EL GOBIERNO VOL LIMITAR-HO TOT, MENYS ANAR AL TREBALL I COMPRAR

Després de més de set hores de reunió, ha acabat el consell de ministres extraordinari convocat d’urgència per decretar l’estat d’alarma. Està previst que durant el final de la tarda comparegui el president del govern espanyol, Pedro Sánchez per donar detalls d’aquesta mesura excepcional. La Moncloa ha ajornat fins a dues vegades la compareixença, prevista inicialment per a les 14h, després per a les 15h i finalment ja “al llarg de la tarda”. Segons un esborrany del decret, que ha avançat Cadena SER i al qual ha tingut accés l’ARA, l’Estat prohibirà tots els viatges que no siguin per causes de força major i limitarà els moviments a:

Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
Assistència a centres sanitaris.
Desplaçament al lloc de treball per efectuar prestacions laborals, professionals o empresarials.
Retorn al lloc de residència habitual.
Assistència i cura a persones grans, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
Desplaçament a entitats financeres.
Per causa de força major o situació de necessitat.
Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga degudament justificada.
Personal estranger acreditat com a membre de les missions diplomàtiques, oficines consulars i organismes internacionals.
Si algú surt d’aquests límits, es facultarà a les forces de seguretat –que passaran a estar totes sota la tutela del ministeri de l’Interior, inclosos els Mossos– a efectuar els escorcolls necessaris a persones, locals i béns. També està sobre la taula mobilitzar l’exèrcit, i el ministeri de Sanitat passarà a tenir la batuta de totes les administracions de Salut.

Un 155 a escala estatal
A efectes pràctics es tracta d’un 155 a escala estatal. Quatre ministeris –Defensa, Interior, Transports i Sanitat– assumiran el control de l’Estat per sota del president espanyol. La intenció, segons l’esborrany del decret, és que totes les mesures que afecten la limitació de moviments entrin en vigor el dilluns, 15 de març, a partir de les 8 del matí, tres dies després de l’anunci de Sánchez de decretar l’estat d’alarma, que ha generat l’efecte contrari entre els ciutadans: s’ha estès l’alarma i molts supermercats estan col·lapsats davant dels dubtes sobre què passarà. També molts madrilenys –ciutat on es registren més casos de coronavirus, gairebé 3.000 confirmats i 3.618 sota sospita– han optat per sortir de la ciutat i passar el confinament en segones residències a la costa. La resta de mesures entraran en vigor a partir de la publicació del reial decret al Butlletí Oficial de l’Estat.

L’estat d’alarma té una vigència de 15 dies, només prorrogables si ho avala el Congrés. L’Estat contempla la possibilitat d’ampliar el decret amb altres disposicions que sempre hauran de ser ratificades per la cambra baixa, que ha suspès l’activitat dues setmanes però que contempla habilitar plens telemàtics per a mesures urgents. El PP ja ha avançat que donarà suport a Sánchez en tot el que faci falta a fi de tutelar la resposta de manera centralitzada des de Madrid. Incomplir el decret tindrà sancions. L’esborrany no les deixa clares i remet a una llei que estipula que es pot arribar a suspendre funcionaris i elevar el cas a un jutge.

Repassem a continuació totes les mesures que contempla l’esborrany que ha estudiat el consell de ministres.

1- Circulació de vehicles
Interior podrà tancar les carreteres per raons de salut pública
Es permetrà la circulació de vehicles privats per anar a treballar, així com per anar a urgències o a posar gasolina, però el ministeri de l’Interior podrà tallar carreteres per raons de salut pública, seguretat o fluïdesa del tràfic, i també podrà restringir l’accés a alguns cotxes. S’informarà a les comunitats autònomes de les mesures adoptades, ja que tenen les competències de trànsit.

2- Requisa de béns i crida a files de personal

L’Estat o les comunitats autònomes podran quedar-se amb qualsevol material
El govern espanyol o bé les comunitats autònomes, si ho sol·liciten a la Moncloa, podran requisar temporalment tot tipus de béns necessaris “per al compliment de les finalitats previstes” al decret d’estat d’alarma. Això vol dir que es poden quedar amb béns de primera necessitat. També es pot cridar a files al personal necessari, és a dir, metges o forces de seguretat, tot i que no es detalla.

3- Control únic del sistema sanitari
Illa controlarà tots els hospitals i personal i s’instal·laran hospitals de campanya
Tot les les instal·lacions del sistema sanitari espanyol, així com també el seu personal –sigui estatal o autonòmic–, passen a estar sota la batuta del ministre de Sanitat, Salvador Illa. Podrà decidir mobilitzar persones d’una comunitat a una altra o canviar-los de servei durant el temps que cregui necessari. Amb tot, les comunitats poden seguir fent les tasques de gestió, però hauran de complir les ordres del ministre si aquest ho creu oportú. Defensa també posarà a disposició hospitals militars i Illa podrà intervenir els centres privats.

4- Intervenció i ocupació d’empreses

El ministre de Sanitat podrà controlar-les per tenir productes
Es faculta Illa per impartir les ordres necessàries per controlar que el mercat tingui els productes necessari per al funcionament dels serveis. Podrà intervenir i ocupar “transitòriament” indústries, fàbriques, tallers, explotacions o locals de qualsevol naturalesa, inclosos centres, serveis i establiments sanitaris de titularitat privada, així com la indústria farmacèutica. També podrà practicar requises temporals de tot tipus de béns.

5– Garanties per al control d’aliments
Es contempla blindar els transportistes amb cotxes de policia
De la mateixa manera que es contempla la intervenció d’empreses per a productes sanitaris, el govern espanyol també té intenció de controlar empreses o serveis per garantir el subministrament d’aliments a la població, així com mobilitzar l’exèrcit per fer corredors sanitaris des de l’origen dels productes –granges incloses– fins als supermercats. Si és necessari, es blindarà els transportistes amb cotxes de la policia per garantir el subministrament. A les fronteres entraran de forma prioritària els productes de primera necessitat.

6- Reducció de l’oferta de transports

Es contemplen la meitat de viatges en transport públic
El ministre de Transports, José Luis Ábalos, també pren competències exclusives per al control de tot el transport públic, amb la reducció de la meitat dels viatges en AVE, mitja distància i rodalies, tot i que el percentatge podria canviar. Tres quarts del mateix amb el transport autonòmic i municipal. L’objectiu és que hi hagi un mínim de transport dins de les ciutats per poder accedir als llocs de treball. Metro de Barcelona ja ha anunciat que tancarà a la mitjanit els caps de setmana. S’obligarà, però, a fer una desinfecció diària del transport.

Pel que fa la venta online de bitllets, només es podran vendre un terç del total de places perquè hi hagi espai entre els viatgers. S’haurà de dir de manera visible que no es recomana viatjar excepte que sigui imprescindible.

7- Els Mossos, sota les ordres d’Interior

Tots els agents podran fer escorcolls sense ordres i tancar locals
Les policies autonòmiques queden sota la tutela del ministeri de l’Interior, així com totes les policies municipals sempre que sigui “necessari per a la protecció de persones, béns i llocs”. La coordinació es durà a terme a través de les juntes de seguretat. També Protecció Civil passa a mans d’Interior, sota la tutela de Fernando Grande-Marlaska. Se’ls podrà imposar serveis extraordinaris per la seva duració o naturalesa.

A més, es faculta tots els agents per fer els escorcolls que siguin necessaris a persones, béns, vehicles, locals i establiments per imposar els límits que estableix l’estat d’alarma. També podran dictar el tancament de locals i suspendre activitats o serveis.

8- Exèrcit
Pot mobilitzar-se en qualsevol moment
La Moncloa podrà mobilitzar l’exèrcit en qualsevol moment per dur a terme les funcions de les forces de seguretat o per implementar les mesures de limitació de moviments.

9- Suspensió dels judicis

Reforç per a la detenció de persones per raons de salut pública
Tots els judicis se suspenen, com ja havien fet Madrid i Vitòria, i se suspenen els terminis donats per a qualsevol procés. Ara bé, els jutjats no tanquen les portes sinó que es reforcen per a fer aplicar les sancions d’incompliment de l’estat d’alarma. Tindran prioritat les actuacions urgents de vigilància penitenciària i qualsevol mesura cautelar sobre violència contra les dones o de menors.

La policia també ha comunicat que deixa de fer DNIs i passaports excepte per situacions d’urgència degudament justificades.

10- Teletreball
Les empreses han de facilitar el confinament als treballadors
En un petit article, el decret estableix que les empreses, tant públiques com privades, estan obligades a facilitar mesures que permetin el teletreball sempre que sigui possible. No detalla els casos.

11- Tancament de les aules
Suspeses les classes fins almenys el diumenge 29 de març
L’estat d’alarma posa per escrit el que ja han fet totes les comunitats autònomes de l’Estat: tancar totes les aules, des d’escoles infantils fins a universitats. Com que té validesa durant 15 dies, almenys estaran clausurades –si no hi ha cap canvi– fins al diumenge 29 de març. A Madrid estava previst que es reobrissin, tot i que ja es va advertir d’una pròrroga, el dimecres 26 de març.

12- Tancament de bars i restaurants
Només obriran els d’aliments i primera necessitat
Tal i com ja ha fet la Comunitat de Madrid i després Catalunya, es tanquen tots els bars i restaurants, així com tots els comerços que no siguin de primera necessitat. Es demana sobretot que la gent sigui als llocs oberts el temps “estrictament necessari” per comprar. Se suspèn la possibilitat del consum en els mateixos locals. Igual que a Itàlia, s’estableix un metre de distància per fer cua al supermercat o en qualsevol local obert. Es manté, però, l’entrega a domicili de restaurants i bars.

13- Control de l’energia, el gas i el petroli
Llibertat total per garantir el subministrament
El govern espanyol es reserva el dret a controlar l’origen i subministrament d’energia elèctrica, gasolina i gas natural.

14- Funerals de dimensions reduïdes

Queden oberts els llocs de culte però amb un metre de distància
Es podrà entrant a esglésies i mesquites, així com altres llocs de culte, sempre que es garanteixi la distància d’almenys un metre entre els feligresos.

Iglesias se salta la quarantena
El consell de ministres està reunit de manera presencial a la Moncloa. Hi assisteixen tots els ministres excepte els dos que han donat positiu, la d’Igualtat, Irene Montero, i la de Política Territorial, Carolina Darias. El vicepresident segon, Pablo Iglesias, ha decidit saltar-se la quarantena per ser físicament a la Moncloa. Dijous va donar negatiu en la prova però igualment va decidir aïllar-se per estar en contacte amb la seva parella, la ministra Irene Montero. Tots els membres del govern presents en la reunió hi han guardat una distància prudencial i la Moncloa ha insistit que una reunió d’aquestes característiques s’havia de fer de manera presencial. A partir d’ara un reial decret permetrà celebrar la resta de sessions per videoconferència.
Infirma:ARA.cat (15-3-2020)

231 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: