EL GOBIERNO, SUÏCIDA: POSA L’ECONOMIA DAVANT LA VIDA

“Treballar tots a partir de dilluns: la pitjor decisiĂł possible ”
«L’autoritat competent ha decidit que cal posar l’economia al davant de la vida. Prenguem-ne nota»

( VICENT PARTAL )
El torcebraç entre les diferents branques del govern espanyol l’ha acabat guanyant, ben significativament, el sector neoliberal. La batalla, fins i tot, s’ha traslladat a la vista pĂșblica amb diversos ministres desmentint-se entre ells en menys de vint-i-quatre hores. Finalment, perĂČ, Pedro SĂĄnchez ha sentenciat i ha ordenat que a partir de dilluns a Espanya –a partir de dimarts als PaĂŻsos Catalans, on dilluns Ă©s festa– tothom ha de tornar a treballar. S’acaba el confinament estricte i la setmana vinent tornaran a la feina no tan sols els qui treballen en sectors essencials sinĂł tothom. A mĂ©s, el dirigent socialista s’ha permĂšs de dir que la responsabilitat sobre la higiene serĂ  de cada treballador –és a dir, que no serĂ  de l’empresa. Caram, amb l’esquerra espanyola. Si aixĂČ ho haguĂ©s arribat a fer el PP, els crits se sentirien a l’AntĂ rtida i tot.

La decisiĂł Ă©s la pitjor de totes les que es podien prendre. L’estratĂšgia del confinament gairebĂ© total començava a fer efecte i ara saltarĂ  per l’aire la setmana vinent, quan els metros tornaran a anar plens de gent i es reprendrĂ  el ritme, mĂ©s o menys normal, de ciutats i pobles, sense cap estratĂšgia de desconfinament.

Una de les dificultats evidents d’aquesta pandĂšmia Ă©s que cal llegir-la en el temps. Tot passa dues setmanes desprĂ©s i les coses que vivim avui van passar fa quinze dies. Dilluns o dimarts, la gent tornarĂ  a la feina i amb aixĂČ, irremeiablement, tornaran els contagis. Uns contagis que, en molts casos, reclamaran hospitalitzacions, perĂČ deu o quinze dies desprĂ©s. AixĂČ permetrĂ  de sostenir uns dies la propaganda segons la qual no passa res i no hi ha cap repunt, perĂČ, ai!, no evitarĂ  pas que passe.

I ho patiran de valent dos recursos sanitaris que estan al lĂ­mit: les Unitats de Cures Intensives, les UCI, i els sanitaris mateixos. Les jornades que fan el personal dels hospitals i els altres serveis, mĂ©s encara amb la tensiĂł amb quĂš ho fan, sĂłn insuportables i signifiquen un desgast emocional i fĂ­sic que no es pot menystenir. Ahir, vaig rebre molts missatges de professionals sanitaris disgustats per la mesura anunciada per SĂĄnchez, i amb raĂł. DesprĂ©s d’un esforç titĂ nic, semblava que la situaciĂł començava a poder-se controlar, nomĂ©s a poder-se controlar, i ara es tem una segona onada de contagis i ingressos que nomĂ©s la podria evitar el confinament total, aquest que el govern espanyol impedeix. Molt aplaudir a les vuit i moltes parauletes grandiloqĂŒents, perĂČ no es fa res per alleujar la cĂ rrega dels treballadors sanitaris ni se’ls escolta.

Pel que fa a les UCI, el problema tambĂ© pot ser greu. Els malalts de la Covid-19 han d’estar-se moltĂ­ssims dies a l’UCI, fins a un mes. Un mes de confinament total hauria alleujat molt la cĂ rrega d’aquestes unitats, perĂČ deixar-lo reduĂŻt a quinze dies i prou, com ha fet el govern espanyol, no. Ara les UCI no estan desbordades, tret de casos puntuals, perĂČ no van pas sobrades, de cap manera. Tot Ă©s molt just. I per mĂ©s UCI noves que es puguen crear, una segona onada de contagi sobtat, com la que pot incubar-se a partir de dilluns o dimarts, tindrĂ  conseqĂŒĂšncies catastrĂČfiques.

PerĂČ l’autoritat competent ha decidit que cal posar l’economia al davant de la vida. Prenguem-ne nota. Prenguem nota d’aixĂČ i del terraplanisme de dirigents socialistes que, com mĂ©s va mĂ©s embogits, aquests dies es dediquen a dir que no hi ha hagut cap col·lapse i que els qui l’anuncien sĂłn uns catastrofistes, se suposa que antiespanyols. TxornĂČbil nu i cru: apuntalar la mentida per no gestionar la realitat. La veritat Ă©s que cauen tan baix, especialment els del PSC, que no sĂ© si podran recuperar mai una mĂ­nima credibilitat. PerĂČ el problema Ă©s que ells juguen a pujar i baixar escons mentre la societat no pot ni enterrar decentment els seus morts.

Informa:VILAWEB.CAT (10-4-2020)

249 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: