EL DISCURS(O) DE LAPORTA: LA MASIA DEL BARÇA NO FA RES PERQUÈ ELS JUGADORS PARLIN CATALÀ

“El discurs(o) de Laporta”.
“Laporta va fer l’arenga en castellà perquè, malauradament, no sembla tenir cap mena d’intenció de treballar perquè el català sigui la llengua comuna del club”.
(ÀSTRI BIERGE )

Fa uns dies el Barça va moure per xarxes un vídeo de Joan Laporta, que després del partit contra el Madrid va baixar al vestidor per animar els jugadors i felicitar-los per l’actitud que havien tingut al camp. Durant més de dues terceres parts de l’arenga, que dura un minut, el president del Barça parla en castellà als jugadors del Barça. Fins i tot hi ha un moment en què s’adreça en castellà al Xavi: “Míster, este es el camino”.

El president del Barça hauria de fer servir amb normalitat el català amb els jugadors perquè és la llengua d’aquí i, per tant, hauria de ser la llengua vehicular del més-que-un-club. I punt, diria. Ara bé, més enllà d’aquesta consideració mare, és absolutament gratuït que Laporta fes el discurset en castellà. No hi havia cap necessitat. Si l’hagués fet en català, quantes persones no haurien entès la immensa majoria de les seves paraules? Qualsevol que entengui el castellà l’hauria comprès, com bé demostren els jugadors quan els periodistes els fan preguntes en català. I, en el cas que algú del vestidor no entengui el castellà, bé, llavors és absurd fer-lo servir com a suposada deferència a ell.

Que el castellà és la llengua vehicular de les plantilles del FC Barcelona, i que és la llengua que fa servir el cos tècnic per adreçar-se als grups, això ho sap tothom. I que la Masia del Barça no és capaç d’ensenyar a parlar en català als nens que hi juguen, hi estudien i hi viuen, és una evidència. Una evidència sorprenent. Com és possible que tots els jugadors que venen de fora de nanos, arribin al primer equip sense ser capaços de parlar la llengua del país? Això no és normal. Fins i tot a les zones més castellanitzades de Catalunya -i malgrat els dèficits de la immersió-, bona part dels alumnes hi surten amb competències orals en català. Fins i tot és així a les escoles privades on van els fills dels castellans pijos!

Laporta va fer l’arenga en castellà perquè, malauradament, no sembla tenir cap mena d’intenció de treballar perquè el català sigui la llengua comuna del club. De fet, ara el Barça ha publicat un altre vídeo a les xarxes, una entrevista que li fa la mateixa televisió del club al Ferran Torres, que és valencià i parla valencià. En quina llengua li fan l’entrevista? Efectivament. Un drama.
Informa:ELMON.CAT (16-1-2022)

229 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: