EL GOBIERNO MANTÉ ELS EMBARGAMENTS DEL TRIBUNAL DE COMPTES CONGELATS

El Govern espanyol ha demostrat que no té pressa perquè la causa del Tribunal de Comptes per l’acció exterior de la Generalitat a favor de procés . L’ Advocacia General de l’ Estat continua sense lliurar l’informe reclamat per l’ òrgan fiscalitzador perquè es pronunciï sobre la legalitat i idoneïtat dels avals presentats per l’ Institut Català de Finances (ICF) per esquivar l’embargament de 5,4 milions d’euros.

Fonts de l’ òrgan reconeixen que la delegada instructora està pendent de l’informe reclamat als serveis jurídics d’ Estat per procedir en el seu cas a l’embargament de comptes i béns de la trentena d’ex alts càrrecs de la Generalitat implicats en la causa fiscalitzadora.

El Tribunal de Comptes sospita que, durant anys, el govern català va utilitzar fons de manera inadequada a l’exterior per publicitar el procés. La quantitat estimada ha estat de 5,4 milions d’euros, que han hagut d’aportar entre tots, entre ells els dos expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont. Es tracta d’una fiança preventiva, en espera que se celebri el judici i determinin si efectivament es van fer servir aquests diners públics de manera errònia. Es tracta únicament d’una causa comptable, amb la qual cosa no comporta acusacions penals, sinó una devolució econòmica dels diners utilitzats.
Els lletrats de l’Estat s’han de posicionar sobre l’aval de 5,4 milions atorgat pel Govern

El problema que es van trobar els encausats era l’elevada quantia exigida. Això va provocar que des del Govern es busqués una solució per fer front al pagament a través d’avals i evitar així embargaments. Inicialment van buscar algun banc que lliurés la quantitat però no es va aconseguir tancar cap acord.

A l’últim moment, es va optar per aprovar un aval a través de l’ICF, una mesura controvertida que ha posat en alerta el mateix tribunal. La raó és que es tracta de diners públics de la Generalitat. Hi ha veus a l’ òrgan que consideren que hi pot haver un frau de llei perquè en última instància el govern català és el perjudicat de la causa comptable. Encara que la Generalitat no s’hagi personat en la causa, la Fiscalia sí que defensa els seus interessos perquè es tracta de fons públics.

Tot i això, l’ Advocacia de l’ Estat ha preferit mantenir-se’n al marge. Just després que l’ Executiu firmés els indults als líders del procés condemnats per sedició, entre ells el de l’exvicepresident català Oriol Junqueras, l’equip de Pedro Sánchez va voler deixar constància que no formarien part d’una persecució activa a les finances dels líders independentistes. Des del Govern, la causa comptable per l’acció exterior la consideren un altre atac a l’independentisme, en aquest cas, atacant l’economia dels seus dirigents.
El Consell de Garanties Estatutàries va donar suport per unanimitat a l’aval de l’ICF

Sent encara Juan Carlos Campo ministre de Justícia, ja va anunciar que els serveis jurídics de l’ Estat s’abstindrien d’emprendre accions al Tribunal de Comptes. Va quedar patent que el Govern central es mantindria al marge dins del pacte no escrit amb la Generalitat per mantenir les bones relacions.

Però el seu pla ha estat trastocat per la funcionària que instrueix la causa. Abans de decidir si admet l’aval presentat in extremis per l’ICF va sol·licitar un informe a l’ Advocacia de l’ Estat. El lletrat de l’assumpte es va abstenir de donar una resposta i ha passat la pilota a l’advocada general de l’ Estat, Consuelo Castro, que haurà de pronunciar-se sobre la possible incursió d’un frau de llei. El Consell de Garanties Estatutàries va donar un suport a l’aval quan va afirmar per unanimitat que s’acull a la Constitució i a l’Estatut. Aquest informe podria ser el salconduit de l’advocada general per sortir airosa en la seva resposta al tribunal.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (3-IX-2021)

162 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: