EL GOBIERNO OBLIGA A FER ENCARA MĂS ” AJUSTOS” EN LA SANITAT CATALANA

La Generalitat funciona amb pressupostos prorrogats des del 2017, i el Govern central, amb els comptes del 2018. Les previsions de creixement sĂłn positives, però el pes dels ajustos no desapareix, sinĂł al contrari. Lâ Executiu en funcions de Pedro SĂĄnchez ha enviat a la Generalitat una carta en què reclama un pla urgent dâajustos en despesa farmacèutica i sanitĂ ria. Les mesures que es demanen es concentren en la prestaciĂł farmacèutica ambulatòria i hospitalĂ ria, com tambĂŠ en els productes sanitaris. De fet, es manifesta un âinterès especial en les exopròtesis âque substitueixen totalment o parcialment un membreâ, les endopròtesis âque sâimplanten per substituir una articulaciĂłâ i aquells altres proÂductes que suposin una alta despesaâ.
La demanda del Govern central es justifica en el fet que Catalunya no ha complert amb la taxa de referència establerta per la ComissiĂł Delegada del Govern dâAfers Econòmics els anys 2017 i 2018, que se situava en un 2,1% i un 2,4% respectivament. De fet, les xifres de Catalunya superen amb escreix el lĂmit en aquests dos exercicis i se situen en un 3,3% el 2017 i un 4,7% el 2018, però ĂŠs que el percentatge de despesa es va situar en un 7% el maig passat.
La carta conjunta del Ministeri dâHisenda i el de Sanitat, ÂConsum i Benestar Social va arribar dilluns als despatxos del vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i el de la consellera de Salut, Alba VergĂŠs. Sâhi recorda que la Generalitat estĂ adherida a lâinstrument de suport a la sostenibilitat de la despesa sanitĂ ria i que en cas que se superi el lĂmit de despesa farmacèutica o de la despesa en productes sanitaris âhauria dâaplicar les mesures de millora de lâeficiència i sostenibilitat que siguin acordades per la ComissiĂł Delegada dâAfers Econòmics.
CATALUNYA JA HA SUPERAT EL “DĂFICIT”
En aquest sentit, la missiva afirma que el 2016 Catalunya ja va superar les taxes de referència definides i es van plantejar possibles mesures per a la contenciĂł de la despesa en una reuniĂł del març del 2018. Ara Hisenda assenyala que tambĂŠ sâhauria superat la taxa dels dos Ăşltims anys i, per tant, cal abordar âdiferents mesures i propostes de milloraâ per reduir la despesa en medicaments i productes sanitaris.
De fet, la carta reclama que les conselleries dâ Economia i de Salut remetin abans del 15 de Âsetembre un informe que analitzi la situaciĂł i en què es detallin mesures especĂfiques. Una vegada presentat el pla, se sotmetrĂ a debat a la comissiĂł de seguiment, en què hi ha representats el Ministeri dâHisenda, el de Sanitat i les comunitats autònomes amb competències en la matèria.
La carta ha provocat un gran malestar a la Conselleria dâEconomia, ja que se situa la Generalitat en la tessitura dâincomplir el dèficit o retallar, cosa a què es nega el vicepresident Aragonès, i encara mĂŠs quan tĂŠ damunt la taula lâesquelet del que hauria de ser el projecte de pressupostos per al 2020. El Govern catalĂ ha compromès durant aquest any un augment de la despesa social, especialment en sanitat, cartera que gestiona ERC. A mĂŠs, des dâ Economia sâinsisteix que Hisenda continua sense actualitzar les bestretes de finançament per a les comunitats autònomes i ahir tampoc no havia enviat la previsiĂł de repartiment de recursos per a lâany que ve. Aquestes dades les rebien totes les autonomies a finals de juliol, tot i que el mĂŠs habitual era la convocatòria dâun Consell de PolĂtica Fiscal i Financera. El 2018 la Generalitat va complir amb els lĂmits de dèficit, i a les dades del maig fetes pĂşbliques ahir lâ AdministraciĂł catalana se situava en un 0,46%; el lĂmit era un 0,41%.
Es dona la circumstĂ ncia, a mĂŠs, que les llistes dâespera a Catalunya continuen disparades, especialment en intervencions de pròtesi de maluc o de genoll, sobre les quals el Govern central posa el focus. De fet, el temps mitjĂ dâespera a Catalunya per a les operacions de pròtesi de maluc ja arriben als 90 dies, i en el cas de les pròtesis de genoll arriben als 106 dies el mes de juny, Âsegons les Ăşltimes dades del ÂCatSalut.
Tot i això, la situaciĂł de Catalunya no ĂŠs Ăşnica. Segons el Ministeri de Sanitat, deu autonomies mĂŠs han rebut la mateixa carta, ja que tambĂŠ haurien superat els lĂmits de despesa Âfixats per al 2017 i el 2028, tot i que no seân va facilitar la llista. Es tracta, segons aquest departament, dâun trĂ mit administratiu que no tĂŠ res dâexcepcional, però que ĂŠs necessari per posar en marxa mesures de contenciĂł que sâestudiarien en un fòrum amb totes les conselleries i, posteriorment, es remetrien a la ComissiĂł Delegada dâAfers Econòmics del Govern central.
Hisenda ha enviat el mateix requeriment a deu comunitats mĂŠs per incomplir la regla de despesa el 2017 i el 2018
Segons les dades que actualitza cada mes Hisenda, nomĂŠs tres comunitats autònomes compliÂrien amb la taxa de despesa al maig, lâĂşltim mes amb dades disponibles: el PaĂs Basc, amb un 1,9%; i Extremadura i Castella LleĂł, totes dues amb una taxa de despesa sanitĂ ria i farmacèutica dâun 2,3%.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (31-7-2019)