EL GOBIERNO PODRÀ DECIDIR INDULTS I REBAIXAR LA SEDICIÓ ABANS DEL 14-F

La Moncloa avisa que encara no està fixada la posició sobre la mesura de gràcia
L’Executiu podrà decidir indults i rebaixar la sedició abans del 14-F
( CARLOTA GUINDAL, MADRID, JUAN CARLOS MERINO)
Amb el calendari previst abans que s’acabi l’any, des del Govern de ­Pedro Sánchez confirmen a La Vanguardia que podran adoptar una decisió final sobre els indults dels líders independentistes i reformar el delicte de sedició abans de les eleccions catalanes previstes per al 14 de febrer. Si així ho decideixen.

Després que el Ministeri de Justícia activés a finals de setembre la tramitació de les sol·licituds d’indult per als líders independentistes a la presó, la previsió és que ara el Tribunal Suprem emeti l’informe preceptiu sobre la qüestió durant el desembre. Alhora, la decisió de Sánchez d’accelerar l’anunciada reforma del Codi Penal –entre altres punts per rebaixar les penes vigents per al delicte de sedició pel qual van ser condemnats Oriol Junqueras i la resta de dirigents del procés– empeny el departament que dirigeix Juan Carlos Campo a presentar aquesta ­iniciativa legislativa abans que s’acabi l’any.

Els fiscals s’han oposat reiteradament a concedir la llibertat als presos independentistes

D’aquesta manera, les dues vies podrien quedar resoltes abans de la cita amb les urnes a Catalunya. Ara bé, totes les fonts consultades a la Moncloa adverteixen que la decisió encara no està presa. Ni sobre els terminis ni sobre la posició final que adoptarà en última instància el Consell de Ministres sobre la mesura de gràcia sol·licitada per als líders independentistes a la presó. “No hi ha posició”, va corroborar dilluns el mateix ministre de Justícia, després d’advertir que de moment “el control dels temps” està en mans del tribunal sentenciador, fins que emeti l’informe.

Sánchez tampoc no té com­promesa la seva posició sobre els indults. ­Però dins el mateix Executiu de coalició, Unides Podem pressiona perquè els líders independentistes a la presó quedin en llibertat perquè puguin participar en la pròxima campanya electoral catalana. “Empenyem el PSOE per arribar-hi a temps”, va afirmar a La Vanguardia el president del grup confederal d’ Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, per qui les vies dels indults i de la reforma de la sedició han d’anar en paral·lel per garantir en qualsevol cas la llibertat dels presos. Quan arribi el moment, Asens va confirmar que Pablo Iglesias i els ministres d’ Unides Podem defensaran els indults al Consell de Ministres.

El calendari que es fa anar judi­cialment és que l’informe sobre els indults plantejats per als condemnats pel procéspodria estar a punt al llarg del desembre. La Fiscalia ja té sobre la taula la petició ­perquè emeti l’informe. I fonts fiscals expliquen que la posició l’adoptaran els quatre fiscals que es van encarregar de la instrucció i el judici. La fiscal general de l’ Estat, Dolores Delgado, no intervindrà en aquesta decisió ni canviarà cap dels representants del ministeri públic, que aposten per informar en contra que es concedeixi la mesura de ­gràcia.

Aquests fiscals van ser molt in­cisius en l’intent que el Tribunal Suprem condemnés per rebel·lió l’exvicepresident del Govern de la Generalitat Oriol Junqueras; cinc exconsellers; el llavors president de l’ ANC, Jordi Sànchez; el pre­sident d’ Òmnim Cultural, Jordi Cuixart, i la presidenta del Par­lament la tardor del 2017, Carme Forcadell.

Durant el judici van reclamar a la sala que fixés a la sentència que els condemnats no poguessin obtenir el tercer grau fins que complissin la meitat de la pena, tal com permet l’article 36.2 del Codi Penal. El Tribunal Suprem finalment no va condemnar per rebel·lió sinó per sedició, a penes de fins a 13 anys de presó, com és el cas de Junqueras, i es va negar a fixar aquesta especificació.

Els fiscals van demanar aquesta mesura després de la decisió d’ Institucions Penitenciàries, dependent del Ministeri de l’Interior, de traslladar els líders independentistes a presons catalanes, on la competència en la matèria està transferida a la Generalitat.

Volien evitar el que va acabar passant: els presos tenen el tercer grau concedit en contra del criteri de la Fiscalia, que ja hi va recórrer en contra i en va demanar la suspensió mentre el Suprem estudia la qüestió. De fet, només Dolors Bassa i Forcadell gaudeixen actualment d’aquest règim de semillibertat.

Davant aquests moviments dels fiscals per evitar l’ excarceració dels presos, la previsió és que el seu informe sigui contrari a l’indult. D’aquí unes setmanes estarà a punt. Paral·lelament, Institucions Penitenciàries ha d’enviar el seu, i després serà la sala d’enjudiciament, amb ponència de Manuel Marchena, l’encarregada d’emetre el dictamen. Fonts jurídiques indiquen que no hi ha cap criteri objectiu perquè a priori es doni suport a l’indult sol·licitat per diversos particulars i entitats, per bé que el tribunal no entrarà en el fons de la qüestió fins que no rebi els informes sol·licitats. Fonts jurídiques assenyalen que la posició del Suprem no trigarà a elaborar-se perquè els textos d’indult no comporten una complexitat especial. Per tant, si té tots els documents sol·licitats a començaments de desembre, l’ Alt Tribunal podrà remetre el dictamen a Justícia al cap de poques setmanes.

I a partir d’aleshores el temps que passarà fins que el departament de Juan Carlos Campo porti la proposta al Consell de Ministres dependrà de les necessitats que tingui el Govern espanyol en aquell moment.

A la proposta que faci el Ministeri de Justícia es poden plan­tejar diverses possibilitats. La primera és el rebuig total de la mesura de gràcia; la segona
és la concessió parcial, i la tercera, la concessió total.

Sis dels presos, entre ells Junqueras, han estat condemnats per sedició en concurs amb la malversació de cabals públics, mentre que Sànchez, Cuixart i Forcadell no tenen a sobre el ­segon dels delictes. Hi hauria l’opció que fossin indultats per un dels delictes o fins i tot que se’ls anul·lés la condemna de presó però se’ls mantingués la d’inhabilitació per ocupar càrrec públic, cosa que els permetria quedar lliures però no pas tornar a la poítica.
Inofrma:LAVANGUARDIA.CAT (19-11-2020)

286 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: