EL FESTEIG CREIXENT ENTRE MONARQUIA I VOX

La monarquia espanyola veu en Vox un puntal per a assegurar-se la supervivĂšncia en un moment en quĂš Ă©s clarament qĂŒestionada

Per: Pere MartĂ­

Neutralitat. Les notĂ­cies de la famĂ­lia reial espanyola fa temps que han deixat les pĂ gines de la premsa rosa per aparĂšixer com mĂ©s va mĂ©s a les de polĂ­tica. Aquestes darreres setmanes, dos membres d’aquella famĂ­lia s’han deixat veure en actes convocats per Vox o en quĂš aquest partit participava. SĂłn els fills de la infanta Elena i Jaime de Marichalar, FroilĂĄn i Victoria Federica. No Ă©s cap anĂšcdota, perquĂš formen part de la casa reial espanyola i, per tant, els seus actes resten subjectes a una suposada neutralitat fixada per la constituciĂł, una neutralitat que la monarquia espanyola va perdre fa molts mesos, concretament amb el discurs de Felipe VI del 3 d’octubre de 2017. PerĂČ ara han travessat la ratlla de participar en un acte de partit, que Ă©s d’extrema dreta, cosa que agreuja el gest, perquĂš Ă©s prou indicatiu de quines poden ser les simpaties de la casa reial o, si mĂ©s no, d’una part.

FroilĂĄn Marichalar va assistir a la manifestaciĂł de la plaça de ColĂłn de Madrid del 10 de febrer, amb el seu grup d’amics, amb una bandera espanyola a la mĂ . En teoria va demanar permĂ­s a la Zarzuela per a assistir a aquella manifestaciĂł contra Pedro SĂĄnchez, on es va cridar ‘Puigdemont a la presó’ i mĂ©s consignes poc edificants. Tan bon punt es va fer pĂșblic, la casa reial espanyola va negar haver rebut cap peticiĂł de FroilĂĄn Marichalar, i el va excusar recordant que, a mĂ©s de Vox, tambĂ© convocaven la manifestaciĂł el PP i Ciutadans. PerĂČ quan encara no s’havia esvaĂŻt la polĂšmica per FroilĂĄn, la seva germana Victoria Eugenia va assistir a una festa mĂ­ting de Vox que es va fer divendres al Teatre BarcelĂł de Madrid. Amb les eleccions convocades, era un acte electoral, en el qual Santiago Abascal va fer de DJ posant l’himne espanyol, cosa que va encendre la platea. La casa reial espanyola ha negat que hi assistĂ­s, tot i que fonts presents ho confirmen. De fet, tambĂ© s’hi esperava la presĂšncia de FroilĂĄn, perĂČ no va aparĂšixer. Aquesta vegada els controls de la casa reial devien funcionar millor.

Felipe VI, un actor més del conflicte

Ja fa temps que el protagonisme de Felipe VI en l’operaciĂł d’estat contra l’independentisme l’ha convertit en un actor mĂ©s del conflicte. I els seus discursos abrandats defensant la unitat d’Espanya sĂłn aplaudits sense miraments per Santiago Abascal, que no amaga la simpatia pel monarca. La simpatia Ă©s mĂștua, perquĂš la monarquia espanyola veu en Vox un puntal per a assegurar-se la supervivĂšncia en un moment en quĂš Ă©s clarament qĂŒestionada, no tan solament a Catalunya, sinĂł tambĂ© a Espanya, on el republicanisme va creixent. Un dels eixos del discurs d’Abascal Ă©s defensar el manteniment de la monarquia i combatre el republicanisme a cĂČpia d’atacar Podem, l’Ășnic partit d’àmbit estatal que reclama la instauraciĂł d’una repĂșblica a Espanya.

A les xarxes, Abascal ha arribat a dir, contestant a Pablo Iglesias: ‘La monarquia serveix perquĂš algĂș com tu no sigui president.’ Vox usa de manera partidista la monarquia i de moment no sembla que hagi rebut cap toc d’atenciĂł perquĂš deixi de fer-ho. En una altra ocasiĂł va respondre a un article d’Iglesias que qĂŒestionava la monarquia amb una defensa contundent: ‘Per a quĂš serveix la monarquia? PerquĂš algĂș com tu, Pablo “Mesquites”, devorat per l’odi i l’ambiciĂł, no assoleixi la presidĂšncia del govern. NomĂ©s per aixĂČ, visca el Rei!’ Uns termes en quĂš barrejava l’insult i la xenofĂČbia, i la casa reial tampoc els ha desautoritzats.

Aquesta sintonia creixent entre la monarquia espanyola i Vox no es constata Ășnicament en la polĂ­tica espanyola, sinĂł tambĂ© a la premsa internacional. El diari The New York Times va advertir en un article que Vox predica ‘valors molt arrelats en la monarquia espanyola’, entre els quals esmentava la unitat d’Espanya, les corregudes de bous, la reivindicaciĂł de Gibraltar i les ciutats de Ceuta i Melilla, i el rebuig a l’avortament. Malgrat aixĂČ, avui Vox ha fet un acte al Parlament Europeu, tot i les protestes d’un grup de treballadores d’institucions de la UE contra del masclisme. No Ă©s tan sols la monarquia espanyola que estĂ  disposada a emblanquir l’extrema dreta per salvar-se. Sembla que Antonio Tajani tambĂ© cerca els seus vots per ser reelegit president de la cambra.

Informa:VILAWEB.CAT (7-3-2019)
1.397 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: