EL GOBIERNO EXPRESSA ALERTA PER LES PROCLAMES DE MILITARS RETIRATS

“El Govern central expressa alerta per les proclames de militars retirats ”
( PEDRO VALLÍN | MADRID, JUAN CARLOS MERINO )

“Quan les dretes i els seus braços mediàtics juguen amb les barba­ritats anticonstitucionals amb què juguen, passa això”, adverteix a La Vanguardia la cúpula del Govern, davant la proliferació de proclames i pronunciaments de comandaments militars retirats contra el mateix poder executiu, presumptament en defensa de la democràcia i la Constitució. Al Govern consideren que, amb les seves paraules, aquests mi­litars retirats es retraten a si mateixos, i qualifiquen d’“impre­sentable el seu comportament”. “No perquè no puguin opinar, sinó pel que opinen”, alerten. Però asseguren que el problema que els preocupa de veritat és l’escenari de “crispació i polarització” política que impulsen el Partit Popular i la ultradreta de Vox per intentar deslegitimar i desestabilitzar l’ Executiu de coalició entre el PSOE i Unides Podem, malgrat que és fruit d’unes eleccions democràtiques. Sobretot, posen l’accent en la “irresponsabilitat” del PP.

“Preocupa l’ambient radicalitzat de la dreta, no aquesta gent”, corroboren altes instàncies de la Moncloa. I posen com a exemple que a la mateixa commemoració de la Constitució, aquest diumenge, Pablo Casado competís amb els dirigents de Vox per atacar el ­Govern com a “enemic” de la Carta Magna i d’ Espanya, amb arguments similars sobre ETA i Catalunya. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, fins i tot es va mostrar comprensiva amb les proclames dels militars retirats, davant un Executiu que, a parer seu, pretén “enderrocar” la Constitució.

El gran objectiu de Pedro Sánchez, ara que ja té a l’abast l’aprovació definitiva dels seus primers pressupostos generals de l’ Estat, i en espera que les eleccions a Catalunya puguin obrir una nova etapa que recondueixi el conflicte independentista, és disposar de tres anys llargs d’estabilitat política, institucional i social per culminar la batalla contra la pandèmia del coronavirus i afrontar la crisi econòmica. Però la polarització i la crispació que, a parer del Govern, impulsen les dretes busquen precisament el contrari, i són el caldo de cultiu perquè militars retirats, que veuen com a “nostàlgics del franquisme”, se sentin emparats per llançar les seves diatribes. Malgrat tot, adverteixen que amb aquestes proclames fan un “flac favor” a Felip VI, en plena polèmica pels presumptes comptes opacs del rei emèrit, cosa que, d’altra banda, accentua les contradiccions internes en la coalició governamental entre el PSOE i Unides Podem respecte a la figura de la direcció de l’ Estat.

El cap DE L’ESTAT

Iglesias avisa que el xat colpista és menys greu que la carta, que intenta implicar la Corona
El ministre de Transport i secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, no va voler ahir minimitzar aquestes proclames. “Atesa la gravetat que suscita, no es pot frivolitzar, no es pot entendre com una astracanada, una ocurrència de gent ociosa”, va advertir a TVE. “No, això té una certa gravetat perquè no és sinó la rèplica dels discursos que sentim dia a dia de la ultradreta”, va alertar. Ábalos va considerar que aquests militars retirats actuen amb “una sensació d’impunitat”, precisament perquè ja no estan en actiu. I va destacar, tot i així, que el Ministeri de Defensa ja va enviar a la Fiscalia les informacions que va revelar el xat d’antics militars –en què s’arribava a instar a l’afusellament de “26 milions de fills de puta”– perquè entén que “mereix una investigació i és susceptible d’un retret jurídic més enllà que no estiguin en actiu”.

Però, si la madrilenya Ayuso s’erigeix en el principal bastió territorial del PP, el valencià Ximo Puig, referent del nou escenari federal que lidera el PSOE, li va plantar cara ahir. “Ser comprensiu amb els que volen liquidar la meitat de la població simplement defineix l’autor o l’autora de l’afirmació”, va replicar Puig, amb referència a Ayuso.

Des d’ Unides Podem, el més explícit respecte al moviment dels militars retirats va ser el vicepresident del Govern, Pablo Iglesias, que la setmana passada restava importància a les arengues feixistes i assassines del xat, i les qualificava de desvaris de gent gran, però centrava el focus en les cartes remeses pels exmilitars al Rei. A parer seu, abunden en el segrest que la figura del cap de l’ Estat està patint per part de la ultradreta i que, va subratllar, va en direcció oposada al que va fer el seu pare, el rei emèrit Joan Carles I, per guanyar-se la legitimitat popular: acostar-se als sectors polítics progressistes. Iglesias va subratllar la transcendència institucional que ex-alts comandaments militars intentin buscar l’aprovació de la Casa Reial amb els seus somiejos colpistes.

LA GRAVETAT DE LA POLÈMICA

Ábalos adverteix que “no es pot frivolitzar; no és una astracanada de gent ociosa”
També Alberto Garzón, ministre de Consum i coordinador d’IU, va posar l’accent dissabte, a la reunió confederal de l’ Espai del Canvi, sobre les invectives il·legítimes contra el Govern de coalició i singularment, va dir, contra el vicepresident Iglesias. Segons Garzón, “la dreta política és vana”, però no “la dreta sociològica”, la que s’expressa a les cartes dels exmilitars colpistes però també, i sobretot, “al si de l’ Estat, al poder judicial”. Perquè se sent “forta” i se sap “impune”.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (8-12-2020)

170 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: