha aparegut com el m√©s radical. JxCat i la CUP han carregat contra la pres√®ncia de la ultradreta nom√©s comen√ßar el programa, mentre que Zaragoza l‚Äôha arribat a acusar de racista. Garriga ha replicat explicant que la mare i l’√†via s√≥n negres i assegurant que el seu partit ‚Äúcondemna el feixisme‚ÄĚ.

La picabaralla entre uns i altres ha provocat que en un moment donat Asens arrib√©s a confessar: ‚Äúsembla un combat de boxa, estic una mica avergonyit‚ÄĚ. El debat, dur i dif√≠cil de controlar, al cap de dues hores de batussa ha concl√≤s sense provocar estralls especialment remarcables, m√©s enll√† de desbocar la galip√†ndria de Borr√†s.
Informa:ELNACIONAL.CAT (6-11-2019)

249 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: