EL GOBIERNO APROVARÀ ELS INDULTS DIMARTS: SERAN PARCIALS I REVERSIBLES

El govern espanyol aprovarà els indults per als presos polítics aquest dimarts 22 de juny, segons ha avançat El País. Els indults, a mÊs, seran parcials (nomÊs es perdonarà la pena de presó que queda per complir però la inhabilitació per a càrrecs públics seguirà vigent) i reversibles (quedaran anul¡lats si cometen un delicte penat amb entre tres i cinc anys de presó).

Segons explica el rotatiu espanyol, aquesta Ăşltima condiciĂł podria variar en funciĂł de la gravetat de la pena de cadascun dels condemnats, cosa que l’Executiu del PSOE i Unidas Podemos encara estĂ  perfilant.

Al ser una decisiĂł polĂ­tica, l’argumentaciĂł que donarĂ  el govern de Pedro SĂĄnchez serĂ  tambĂŠ bĂ sicament polĂ­tica, encara que tambĂŠ hi haurĂ  una part jurĂ­dica. Aquesta argumentaciĂł polĂ­tica se centrarĂ  no tant en els presos, sinĂł en els votants independentistes. AixĂ­ doncs, la mesura de grĂ cia estĂ  pensada per ser mĂŠs un gest cap a la societat que no pas cap als lĂ­ders empresonats.

La idea de SĂĄnchez ĂŠs que, poc a poc, totes les peces de la que podria ser la decisiĂł polĂ­tica mĂŠs arriscada de la seva trajectòria vagin encaixant. Un primer pas important va ser la carta del lĂ­der d’ERC, Oriol Junqueras, en la qual s’allunyava de la unilateralitat i feia autocrĂ­tica d’allò fet durant la tardor del 2017. DesprĂŠs s’han sumat el suport a la mesura d’empresaris i bisbes. I, segons fonts de l’Executiu, tambĂŠ ha ajudat la reacciĂł enfurismada de la dreta espanyola.
Respecte al Suprem

Els escrits dels indults, que tindran unes 30 pĂ gines d’argumentaciĂł per a cada pres, mostraran el seu respecte amb la sentència del Tribunal Suprem. I ho faran destacant la gravetat dels fets, cosa que tambĂŠ s’utilitzarĂ  per justificar que es mantingui la inhabilitaciĂł.

Ara bĂŠ, l’Executiu replicarĂ  l’argument de l’autoindult que va plantejar l’Alt Tribunal, que va assenyalar que al concedir la mesura a lĂ­ders de partits polĂ­tics que donen suport parlamentaris el govern podria estar vulnerant l’article 102 de la ConstituciĂł. El govern recordarĂ  que l’autoindult es refereix clarament a l’Executiu, no als seus socis.

Així doncs, el text insistirà molt en la idea de la normalització política i recuperació de la convivència desprÊs de 10 anys de tensió creixent. I apel¡larà al clima social que es viu a Catalunya com una de les raons que aconsellen la sortida dels presos de la presó.
Informa:RACOCATALA.CAT (20-6-2021)

68 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: