EL FRONT REPUBLICÀ RECLAMA EL LLEGAT DEMOCRÀTIC I ANTIFEIXISTA DE NEUS CATALÀ

Dues coincidències han fet aquest diumenge que el míting de la coalició Front Republicà a L’Hospitalet de Llobregat estigués tocat per l’excepcionalitat. Per una banda, la celebració aquest 14 d’abril, del 88è aniversari de la proclamació de la segona República espanyola i per l’altra la mort de Neus Català, aquest dissabte, als 103 anys. Precisament la figura de Català ha estat l’eix de la intervenció dels candidats de Front Republicà, que han reivindicat el seu llegat de lluita contra el feixisme i a favor de la llibertat i la democràcia.

Mabel Rodríguez, número dos de la llista per Barcelona i integrant de Pirates de Catalunya, ha recordat que Català va “imposar-se l’obligació de la memòria” per tot el que va patir en un camp de concentració i ha reivindicat la necessitat de “no deixar caure en l’oblit la lluita d’una generació que ho va donar tot contra l’odi”.

Rodríguez ha agraït a Català “haver encarnat la dignitat i la determinació” i per haver estat “una lluitadora per la llibertat”, que l’1-O, ha recordat, va anar a votar en el referèndum d’autodeterminació “amb tota la fermesa del món i veient com ferien els seus compatriotes, acusats de nazis, per voler votar”.

Amb el record de Català planant a la sala, Rodríguez ha reclamat “unitat” per “tombar el règim del 78” i “un Estat demòfob, violent, cruel i diguem-ho clar, un estat feixista”. La número dos de la llista d’Albano-Dante Fachin (que no ha intervingut a l’acte perquè un problema personal li ha impedit assistir) ha refusat l’actitud dels que volen anar a Madrid omplint-se la boca de promeses per després “agenollar-se davant de partits hereus de Franco o dels que s’omplen la boca amb la llei de la memòria històrica, però segueixen perpetuant el règim”, en referència al PSOE.

Rodríguez ha estat clara en afirmar que si Pedro Sánchez accepta “les dues línies vermelles” del Front Republicà tindrà la possibilitat d’aconseguir els vots positius de la coalició. “Ha de dir que està d’acord del dret a l’autodeterminació i publicar-ho al BOE, l’endemà nosaltres el podrem investir, i l’altra línia és alliberar els presos i preses, suprimir qualsevol condemna contra ells i el retorn immediat dels exiliats”, ha afegit Rodríguez.

Finalment, dirigint-se a ERC i JxCAt, Rodríguez ha emplaçat a “no omplir-nos la boca amb la Neus, fem-ho per ella, no ens podem omplir la boca a favor de la llibertat si no anem a Madrid a expressar-ho”. El Front Republicà, en aquest sentit, ho té clar, no donaran suport “a cap partit que segueixi sent feixista, no hi ha cap altra paraula”.

676 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: