EL DISCURS DE NADAL DE FELIPE VI: POBRE, AVORRIT I FUGISSER

(JOS√Č ANTIC)

En l√≠nia amb els textos que sol produir la factoria del palau de la Zarzuela per a tots els nadals: quatre pinzellades sobre els temes d’actualitat, sigui l’eurpci√≥ del volc√† a l’illa de la Palma, la pand√®mia, la Uni√≥ Europea, la crisi econ√≤mica, l’ocupaci√≥, el paper dels sanitaris, la Constituci√≥, els √ļltims 40 anys o la conviv√®ncia; absolutament esquiu del tema territorial i de la q√ľesti√≥ catalana i totalment evasiu sobre el retorn a Espanya del rei em√®rit, fugit als Emirats √Ärabs Units des d’agost del 2020, assetjat per diferents temes de corrupci√≥. Sense citar-lo, la seg√ľent frase sembla estar dedicada al seu pare, Joan Carles I: “Hem d’assumir, cada un, les obligacions que tenim encomanades; respectar i complir les lleis i ser exemple d’integritat p√ļblica i moral”.

Com ja va fer al discurs nadalenc de 2020, cap retret al seu pare, ni tampoc cap insinuaci√≥ directa. En ple debat sobre el retorn del rei em√®rit a Madrid, que ell volia per als primers dies de l’any nou i a la Zarzuela, com si no hagu√©s passat res res, Felip VI introdueix tan sols una falca gen√®rica sobre la necess√†ria integritat p√ļblica i moral. Com casa aquesta frase amb el retorn del fugit Joan Carles I? Est√† dient que no hauria de tornar i que ja est√† b√© a Abu Dhabi encara que el cost per a l’erari p√ļblic sigui elevad√≠ssim? Com queda la monarquia espanyola, sens dubte, m√©s que esquitxada pels casos de corrupci√≥ que la societat espanyola ha anat coneixent al mig de, primer, una enorme perplexitat i, m√©s tard, amb gran irritaci√≥? N’hi ha prou amb el suport dels grans partits del r√®gim del 78 per mantenir una instituci√≥ desconnectada del batec diari del pa√≠s i de les necessitats perempt√≤ries d’una ciutadania cada vegada m√©s exigent?

Pel que fa a Catalunya, exactament igual, fent seva aquella m√†xima tan marianista -de Rajoy, √©s clar- que dels problemes que no es parla pot ser que acabin desapareixent. De poc semblen haver-li servit les plantades permanents de les autoritats catalanes en totes les visites que ha realitzat a Barcelona o a qualsevol de les comarques catalanes. Tampoc les protestes que han seguit als seus despla√ßaments i que nom√©s l’actual situaci√≥ de pand√®mia han aconseguit temperar. La monarquia segueix estant en uns par√†metres rid√≠culs d’acceptaci√≥ entre els catalans com ho demostren la gran majoria de les enquestes que es fan -perqu√® el CIS continua resistint-se des de fa m√©s de sis anys a preguntar sobre la valoraci√≥ de la Corona?, √©s acceptable aquesta apagada informativa?- Una de les √ļltimes enquestes conegudes √©s la realitzada pel Centre d’Estudis d’Opini√≥ de la Generalitat (CEO) i va concloure que un 72% dels catalans √©s partidari de la rep√ļblica i que nom√©s el 15% prefereix la monarquia.

√Čs, potser, la prova m√©s palpable del perqu√® la societat catalana ha desconnectat de la monarquia espanyola i la considera una instituci√≥ clarament allunyada dels seus interessos i de les seves necessitats. La fractura que es va produir l’octubre del 2017 amb l’agra i desafortunada intervenci√≥ televisiva del Rei no ha estat ni reparada, ni corregida. Els fets que s’han produ√Įt despr√©s -repressi√≥, pres√≥ i exili de l’independentisme- han ampliat la dist√†ncia de la societat catalana amb la monarquia, han acostat Felip VI als sectors m√©s immobilistes i, el seu silenci, en moltes ocasions, ha acabat ubicant-lo m√©s a prop de les posicions de PP i fins i tot de Vox. Sens dubte, mals companys de viatge.

Informa:ELNACIONAL.CAT (25-XII-2021)

77 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: