EL GOBIERNO PRORROGA L’ESTAT D’ALARMA 15 DIES MÉS

El president del govern espanyol, Pedro SĂĄnchez, ha anunciat una nova pròrroga de l’estat d’alarma de 15 dies, que es formalitzarĂ  dimecres al CongrĂŠs dels diputats. “Sabem ara que l’estat d’alarma ha funcionat i segueix sent necessari”, ha assegurat SĂĄnchez en roda de premsa. Aquesta ĂŠs la quarta pròrroga que s’anuncia. La tercera, que va entrar en vigor el passat 26 d’abril, s’acaba el proper 10 de maig.

Segons el president espanyol, l’estat d’alarma ha funcionat i prova d’això ĂŠs que el virus “estĂ  sent controlat”, però ha defensat que en la desescalada serĂ  encara mĂŠs important” el “control i la responsabilitat social i personal”. Per això, ha defensat l’allargament d’aquesta mesura excepcional: “hem d’aferrar-nos a determinades certeses, sabem que l’estat d’alarma ha funcionat i sabem que segueix sent necessari”. TambĂŠ ha demanat guanyar la batalla al coronavirus “sense perdre el temps en retrets a ningĂş”.

SĂĄnchez necessita una majora simple del CongrĂŠs per tirar-la endavant, que fins ara ha aconseguit sobradament, però diversos grups han expressat dubtes sobre el seu suport a una nova pròrroga. PP i Cs han deixat en l’aire el seu vot afirmatiu a la mesura i altres partits, com ĂŠs el cas d’ERC, ja van defensar que nomĂŠs hi donarien suport si es retornaven les competències a Catalunya.

Fons de 16.000 milions per les comunitats

Per altra banda, SĂĄnchez tambĂŠ ha anunciat que crearĂ  un fons especial “per a la recuperaciĂł social i econòmica” de les autonomies per un valor de 16.000 milions d’euros. De moment, SĂĄnchez ha avançat que serĂ  un fons serĂ  no reemborsable però ha emplaçat a demĂ  per acabar d’explicar-ne els detall en la videoconferència amb els presidents autonòmics.

Aquesta havia estat una de les peticions que el vicepresident Pere Aragonès havia fet la setmana passada, aixĂ­ com altres lĂ­der autonòmics tambĂŠ venien reclamant. SĂĄnchez ha assegurat que serĂ  no reemborsable “perquè cap comunitat es quedi enrere “independentment de l’impacte de la pandèmia al seu territori.

Per altra banda, el president espanyol ha anunciat tambĂŠ altres mesures de desconfinament. Entre elles, ha avançat que a partir de dilluns serĂ  obligatori l’Ăşs de mascaretes al transport pĂşblic i la reobertura d’alguns locals. TambĂŠ ha anunciat que es podrĂ  anar a buscar menjar per emportar i que alguns establiments, com llibreries, ferreteries o perruqueries, podran començar a atendre al pĂşblic però nomĂŠs amb cita prèvia.
Informa:ELNACIONAL.CAT (2-5-2020)

178 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: