EL FRONT REPUBLICÀ CANTA LA CANYA A ERC I JxCAT PER LA FALTA D’UNITAT

El cap de llista de Front RepublicĂ  el 28-A, Albano-Dante FachĂ­n, ha contestat (via Twitter) unes declaracions de la cap de llista de JxCat als mateixos comicis, Laura BorrĂ s, en un debat organitzat ahir per Vilaweb. FachĂ­n ha manifestat que li va faltar temps per a replicar BorrĂ s quan afirmava que “nomĂ©s amb la unitat serĂ  possible aconseguir la RepĂșblica Catalana” i que el fet que “el 28-A hi hagi tres paperetes independentistes afebleix la independĂšncia”. “Ens horroritza haver de fer triar als votants de l’1-O entre sigles i entre presos. Estem junts a la presĂł i a l’exili, i hi hem d’estar tambĂ© a les urnes perquĂš l’endemĂ  de les eleccions haurem de treballar junts”, deia BorrĂ s.

Unes declaracions que FachĂ­n ha replicat afirmant que “estĂ  clar que quan es comparteixen objectius Ă©s obligatori trobar maneres de defensar-los plegats” i retraient -en aquest sentit- a JxCat i ERC que el Front RepublicĂ  neix quan ambdues formacions “ja havien decidit que no volien anar junts”. “Per tant crec que Ă©s injust carregar-nos amb ‘la manca d’unitat’. Els dos grans partits ja s’havien demostrat incapaços d’aconseguir la unitat”, ha etzibat. I ha continuat afegint que “no nomĂ©s s’han mostrat incapaços d’aconseguir la unitat que demana la gent de cara al 28-A” sinĂł que “fa un any i mig que han demostrat que no sĂłn capaços d’aconseguir-la” tenint en compte “les dificultats que passa el Govern”.

 

  Frustació col·lectiva

“Fruit d’aquesta incapacitat de tots dos partits de trobar la unitat (al Govern i a les llistes electorals) centenars de milers de persones han sentit una enorme frustraciĂł al llarg dels Ășltims mesos”, ha assegurat FachĂ­n, que ha criticat els Ășltims 18 mesos del Govern de  JxCat i ERC. I Ă©s que -segons ell- “vam passar del gran triomf de l’1-O a una inacciĂł i manca de lideratge brutal” que “evidencia que ERC i JxCat no han trobat encara una estratĂšgia compartida”. Una situaciĂł davant la qual ha lamentat que “la campanya del 28-A es torna a convertir en un xoc entre els dos grans partits”. “Mentrestant molta gent espera des de fa mesos que algĂș digui per on hem de continuar”, ha conclĂČs.

TambĂ© ha carregat contra “el Govern ‘efectiu’” per “ignorar” cada cop mĂ©s l’acciĂł dels CDR i ha posat de manifest “com aquella ‘comunió’ entre gent i institucions que va fer possible l’1-O ha prĂ cticament desaparegut”. “Davant aquest panorama hi ha un objectiu: centenars de milers de persones havien decidit que el 28-A no donarien el seu vot a aquests dos grans partits que durant 18 mesos havien estat incapaços d’arribar a acords. Per aixĂČ, desprĂ©s de 18 mesos sense unitat estratĂšgica, desprĂ©s d’unes noves eleccions on ERC i JxCat no sĂłn capaços d’arribar a cap acord (ni de llista ni estratĂšgic) decidim presentar el Front Republicà”, ha sentenciat per insistir en el fet que “a molta gent no li preocupa si ERC guanya a JxCat o si JxCat guanya a ERC”.  “A molta gent li preocupa que el 28-A els que volem una Catalunya lliure tinguin el mĂ xim de vots possibles” i que aquests “tinguin un objectiu clar”, ha afegit. I ha acabat retraient als “dos grans partits” que “fallin en trobar una unitat indispensable” sobre “quĂš farem un cop estiguem a Madrid”.

En aquest sentit, ha assegurat que Front RepublicĂ  mai recolzarĂ  una investidura “que no reconegui de manera efectiva el dret d’autodeterminaciĂł de Catalunya” i ha preguntat a ERC i JxCat si hi estan d’acord; com tambĂ© els ha qĂŒestionat sobre si creuen que “l’Ășnica sortida possible a la situaciĂł que vivim Ă©s organitzant la desobediĂšncia civil massiva i pacĂ­fica de la que parla Cuixart”. “És al voltant d’aquestes preguntes on es construeix la unitat”, ha dit, per a reclamar-los autocrĂ­tica tot i que “sabem que la situaciĂł ha estat difĂ­cil pel Govern que han controlat JxC i ERC” estant sempre “al punt de mira” i amb “les mans lligades”. “Els dos membres del Govern ‘unitari’ estan dient coses diferents. Aquesta incapacitat tĂ© conseqĂŒĂšncies
”, ha dit, amb tot, instant les dues formacions a no responsabilitzar “l’altre”.

 

Unitat i més unitat

 

AixĂ­, en unes darreres paraules dirigides a Laura BorrĂ s, FachĂ­n ha afirmat que “creiem que uns grans resultats de Front RepublicĂ  el 28-A podrien servir per a donar-vos un toc d’atenciĂł, per dir-vos que el 21D no us vam votar per fer el que tots dos esteu fent al Govern. Un toc d’atenciĂł constructiu, divers, plural i que vol treballar per seguir endavant en aquesta lluita difĂ­cil que compartim”. “La gent no tĂ© por que hi hagi 3 paperetes Laura BorrĂ s. La gent tĂ© por que ERC i JxCat continueu estancats i bloquejats. I creiem, humilment, que si el 28-A el Front RepublicĂ  aconsegueix uns grans resultats, us podrem ajudar a trobar-vos”, ha insistit, per referir-se a “la gent que ho entĂ©n” i que el 28-A votarĂ  Front RepublicĂ  i a les europees votarĂ  Carles Puigdemont.

“Independentment de la posiciĂł de cada un, crec que aixĂČ demostra la maduresa d’una gent que cada cop se’n refia menys dels ‘pressings’ i que cada cop veu mĂ©s clar que la lluita dels dos grans partits (ERC vs JxC) pot ser l’eina mĂ©s letal per frustrar el que vam aconseguir junts l’1-O”, ha explicat FachĂ­n que ha assegurat que “no estem preocupats per ‘guanyar al PSOE’” sinĂł per “guanyar els milions de recolzaments que necessitem per seguir treballant el 28-A des del carrer i amb un Govern que pugui, d’una vegada per totes, trobar el mĂ­nim d’unitat d’acció”. “Hem vist que quan nomĂ©s hi ha JxC i ERC, els Govern no avança”, ha sentenciat.

PerĂČ abans d’acabar els ha retret que cap dels dos partits cedissin espai electoral a la seva formaciĂł amb “una TV3 intervinguda pel 155 de la JEC (com expliquen els periodistes que volen informar sobre el Front RepublicĂ  i els ho prohibeixen)”. “Aquest seria un gest d’unitat preciĂłs, que posa per davant dels interessos dels partits el dret a tenir una informació veraç”, ha etzibat, per traslladar-los que “podeu comptar amb nosaltres i amb la força que ens doni la gent per treballar per construir la unitat d’acciĂł [“mĂ©s enllĂ  d’unes llistes a les eleccions espanyoles”] que tant necessitem”.

1.434 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: