EL GOVERN DEMANA SACRIFICAR L’ACTIVITAT SOCIAL I ANUNCIARÀ NOVES MESURES

“Sacrificar l’activitat social per garantir la resposta del sistema sanitari”. La consellera de Salut, Alba Vergés, i el vicepresident del Govern i president substitut, Pere Aragonès, han comparegut des de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona amb un missatge clar: cal evitar les trobades presencials per frenar el virus. Després d’admetre la preocupació per la tendència creixent de les xifres de la pandèmia, que aquest dilluns ha arribat als 311 punts de risc de rebrot, han anunciat noves mesures per als propers dies. “Si som estrictes, no ens caldria aplicar cap mesura”, ha detallat Vergés, que no ha aclarit si seran recomanacions o restriccions, ni quan s’aplicaran.

De moment, el Govern ha demanat “baixar el ritme” de l’activitat social, és a dir, evitar dinars i reunions de feina presencials, trobades al sortir de l’escola, sopars amb amics o escapades de cap de setmana, unes recomanacions que s’afegeixen a les que ja va fer ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que no ha participat en la compareixença perquè està confinat per haver tingut contacte amb un cas de coronavirus, de recuperar el teletreball i les classes virtuals a la universitat. “L’esforç no serà suficient si no som un equip de 7,5 milions de persones”, ha assegurat la consellera, fent una crida a la “complicitat” de la població per complir el que de moment només són recomanacions.

Argimon recomana que es faci teletreball els pròxims 15 dies arran de l’augment de casos

On sí s’han endurit les mesures és a quinze municipis del Vallès Occidental, segons ha informat la consellera. El Procicat ha aprovat una reducció de l’aforament de bars, restaurants i actes religiosos al 50%, i demana a la població que es quedi a casa tant com pugui. Aquestes mesures que entraran en vigor quan es publiquin al Diari oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) afecten Sabadell, Terrassa, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Matadepera, Polinyà, Ripollet, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat i Viladecavalls.

A la resta de Catalunya, sembla difícil que demà mateix el Procicat anunciï noves restriccions. Sí que sembla més probable que es decretin abans del proper cap de setmana. Ara el Govern treballa per determinar quines són les més efectives. “No hi ha moltíssimes mesures més a aplicar i tothom ja saps com haurem d’actuar per reduir la interacció social”, s’ha limitat a dir Vergés. Així doncs, es preveu que siguin mesures ja aplicades en anteriors fases de la pandèmia. “Fer aquest esforç ara és absolutament necessari”, ha insistit el vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès.

Tot i que asseguren estar més preparats que fa uns mesos, Aragonès ha instat la societat a abaixar el ritme social, sobretot en l’entorn familiar, que és quan –diu– s’assoleix més nivell de confiança. “O ens multipliquem nosaltres en les estratègies o el virus es multiplica”, ha afegit el vicepresident.

Nova tècnica de diagnòstic

Vergés ha anunciat una nova tècnica que es desenvoluparà a l’Hospital Germans Trias i Pujol, l’hospital de la la Vall d’Hebron, l’hospital de Bellvitge i el Banc de Sang i Teixits, i que permet descartar positius de vuit persones amb només una analítica. La nova tècnica ‘pulling’ tradueix en una sola analítica les mostres de vuit persones. En cas que el resultat sigui negatiu, es donaran com a negatius les vuit persones de la mostra. Si el resultat és positiu, es faran analítiques individualitzades. “Això permet augmentar molt la capacitat de diagnosi”, ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés.

Aquesta tècnica està pensada per zones on el virus té una prevalença baixa i permet fer cribatges a molta més gent amb menys reactius i laboratoris. A més, Salut ha anunciat que incorporen 500.000 tests antígens en hospitals sense laboratori i a l’atenció primària, i que disposen d’una reserva de 500.000 més. Aquests tets, que tenen una sensibilitat i especificitat molt bona durant els primers cinc dies de símptomes, permeten tenir els resultats en 20 minuts.
Informa:ARA.CAT (12-10-2020)

315 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: