EL DEFENSOR DEL POBLE “ESPANYOL” DIU QUE S’HA DE COMPLIR LA SENT√ąNCIA DEL 25%

(NURA PORETELLA )
El nou Defensor del Poble, √Āngel Gabilondo, ja s’ha pronunciat sobre la pol√®mica a l’escola de Canet pels missatges que han rebut els pares de l’alumne que han exigit que un 25% de les hores es facin en castell√†. I ho ha fet demanant que es compleixin les sent√®ncies judicials i censurant “la intimidaci√≥ als nens”. En aquest sentit, ha assegurat que “no hi ha d’haver cap intimidaci√≥, assenyalament, assetjament i ning√ļ pot ser perseguit per una opci√≥ relacionada amb la llengua” en una entrevista a Onda Cero.

En aquest sentit, Gabilondo, que va patir una estrepitosa derrota com candidat a socialista a la presid√®ncia de la Comunitat de Madrid davant Isabel D√≠az Ayuso, ha defensat que la seva feina √©s “atendre i escoltar les raons” d’aquells que consideren que els seus drets s’han vist danyats. De fet, Gabilondo ha assegurat que s’ha presentat una queixa davant seu, motiu pel qual l’organisme no haur√† d’actuar d’ofici i que pr√≤ximament “donar√† resposta al cas”.

“Aix√≤ no va del que opines”, ha advertit Gabilondo, defensant que “aqu√≠ no hi ha partidisme ni sectarisme, sin√≥ equanimitat i parcialitat”. Per aix√≤, ha destacat “la q√ľesti√≥ del procediment” en la defensa dels valors democr√†tics.
Carta de la família

Avui mat√≠, la fam√≠lia de Canet que ha exigit que es facin un 25% de les hores en castell√† a la classe del seu fill de P5, han publicat una carta oberta. Davant aquesta, el socialista ha volgut mostrar el seu respecte a tot indicant que t√© un “to ser√®”. En ella, els pares dels nens asseguren que el Govern “menteix” quan diu que la immersi√≥ ling√ľ√≠stica √©s el model legal a Catalunya. Sota el lema en angl√®s, no en catal√† ni en castell√†, ‘Stand up for your rights’, ‘Al√ßa’t pels teus drets’ han reclamat el seu “dret a una escolaritzaci√≥ biling√ľe”. “Hem de deixar d’empassar i empassar, hem de ser valents per dir el que un pensa”, han dit en aquesta carta que t√© un “to ser√©”, segons Gabilondo.

“L’√ļnic que puc fer per ara des d’aqu√≠ √©s respectar-los, mostrar-los el meu afecte i saber que en la mesura que ells vulguin, s√†piguen que el Defensor del Poble escoltar√† les seves raons i, tant com pugui, els hi donar√† resposta”, ha dit Gabilondo en l’entrevista.
Complir la constitució

Per tot plegat, el Defensor del Poble ha fet una crida a complir l’article 3 de la Constituci√≥, que recull el castell√† com a llengua oficial i fixa el deure de con√®ixer-la i el dret d’emprar-la. Sobre la doc√®ncia en castell√†, ha defensat que “l’experi√®ncia diu que, incl√ļs per aprendre b√© altres idiomes, el millor √©s con√®ixer b√© en la llengua materna i, a partir d’aqu√≠, comen√ßar a ampliar horitzons, tret que l’infant sigui estrictament biling√ľe”. Segons Gabilondo, aquestes paraules no s√≥n una apreciaci√≥ pol√≠tica sin√≥ estrictament pedag√≤gica.
A l’espera de la Generalitat

Sobre la resposta de la Generalitat, Gabilondo ha assenyalat que estan esperant “en com adopten les mesures precises per al seu compliment” i que “hi ha un temps per fer-ho”. Aix√≠, ha insistit en la necessitat d’esperar el termini prudencial perqu√® les autoritats educatives de Catalunya adoptin les mesures per complir-les. “Vull veure qu√® es fa”, ha afirmat l’exministre, que ha posat √®mfasi que no nom√©s es tracta de valorar les declaracions del Govern, sin√≥ “veure com s’acaten aquestes sent√®ncies”.

Tot i aix√≤, ha tornat a insistir que el seu deure √©s donar una resposta a les queixes que rep el Defensor del Poble i “fer una reconsideraci√≥ o una recomanaci√≥, sol¬∑licitar informaci√≥ si fos necessari a la Generalitat, al Ministeri d’Educaci√≥ o on sigui”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (13-XII-2021)

53 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: