EL DIPLOCAT NO ESTÀ EN LIQUIDACIÓ, SENYORA SORAYA SÁENZ DE SANTAMARIA

“Qui està ara en liquidació?”
( JOSÉ ANTICH )
Encara apareix per Twitter de tant en tant un vídeo de Soraya Sáenz de Santamaría, quan era vicepresidenta del govern espanyol, durant un míting electoral celebrat a Girona el 16 de desembre de 2017, en ple 155, un cop desballestat el Govern de Carles Puigdemont ―amb mig Executiu ja en l’exili i l’altra meitat a la presó― i anul·lada l’autonomia catalana. SSS, la virreina, com era coneguda a Barcelona, amb prepotència i fanfarroneria, acompanyada del seu secretari d’estat Roberto Martínez de Castro, el seu delegat a Catalunya, Enric Millo, i Xavier García Albiol, es va expressar així: “Qui ha tancat les ambaixades? Mariano Rajoy i el Partit Popular. Sabeu com s’anomena el Diplocat? Ja no es diu Diplocat, es diu Diplocat en liquidació”. Avui SSS està fora de la política i és una broma massa senzilla preguntar-se qui està en liquidació.

Cal recordar aquestes paraules el dia que la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha anunciat l’obertura de sis noves delegacions a l’estranger al llarg d’aquest any que cobriran la representació institucional de Catalunya a Andorra, el Brasil, l’Àfrica Occidental (Dakar, al Senegal), Àfrica Meridional (Pretòria, a Sud-àfrica), Corea del Sud i el Japó. Amb aquestes sis noves delegacions, Catalunya tindrà 20 ambaixades que prestaran serveis en un total de 63 països, la qual cosa, sens dubte, permetrà dur a terme una millor acció exterior del Govern, un objectiu que ve de lluny i que ha ensopegat sempre amb problemes, no en l’etapa independentista actual, sinó en la ja llunyana autonomista dels anys vuitanta i noranta amb Jordi Pujol.

Amb l’arribada d’Alsina a Exteriors, l’obertura de noves ambaixades fa un salt important tant en nombre de seus com en inversió econòmica i en plantejament polític. Ja s’ha dit que passen de 14 a 20 i, pel que fa a inversió pressupostària, també s’incrementa de 18 a 28 milions d’euros la partida per al conjunt de les delegacions i el discurs puja també diversos esglaons. “Als que ens volen tancats a casa i calladets, tinc una notícia: viatjarem i parlarem del nostre país com mai no s’ha fet abans. En qualitat i en quantitat”. O, “la millor manera de preparar-nos per ser un estat és començar a actuar, tant com puguem, com si ho fóssim”.

És obvi que l’obertura d’oficines de la Generalitat a l’estranger és una molt bona notícia des de tots els punts de vista, començant per l’atenció que rebran els catalans fora de les nostres fronteres. El coneixement del que som, què fem i els objectius polítics que perseguim poden arribar a més persones en un encotillat mapa autonòmic que sabem molt bé els límits que té i les dificultats que planteja per a una nació sense estat com Catalunya. El camí de noves ambaixades és el correcte, encara que, de segur, en els propers dies sentirem protestar els de sempre. Serà que el trajecte que s’està seguint és l’adequat. I que el vaticini de Soraya Sáenz de Santamaría no s’ha complert.
Informa:ELNACIONAL.CAT (8-3-2022)

169 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: