EL FESTEIG CREIXENT ENTRE MONARQUIA I VOX

La monarquia espanyola veu en Vox un puntal per a assegurar-se la supervivència en un moment en què és clarament qüestionada

Per: Pere Martí

Neutralitat. Les notícies de la família reial espanyola fa temps que han deixat les pàgines de la premsa rosa per aparèixer com més va més a les de política. Aquestes darreres setmanes, dos membres d’aquella família s’han deixat veure en actes convocats per Vox o en què aquest partit participava. Són els fills de la infanta Elena i Jaime de Marichalar, Froilán i Victoria Federica. No és cap anècdota, perquè formen part de la casa reial espanyola i, per tant, els seus actes resten subjectes a una suposada neutralitat fixada per la constitució, una neutralitat que la monarquia espanyola va perdre fa molts mesos, concretament amb el discurs de Felipe VI del 3 d’octubre de 2017. Però ara han travessat la ratlla de participar en un acte de partit, que és d’extrema dreta, cosa que agreuja el gest, perquè és prou indicatiu de quines poden ser les simpaties de la casa reial o, si més no, d’una part.

Froilán Marichalar va assistir a la manifestació de la plaça de Colón de Madrid del 10 de febrer, amb el seu grup d’amics, amb una bandera espanyola a la mà. En teoria va demanar permís a la Zarzuela per a assistir a aquella manifestació contra Pedro Sánchez, on es va cridar ‘Puigdemont a la presó’ i més consignes poc edificants. Tan bon punt es va fer públic, la casa reial espanyola va negar haver rebut cap petició de Froilán Marichalar, i el va excusar recordant que, a més de Vox, també convocaven la manifestació el PP i Ciutadans. Però quan encara no s’havia esvaït la polèmica per Froilán, la seva germana Victoria Eugenia va assistir a una festa míting de Vox que es va fer divendres al Teatre Barceló de Madrid. Amb les eleccions convocades, era un acte electoral, en el qual Santiago Abascal va fer de DJ posant l’himne espanyol, cosa que va encendre la platea. La casa reial espanyola ha negat que hi assistís, tot i que fonts presents ho confirmen. De fet, també s’hi esperava la presència de Froilán, però no va aparèixer. Aquesta vegada els controls de la casa reial devien funcionar millor.

Felipe VI, un actor més del conflicte

Ja fa temps que el protagonisme de Felipe VI en l’operació d’estat contra l’independentisme l’ha convertit en un actor més del conflicte. I els seus discursos abrandats defensant la unitat d’Espanya són aplaudits sense miraments per Santiago Abascal, que no amaga la simpatia pel monarca. La simpatia és mútua, perquè la monarquia espanyola veu en Vox un puntal per a assegurar-se la supervivència en un moment en què és clarament qüestionada, no tan solament a Catalunya, sinó també a Espanya, on el republicanisme va creixent. Un dels eixos del discurs d’Abascal és defensar el manteniment de la monarquia i combatre el republicanisme a còpia d’atacar Podem, l’únic partit d’àmbit estatal que reclama la instauració d’una república a Espanya.

A les xarxes, Abascal ha arribat a dir, contestant a Pablo Iglesias: ‘La monarquia serveix perquè algú com tu no sigui president.’ Vox usa de manera partidista la monarquia i de moment no sembla que hagi rebut cap toc d’atenció perquè deixi de fer-ho. En una altra ocasió va respondre a un article d’Iglesias que qüestionava la monarquia amb una defensa contundent: ‘Per a què serveix la monarquia? Perquè algú com tu, Pablo “Mesquites”, devorat per l’odi i l’ambició, no assoleixi la presidència del govern. Només per això, visca el Rei!’ Uns termes en què barrejava l’insult i la xenofòbia, i la casa reial tampoc els ha desautoritzats.

Aquesta sintonia creixent entre la monarquia espanyola i Vox no es constata únicament en la política espanyola, sinó també a la premsa internacional. El diari The New York Times va advertir en un article que Vox predica ‘valors molt arrelats en la monarquia espanyola’, entre els quals esmentava la unitat d’Espanya, les corregudes de bous, la reivindicació de Gibraltar i les ciutats de Ceuta i Melilla, i el rebuig a l’avortament. Malgrat això, avui Vox ha fet un acte al Parlament Europeu, tot i les protestes d’un grup de treballadores d’institucions de la UE contra del masclisme. No és tan sols la monarquia espanyola que està disposada a emblanquir l’extrema dreta per salvar-se. Sembla que Antonio Tajani també cerca els seus vots per ser reelegit president de la cambra.

Informa:VILAWEB.CAT (7-3-2019)
1.479 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: