EL GOBIERNO NO AUTORITZA QUE MADRID PASSI A LA FASE 1

Madrid encara no està preparada per passar a la fase 1 del desconfinament. Així ho ha comunicat el Ministeri de Sanitat a les autoritats autonòmiques aquesta tarda. El govern espanyol avala la capacitat assistencial de Madrid, però aposta per esperar que millori la capacitat de detecció precoç dels nous casos de coronavirus. La proposta de la Comunitat de passar de fase aquest dilluns va provocar polèmica al govern autonòmic, fins al punt que la directora general de Salut Pública va presentar la dimissió en considerar que el territori no estava preparat per avançar en la desescalada.

L’última paraula sobre el canvi de fase l’ha tinguda el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després de valorar l’informe tècnic que ha fet l’equip de professionals de la direcció general de Salut Pública. El document tècnic, elaborat per a cada autonomia, valora criteris sanitaris i científics -i no econòmics o “partidistes”, segons ha reiterat l’executiu espanyol- i en té en compte dos d’imprescindibles: la capacitat necessària davant d’un nou eventual rebrot tant en llits d’UCI com en llits disponibles per a pacients covid en general.

La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP), ha admès que ella mateixa va canviar d’opinió i va passar de ser partidària de romandre a la fase 0 a avançar cap a la 1 després de reunir-se amb empresaris madrilenys. Ciutadans, amb qui comparteix govern a Madrid, també era partidari de superar la fase, tot i que Madrid ha estat un dels focus d’aquesta pandèmia. La petició del govern d’Ayuso va ser qualificada de “poc prudent” per veus com la d’Antoni Trilla, cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic.

Per poder canviar de fase s’han de reunir una sèrie de requisits. Els llits d’UCI i de malalts greus seran l’únic criteri inamovible per poder canviar de fase, però hi haurà altres marcadors que les comunitats autònomes hauran de tenir en compte a l’hora de proposar al Ministeri de Sanitat quines zones poden avançar en la desescalada.

Pel que fa als llits d’UCI i de pacients greus, segons detalla el govern espanyol en el BOE d’aquest diumenge, cada territori que vulgui passar de fase haurà de disposar o tenir capacitat d’instal·lar en un termini màxim de cinc dies entre 1,5 i 2 llits de cures intensives per cada 10.000 habitants, i entre 37 i 49 llits per a malalts aguts per cada 10.000 habitants. En el cas de les UCI, això suposa pràcticament doblar la capacitat.

A banda, cal complir una sèrie de marcadors més difusos, que fan referència a la capacitat estratègica del sistema sanitari i a la capacitat de detecció precoç de nous casos per aïllar-los i trobar els seus contactes per evitar la propagació del virus.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (8-5-2020)

296 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: