EL DEFENSOR DEL POBLE “ESPANYOL” DIU QUE S’HA DE COMPLIR LA SENTÈNCIA DEL 25%

(NURA PORETELLA )
El nou Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, ja s’ha pronunciat sobre la polèmica a l’escola de Canet pels missatges que han rebut els pares de l’alumne que han exigit que un 25% de les hores es facin en castellĂ . I ho ha fet demanant que es compleixin les sentències judicials i censurant “la intimidaciĂł als nens”. En aquest sentit, ha assegurat que “no hi ha d’haver cap intimidaciĂł, assenyalament, assetjament i ningĂş pot ser perseguit per una opciĂł relacionada amb la llengua” en una entrevista a Onda Cero.

En aquest sentit, Gabilondo, que va patir una estrepitosa derrota com candidat a socialista a la presidència de la Comunitat de Madrid davant Isabel DĂ­az Ayuso, ha defensat que la seva feina ĂŠs “atendre i escoltar les raons” d’aquells que consideren que els seus drets s’han vist danyats. De fet, Gabilondo ha assegurat que s’ha presentat una queixa davant seu, motiu pel qual l’organisme no haurĂ  d’actuar d’ofici i que pròximament “donarĂ  resposta al cas”.

“Això no va del que opines”, ha advertit Gabilondo, defensant que “aquĂ­ no hi ha partidisme ni sectarisme, sinĂł equanimitat i parcialitat”. Per això, ha destacat “la qĂźestiĂł del procediment” en la defensa dels valors democrĂ tics.
Carta de la famĂ­lia

Avui matĂ­, la famĂ­lia de Canet que ha exigit que es facin un 25% de les hores en castellĂ  a la classe del seu fill de P5, han publicat una carta oberta. Davant aquesta, el socialista ha volgut mostrar el seu respecte a tot indicant que tĂŠ un “to serè”. En ella, els pares dels nens asseguren que el Govern “menteix” quan diu que la immersiĂł lingßística ĂŠs el model legal a Catalunya. Sota el lema en anglès, no en catalĂ  ni en castellĂ , ‘Stand up for your rights’, ‘Alça’t pels teus drets’ han reclamat el seu “dret a una escolaritzaciĂł bilingĂźe”. “Hem de deixar d’empassar i empassar, hem de ser valents per dir el que un pensa”, han dit en aquesta carta que tĂŠ un “to serĂŠ”, segons Gabilondo.

“L’Ăşnic que puc fer per ara des d’aquĂ­ ĂŠs respectar-los, mostrar-los el meu afecte i saber que en la mesura que ells vulguin, sĂ piguen que el Defensor del Poble escoltarĂ  les seves raons i, tant com pugui, els hi donarĂ  resposta”, ha dit Gabilondo en l’entrevista.
Complir la constituciĂł

Per tot plegat, el Defensor del Poble ha fet una crida a complir l’article 3 de la ConstituciĂł, que recull el castellĂ  com a llengua oficial i fixa el deure de conèixer-la i el dret d’emprar-la. Sobre la docència en castellĂ , ha defensat que “l’experiència diu que, inclĂşs per aprendre bĂŠ altres idiomes, el millor ĂŠs conèixer bĂŠ en la llengua materna i, a partir d’aquĂ­, començar a ampliar horitzons, tret que l’infant sigui estrictament bilingĂźe”. Segons Gabilondo, aquestes paraules no sĂłn una apreciaciĂł polĂ­tica sinĂł estrictament pedagògica.
A l’espera de la Generalitat

Sobre la resposta de la Generalitat, Gabilondo ha assenyalat que estan esperant “en com adopten les mesures precises per al seu compliment” i que “hi ha un temps per fer-ho”. AixĂ­, ha insistit en la necessitat d’esperar el termini prudencial perquè les autoritats educatives de Catalunya adoptin les mesures per complir-les. “Vull veure què es fa”, ha afirmat l’exministre, que ha posat èmfasi que no nomĂŠs es tracta de valorar les declaracions del Govern, sinĂł “veure com s’acaten aquestes sentències”.

Tot i això, ha tornat a insistir que el seu deure ĂŠs donar una resposta a les queixes que rep el Defensor del Poble i “fer una reconsideraciĂł o una recomanaciĂł, sol¡licitar informaciĂł si fos necessari a la Generalitat, al Ministeri d’EducaciĂł o on sigui”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (13-XII-2021)

149 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: