EL DOCUMENT SOBRE PUJOL, UNA GRAN LLIÇÓ DE PERIODISME DE TV3

“TV3, la de tothom ”
“Agradi o no agradi a Salvador Illa, TV3 té una audiència massiva perquè és la de tothom”
( SÍLVIA BARROSO )
L’equip de 30 minuts ens ha tornat a donar una lliçó de periodisme. Amb Pujol, els secrets d’Andorra, emès aquest diumenge a la nit, aborda en mitja hora un cas molt complex amb tots els punts de vista –sigui per la intervenció directa de testimonis i protagonistes o amb la utilització de documentació i material audiovisual– i amb eficàcia narrativa. S’hi explica l’essencial de la història d’una família que va tenir poder i la possibilitat de fer diners –l’episodi de l’abocador de Vacamorta està molt ben triat per entendre el funcionament de Jordi Pujol Ferrusola– i s’hi recull el paper poc clar i polièdric del patriarca –interessant l’aportació de Josep Pujol Ferrusola tot i ser, òbviament, de part. Però, sobretot, s’hi reflecteix una època i també els mecanismes de l’Estat espanyol per comportar-se de manera mafiosa: impagable el testimoni de Joan Pau Miquel, de la Banca Privada d’Andorra.

S’entén tot tan bé i tan fàcilment que és possible que gran part dels espectadors –que de ben segur hauran estat molts– ni tan sols siguin conscients de la feinada brutal que hi ha d’haver al darrere. És com ha de ser. És com són els bons documentals dels mitjans de referència de tot el món. I ningú –a banda dels denunciants com ara els veïns del Baix Empordà que van destapar el cas de l’abocador– en surt ben parat. Ni la família Pujol, ni la judicatura, ni els foscos personatges de la policia patriòtica espanyola. És com ha de ser.

I és important deixar-ho clar avui, hores després que el que va ser candidat del PSC en les eleccions del 14F i que tot indica que es quedarà a l’oposició, Salvador Illa, hagi caigut en el parany d’imitar Cs –una cosa que diu que no vol fer– amb una crítica estereotipada i sense cap fonament a TV3 i els mitjans de comunicació públics de Catalunya en general. En una entrevista a El Periódico, deixa anar que “han tingut un paper molt lamentable en les últimes etapes”, no ho argumenta –o almenys en el que s’ha publicat no apareixen els arguments– i es queda tan ample. El cas és que, agradi o no agradi a Salvador Illa, TV3 té una audiència massiva –absolutament consolidada i imbatible en els programes informatius– perquè és la de tothom.
Informa:ELMON.CAT (12-4-2021)

257 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: