EL GOBIERNO NO HA ENVIAT CAP TEST RÀPID A CATALUNYA

“Amb 93 anys es pot v√®ncer el coronavirus, n’hem tingut exemples a la Seu d’Urgell. Farem tot el que sigui necessari, demanem m√†xim respecte pel criteri cl√≠nic i professional”, ha dit la consellera de Salut, Alba Verg√©s, quan li han preguntat sobre els criteris m√®dics que prevalen a l’hora de decidir quins pacients amb covid-19 poden ser intubats. “Els criteris cl√≠nics sempre prevalen, ara i sempre. Els metges tenen potestat per fer el diagnostic de la situaci√≥. Sempre defensar√© la pr√†ctica cl√≠nica professional”, ha argumentat la consellera.

Durant la roda de premsa s’ha insistit molt en aquesta q√ľesti√≥, sobretot arran de l’informe del Servei d‚ÄôEmerg√®ncies M√®diques (SEM) per ajudar els professionals sanitaris en la presa de decisions quan han d‚Äôatendre un malalt de covid-19 amb insufici√®ncia respirat√≤ria aguda al seu domicili o en una resid√®ncia. En el document s’especifica que els pacients a partir de 80 anys rebran “nom√©s oxigenoter√†pia amb mascareta reservori d‚Äôalta concentraci√≥” i si no hi ha millora despr√©s de 15 minuts es pot “considerar tractament de confort” amb morfina, i no es preveu per a aquests pacients l‚Äô√ļs de ventilaci√≥ mec√†nica intensiva.

“Sempre preval el criteri cl√≠nic per a cada persona. No hi ha malalties, sin√≥ persones amb malalties, i els condicionants de les persones tamb√© intervenen”, ha afegit Verg√©s: “No dubto de cap professional, ell decidir√† el millor per a cada persona en funci√≥ del seu estat i els seus condicionants”.

Verg√©s ha anunciat que el “govern espanyol no ha enviat cap test a Catalunya”. En canvi, la responsable del departament de Salut ha dit que segurament dem√† dijous ja es podran utilitzar 25.000 tests r√†pids que va obtenir la Generalitat paral¬∑lelament i que ja han estat validats.

D’altra banda, la consellera ha obert la porta a contractar personal sanitari de fora i ha explicat que es continua treballant en la construcci√≥ d’un hospital de campanya a Sabadell. Verg√©s ha negat que no s’autoritz√©s l’ex√®rcit espanyol en la construcci√≥ d’aquest espai, sin√≥ que es va decidir per q√ľestions t√®cniques substituir les tendes de campanya que portava l’ex√®rcit per col¬∑locar dins del pavell√≥ per panells m√©s robustos, c√≤modes i f√†cils de netejar.

No abaixar la gu√†rdia i transport gratu√Įt

“Demanem que no s’abaixi la gu√†rdia”, ha reclamat la portaveu del Govern, Meritxell Bud√≥, en la compareixen√ßa di√†ria per fer balan√ß de la situaci√≥ que es viu a Catalunya. La representant de l’executiu catal√† ha posat l’exemple d’It√†lia per referir-se a la necessitat de continuar amb un confinament total. “A It√†lia tamb√© va passar, van sortir dades positives, la gent es va confiar i hi va haver efecte rebot. Demanem que no s’abaixi la gu√†rdia. Encara que les dades puguin fer-nos sentir m√©s optimistes, el confinament total √©s molt important”, ha dit Bud√≥.

En la compareixen√ßa s’ha anunciat que, a partir de dijous, tot el transport p√ļblic que dep√®n directament de la Generalitat sigui gratu√Įt. Per tant, Ferrocarrils i busos interurbans se sumen a metro, tram i busos, serveis que l’Autoritat del Transport Metropolit√† ja va anunciar que serien gratu√Įts fins al 9 d’abril.

La portaveu ha tornat a carregar amb for√ßa contra les mesures del govern espanyol per combatre la crisi del covid-19. “Estan arribant tard i s√≥n insuficients, ho diuen patronals, sindicats, empresaris i les persones afectades”, ha dit Bud√≥, que ha criticat unes mesures que comporten “l’endeutament de les fam√≠lies en lloc d’endeutar-se el govern espanyol”. En aquest sentit, la portaveu del govern ha insistit en les peticions del Govern a Pedro S√°nchez: “Seguim demanant una renda b√†sica universal. Seguim demanant una injecci√≥ de liquiditat a l’economia i un suport als aut√≤noms i pimes mitjan√ßant cr√®dits. Demanem la suspensi√≥ de quotes i impostos, que s‚Äôelimini l‚Äôobjectiu de d√®ficit i el sostre de despesa. Demanem agilitzar la burocr√†cia”.

L’executiu catal√† ha creat un portal market place per connectar diferents empreses que tinguin diferents capacitats i tecnologia per fabricar material sanitari. Fins ara, m√©s de 1.100 empreses s’hi han registrat i 600 ja estan validades.
Informa:ARA.CAT (1-4-2020)

163 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: