EL FMI: EL CORONAVIRUS ENSORRARÀ L’ECONOMIA ESPANYOLA UN 8%

Una dràstica caiguda del PIB d’un 8% i l’atur per sobre d’un 20%. Aquest és el nou pronòstic del Fons Monetari Internacional (FMI) per a l’economia espanyola, després de revisar aquest dimarts en el seu nou informe les previsions per al 2020. Si es confirma aquesta dada, seria la pitjor en tota la sèrie històrica de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) des que es va posar en marxa, el 1970, i probablement la contracció econòmica més important des de la Guerra Civil Espanyola. La revisió dels càlculs de l’organisme ha fet caure en 9,6 punts les últimes previsions, mentre que el creixement de cara al 2021 el situaria en el 4,6%.

D’altra banda, l’FMI estima que l’economia mundial es desplomarà un 3% el 2020 per l’impacte del coronavirus, principalment per la contracció d’un 5,9% dels EUA i la frenada de la Xina, que creixerà menys d’un 1,2%. En el cas d’Europa, aquest sotrac es traduiria en una davallada del 7,5% en el PIB de la zona euro i Itàlia en seria principal damnificada amb un impacte del 9,1%. L’ens també calcula una caiguda important al voltant del 7% per a França i Alemanya, unes xifres inèdites des de la Segona Guerra Mundial.

“A part d’Europa, el brot ha estat tan greu com a la província xinesa de Hubei. Encara que son essencials per contenir el virus, el confinament i les restriccions a la mobilitat estan sent un cop dur a l’activitat econòmica”, exposa l’FMI en el seu document. Fa tot just tres mesos el mateix informe prevei un creixement de l’1,6% per a l’economia espanyola i de l’1,3% per al conjunt de l’eurozona. Cal tenir en compte que els pronòstics parteixen de l’escenari base en què la pandèmia podria desaparèixer durant la segona meitat de l’any, però l’organisme admet que aquest pot empitjorar.

Malgrat la duresa de les estadístiques, l’executiu espanyol ha demanat prudència davant els pronòstics de l’FMI. Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, la portaveu del govern i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha destacat que l’informe és “molt precoç” i “preliminar” i que situa Espanya en un nivell similar a altres països del seu entorn. “Encara és aviat i hem de ser prudents a l’hora de fer qualsevol tipus d’estimació”, ha dit Montero.

No obstant, ha admès que “la única llum” dels càlculs de l’FMI és que el creixement per al 2021 seria del 4%, en línia amb les previsions de l’Estat. De fet, la portaveu de l’executiu manté l’esperança de què la corba de la recuperació econòmica tingui més forma de ‘V’ que de ‘U’. “Hi ha una caiguda brusca durant aquest any i un repunt important durant el pròxim”, ha defensat Montero.

Just abans de la seva compareixença, el govern espanyol ja havia admès que tant aquests càlculs com els d’altres organismes “apunten a una intensa caiguda de l’activitat el 2020”. Tot i així, ha insistit que hi haurà un repunt a partir del quart trimestre de l’any i una recuperació “important” el 2021. “Estaríem parlant d’una crisi intensa però de duració acotada”, han reblat fonts de l’executiu de Pedro Sánchez. Així doncs, han concretat que el govern està aprovant mesures en tres direccions: frenar la pandèmia, aprovar mesures econòmiques per ajudar famílies i empreses i “preparar el camí” perquè la recuperació econòmica sigui “tan ràpida com sigui possible”.
Informa:ARA.CAT (14-4-2020)

214 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: