EL DESGAVELL ESPANYOL ENS POT MATAR: VERGÉS DENUNCIA QUE NO ARRIBEN LES DOSIS DEL VACCÍ PREVISTES

Salut començarà a vacunar el dimecres vinent la població general d’entre 60 i 65 anys amb la vacuna d’AstraZeneca. Així ho ha anunciat la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, després que la Comissió de Salut Pública hagi elevat el topall d’edat per a rebre la vacuna fins als 65 anys. Vergés ha detallat que a partir d’aquest dilluns mateix a la nit es començarà a enviar missatges a les persones de 60 a 65 anys perquè dimecres, quan es reprengui la vacunació amb aquest vaccí, ja puguin vacunar-se. També es començarà a contactar amb el personal essencial que encara no està vacunat, també els de més de 55 anys que fins ara no es podien posar la vacuna d’AstraZeneca.

Vergés també ha denunciat que aquesta setmana han rebut només 16.000 dosis del vaccí d’Oxford de les 60.000 previstes. Segons ha apuntat, en els propers tres dies es calcula que n’arribaran 18.000 més, però de totes maneres no s’arribarà a les 60.000 esperades. Aquest retard, ha dit, “qüestiona molt l’estratègia” fixada perquè “fa de molt mal planificar”·

Vacunació de població general

Vergés ha anunciat que la setmana vinent ja es començarà la vacunació en població general de 60 a 65 anys amb la vacuna d’AstraZeneca. La decisió arriba després que, per una banda, des de l’EMA s’hagi donat llum verda al vaccí i se l’hagi desvinculat per ara dels casos de trombosi i, de l’altra, que el govern espanyol hagi decidit elevar el topall d’edat per a rebre el vaccí fins als 65 anys.

Així, a partir d’aquest dilluns al vespre es començarà a enviar missatges tant a la població general de 60 a 65 com a tot el personal essencial que encara no ha rebut la vacuna. Entre aquests hi ha les persones que estaven pendents de ser vacunades però no ho van poder ser per l’aturada davant els casos de trombosi, però també hi ha totes les persones de més de 55 anys que no podien ser vaccinades pel topall fixat.

Salut preveu que els propers dies el ritme de vacunació sigui “més accelerat” que el de les setmanes anteriors perquè podran utilitzar les dosis que han arribat aquesta setmana i les que tenien immobilitzades, en total unes 140.000 o 150.000 dosis.


Eliminació del topall de 55 anys

Vergés ha celebrat el canvi de criteri en relació a l’edat per a rebre el vaccí d’Oxford i ha assegurat que “no tenia cap sentit” des del punt de vista científic i que anava “en contra de la voluntat i els objectius de la vacunació”.

Ara, segons ha apuntat, s’està esperant l’estudi de la farmacèutica als EUA amb grups de totes les edats, que assegura que ja apunta cap a l’eficàcia en majors de 65 anys, i ha remarcat que a molts països europeus ja es vacuna a persones més grans de 65. “El primer pas era trencar el topall però creiem que no hi ha d’haver cap límit d’edat”, ha afegit la consellera, que ha dit que “així ho marca la fitxa tècnica de la vacuna autoritzada per l’EMA i tots els estudis”. “Creiem que aquesta és la línia i ho continuarem defensant”, ha insistit.

Informa:LAREPUBLICA.cat (23-3-2021)

285 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: