EL DEBAT DE TV3, UN REGAL PER A LES FORCES INDEPENDENTISTES

(   FERRAN CASAS   )
Els independentistes que s’hagin assegut aquest dimecres a la nit desmotivats davant el televisor per veure el llarg debat de TV3 tenen alguns motius m√©s per acostar-se al col¬∑legi electoral el diumenge malgrat que no ha estat precisament edificant. Ni Gabriel Rufi√°n ni Laura Borr√†s -que no s’han fet cap retret- han exhibit projectes il¬∑lusionants m√©s enll√† de defensar el refer√®ndum al Congr√©s, i tampoc Jaume Asens i Meritxell Batet han estat convincents amb les seves solucions. Per√≤ In√©s Arrimadas i Cayetana √Ālvarez de Toledo han ofert, amb la seva duresa i hip√®rbole espanyolista, motius de mobilitzaci√≥ per frenar a les urnes que tant agraden als sobiranistes la dreta i la seva oferta repressiva.

Les intervencions inicials del bloc sobre el proc√©s han estat marcades pels context d’excepci√≥ en el cas d’Asens, Rufi√°n i Borr√†s. El candidat d’ERC, a m√©s, hi ha incl√≤s la defensa de TV3 i Vicent Sanchis, el seu director. √Ālvarez de Toledo i Arrimadas han obert foc parlant de cop d’estat i carregant contra els mitjans p√ļblics catalans, i singularment contra el director de la cadena per haver-la posat, segons elles, al servei de la propaganda independentista. El bloc principal ens ha deixat un debat sincopat i amb interrupcions continuades.

JAUME ASENS (En Com√ļ Podem): patidor

A favor. El candidat dels comuns ha sabut explotar l’avantatge de ser l’√ļnic sobiranista cridat a la taula de la governabilitat d’Espanya -encara que sigui com a soci del PSOE- per fer-se valer com a vot √ļtil per l’√†mplia majoria dels catalans que aspira a l’exercici del dret a decidir i a un govern progressista.

En contra. Asens ha intentat exhibir l’agenda social del seu partit, per√≤ els pocs resultats obtinguts del pacte d’Iglesias amb S√°nchez i les dificultats del govern Colau -n’ha estat tinent d’alcalde- el llasten i l’han fet patir. La confrontaci√≥ amb ERC segur que no l’ha ajudat a captar independentistes.

La frase: “Quan la dreta √©s al govern s’imposa una idea unificadora d’Espanya, per aix√≤ necessitem l’esquerra a Catalunya i a Espanya”

GABRIEL RUFI√ĀN (ERC): confiat

A favor. El candidat d’ERC ha ocupat un lloc central al debat, tant per la seva capacitat de r√®plica com per la forma en que entraven al cos a cos amb ells les candidates unionistes. Ha evitat les pol√®miques est√®rils i ha estat h√†bil justificant el seu no als pressupostos espanyols sense perdre el to de “cavall guanyador” que busca.

En contra. La tria per part de Sanchis del tall de veu de 2016, amb la promesa de deixar el Congr√©s en 18 mesos, li ha fet mal. Les expectatives creades amb el proc√©s, que ERC ha coliderat i que per ara no ha acabat en rep√ļblica, s√≥n un llast. I segur que al votant cl√†ssic d’Esquerra no li ha agradat sentir-lo parlar de “Comunitat Valenciana” enlloc de Pa√≠s Valenci√†.

La frase: “La via d’ERC a Madrid √©s el di√†leg, el refer√®ndum i treure les togues i les porres de la pol√≠tica”

LAURA BORRÀS (Junts per Catalunya): dialogant

A favor. Ha estat contundent amb el PSC i amb les candidates de la dreta i les ha posat en contradicci√≥. Borr√†s ha confrontat b√© amb Batet demostrant que pot ser √ļtil per obrir un di√†leg pol√≠tic amb el govern del PSOE. I ho ha fet sense perdre el to conciliador.

En contra. La primera intervenci√≥ ha estat gr√†fica. L’ha hagut de dedicar a fer entendre perqu√® CDC ja no hi √©s i tot el tr√†nsit de sigles de l’espai neoconvergent deixant enrere els noms per√≤ no dirigents ni espais electorals. Li ha costat entrar al debat sobre el proc√©s perqu√® l’han interpel¬∑lat poc i ella tampoc ha tallat a la resta, fet que l’ha penalitzada.

La frase: “La √ļnica soluci√≥ √©s votar, √©s la democr√†cia; i aix√≤ ara a Espanya √©s un problema”

MERITXELL BATET (PSC): atacada

A favor. El p√ļblic de TV3 √©s, segons el CEO, molt majorit√†riament independentista i els atacs desaforats d’Arrimadas i √Ālvarez de Toledo a Batet en el seu intent d’espanyolitzar el debat l’han refor√ßada i presentat com a m√©s federalista del que realment √©s el seu discurs. Ha estat moderada, per√≤ sense fer concessions al dret a decidir.

En contra. Ha deixat sense respondre dues preguntes clau que li feien. Una de Rufi√°n sobre si, com la majoria dels seus votants, estaria disposada a un refer√®ndum i una, reiterada, d’√Ālvarez de Toledo sobre si hi haur√† indults als presos pol√≠tics.

La frase: “Volem¬†refer consensos per votar un acord i no una ruptura. Mireu com han canviat les coses que ara¬†parlar de reforma o de consensos sona a extemporani. Ens juguem si mantenim l’autogovern o un 155 perpetu”

CAYETANA √ĀLVAREZ DE TOLEDO (PP): altiva

A favor. Ella no és candidata per Barcelona per fer vots per Barcelona. Ho és per fer vots a Espanya, per apuntalar Pablo Casado per la dreta. Encara més. I això, com que ho saben els espectadors i els seus adversaris, li permet fer un discurs més elevat i desacomplexat.

En contra. A √Ālvarez de Toledo li importa poc (o gens) tot el que no sigui el proc√©s. En el bloc social i econ√≤mic no ha sortit dels llocs comuns i les cr√≠tiques a l’her√®ncia rebuda per Zapatero. Cap proposta.

La frase: “No ajudin a la senyora Batet interrompent. Volen vost√®s indultar els presos independentistes? S√°nchez no ho contesta mai perqu√® l’indult √©s crucial per ells. Digui que mai els indultaran. I no l’ajudi interrompent-me senyor Rufi√°n, que no li fa cap favor”

IN√ČS ARRIMADAS (CIUTADANS): desaforada

A favor. Arrimadas sap que t√© poca cosa a fer entre els espectadors de TV3 i ha buscat els v√≠deos virals per la seva campanya espanyola confrontant amb Sanchis. Pobre des del punt de vista pol√≠tic per√≤ efectista (amb gadget en forma de carta de dimissi√≥ incl√≤s) perqu√® l’unionisme ha posat els mitjans p√ļblics catalans a la diana.

En contra. El contrast amb √Ālvarez de Toledo, m√©s endre√ßada dial√®cticament, l’ha perjudicada. Habituada a ser el centre d’atenci√≥ unionista s’ha vist superada per la seva rival i no ha estat capa√ß de fer veure perqu√® cal votar-la a ella tenint la candidata del PP. Ha interromput constantment a la resta.

La frase: “Li he portat la seva carta de dimissi√≥ senyor Sanchis perqu√® la pugui presentar i no hagi de perdre temps en redactar-la”

Informa:NACIODIGITAL.CAT (25-4-2019)

558 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: