EL GOBIERNO PROHIBEIX FUMAR A LA VIA PÚBLICA I TANCA L’OCI NOCTURN

El Ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ha anunciat l’aplicació de noves mesures de salut pública per a tot l’estat espanyol. En total, en són onze, entre les quals hi ha la prohibició de fumar a la via pública si no es pot mantenir la distància física de seguretat i el tancament de l’oci nocturn. Segons que ha explicat Illa, totes les mesures s’han acordat de manera unànime amb tots els territoris, que seran els que hauran les hauran d’aplicar.

L’anuncia s’ha fet després de la reunió d’urgència d’Illa amb els representats sanitaris de les comunitats autònomes per a anunciar-los la necessitat de prendre noves mesures conjuntes veient la quantitat de rebrots de la covid-19 que hi ha arreu de l’estat espanyol.

Es prohibeix de fumar a la via pública o a l’aire lliure, sempre que no es pugui mantenir la distància de dos metres de seguretat, tal com ja havien aprovat Galícia i les Illes Canàries. El tabac ja era en el punt de mira dels governs de les Illes, el País Valencià i Catalunya, que havien anunciat que estudiaven aquesta la mesura.

La nova normativa afecta tant els cigarrets com qualsevol dispositiu d’inhalació de tabac.

A Andorra ja era prohibit de fumar a la via pública des de dimecres. En canvi, a Catalunya Nord, de moment, no es preveu d’aplicar aquesta restricció.

Tancament de l’oci nocturn

Illa també ha anunciat el tancament de totes les discoteques, sales de ball i bars de copes. Una mesura que el president Torra ja havia pres a final de juliol, veient els rebrots que començaven a haver-hi a Catalunya.

Precisament ahir, la Generalitat valenciana havia anunciat que a partir d’avui, les discoteques i pubs haurien de tancar a la 1.30. Finalment, no podran obrir i romandran tancades fins a nou avís.

Aquesta norma ja fa temps que s’aplica a Catalunya Nord, on les discoteques i els clubs nocturns són tancats fins el primer de setembre. A Andorra els locals nocturns han de tancar a la 1.00.

Deu persones, a tot estirar, als restaurants
Als bars i als restaurants, caldrà deixar un metre i mig de distància entre les taules. Una separació que també s’haurà de respectar a les barres. A més, les persones que s’asseguin en una mateixa taula hauran de poder mantenir la distància mínima interpersonal de seguretat.

A cada taula, hi podran seure, a tot estirar, deu persones. Una mesura que la Generalitat de Catalunya ja havia pres a zones com Lleida i Barcelona, i que la consellera de Salut, Ana Barceló, havia anunciat per a València a partir d’avui. Ara s’haurà d’aplicar també a les Illes i a la Franja, i també a la resta del territori de Catalunya i el País Valencià. A Catalunya Nord no hi pot haver més de deu persones juntes al carrer tret que sigui per qüestions laborals.

La nova normativa també estableix el tancament dels locals a la 01.00 i la impossibilitat d’acceptar clients passada la mitjanit.

Prohibit de consumir alcohol a la via pública
També és prohibit el consum d’alcohol a la via pública i s’ha instat les administracions a aplicar sancions. El president Torra ja havia prohibit les entrompades i havia establert sancions d’entre 3.000 i 15.000 euros. La Generalitat Valenciana també ho havia prohibit, però encara no havia anunciat les sancions.

Es podran fer visites a les residències
A les residències, seran obligatòries les proves PCR a tots els qui hi ingressin, i als treballadors que tornin de les vacances i als nous treballadors.

Es limitaran les visites a una persona per resident, amb una durada màxima d’una hora al dia. Es faran excepcions amb les persones que es troben en una situació greu. Les entrades i sortides de les visites es faran de manera esglaonada al llarg del dia per evitar que els visitants coincideixin.

Precisament avui, el Departament de Salut, que era qui aplicava unes mesures més extremes, havia anunciat que permetria visites a les residències on no hi hagués casos de la covid-19.

Per una altra banda, també es limitaran tan com sigui possible les sortides dels residents a centre sociosanitaris.

I els grans esdeveniments?
A partir d’ara serà obligatòria una avaluació del risc d’esdeveniments i activitats multitudinàries. No es podrà fer cap gran esdeveniment sense l’autorització prèvia de cada govern.

Es començaran a fer cribratges
Una altra mesura és que s’impulsaran cribratges amb PCR en grups específics, tal com es fa de fa setmanes a Catalunya. Les Illes també havien anunciat aquesta mesura.

Aquests cribratges es faran en població de risc i potencialment exposada, com treballadors de centres sociosanitaris, població amb transmissió comunitària, col·legis educatius, blocs de pisos afectats i col·lectius vulnerables.

Evitar reunions amb més de deu persones

Illa també ha volgut fer un parell de recomanacions. La primera és limitar les trobades socials fora de les persones amb qui hom conviu habitualment. I l’altra, no fer reunions amb més de deu persones.

El fet que no hi pugui haver trobades de més de deu persones deixa de ser una recomanació i passa a ser obligatori a l’àrea metropolitana de Barcelona, al Segrià i Figueres i Vilafant. Tampoc se’n poden fer a Catalunya Nord.
Informa:VILAWEB.CAT (14-8-2020)

236 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: