EL GOVERN AIXECA EL CONFINAMENT DE LA CONCA D’ÒDENA

El Govern considera que la situaciĂł de confinament que hi ha a tot el territori de Catalunya i l’evoluciĂł de les dades de la malaltia al brot d’Igualada permeten aixecar el confinament especĂ­fic de la Conca d’Òdena, segons ha informat la consellera de Presidència, Meritxell BudĂł, en la roda de premsa d’aquest dissabte per seguir l’evoluciĂł de la malaltia.

Aquesta decisiĂł, seguint les instruccions del comitè tècnic del Procicat, comportarĂ  l’aixecament del perĂ­metre policial estĂ tic al voltant dels municipis d’Igualada, Òdena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del CamĂ­. El que sĂ­ es mantindrĂ  sĂłn els controls estĂ tics.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que al llarg de les properes hores es tramitarĂ  aquesta resoluciĂł al ministeri de Sanitat perquè l’autoritzi. Buch ha argumentat que el confinament perimetral es va decidir el 17 de març i que ja no tĂŠ sentit perquè tota Catalunya estĂ  confinada. “No tĂŠ sentit una lĂ­nia perimetral que separi”, ha argumentat.

El conseller ha recordat que han de demanar autoritzaciĂł al govern espanyol per fer-ho perquè amb la recentralitzaciĂł de competències, l’executiu de SĂĄnchez va decidir “subordinar” el Govern a les decisions del ministeri.

La consellera de Salut, Alba VergĂŠs, ha explicat tambĂŠ que el creixement de la taxa de la malaltia s’ha alentit de manera notable a la Conca d’Òdena i es comporta de manera similar a la de la resta de la Catalunya Central, mentre que el nĂşmero reproductiu bĂ sic (RO) de la malaltia a Igualada, amb data 3 d’abril, ja ĂŠs una dècima inferior al de la resta de Catalunya.

Amb tot, tant BudĂł com Buch i VergĂŠs, han insistit que això no ha de comportar que es relaxin les mesures de seguretat, sinĂł que s’ha pogut aprovar un cop s’ha constatat la baixada de mobilitat que s’ha registrat a tota Catalunya.

Precisament, aquest matĂ­, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, havia fet pĂşbliques les discrepĂ ncies de les dades de què disposen els consistoris de la Conca d’Òdena en relaciĂł a les que ahir va proporcionar Salut. Mentre la conselleria havia comunicat que en el balanç diari de Catalunya que no hi havia hagut cap nova vĂ­ctima a Igualada, Castells ha assegurat que la funerĂ ria d’Òdena havia informat d’11 noves morts.

La consellera VergĂŠs ha argumentat que el departament de Salut dona les dades contrastades, que formen part del registre oficial de Salut PĂşblica -“les mĂŠs fiables que tenim i han de tenir el seu temps”, ha insistit-. Això no obstant, ha recordat que el govern ha posat en marxa un altre circuĂŻt oficial amb les funerĂ ries del paĂ­s per disposar de la informaciĂł de manera directa. En aquest sentit, ha informat que, segons aquest circuĂŻt oficial, hi ha hagut 135 morts a la Conca d’Òdena, i les darrers hores s’hi han afegit 12 casos mĂŠs, que situen el total en 147 morts per Covid-19. Falten, a mĂŠs, catalogar 21 casos que encara no estan confirmats.

“Podem fer de tot amb les dades, però darrere d’aquestes dades, sobre tot quan parlem de mortalitat hi ha persones, noms i cognoms, històries molt dures aquests dies”, ha advertit la consellera que ha reclamat “molt respecte a aquestes dades”.

Pel que fa la pròrroga de l’Estat d’alarma dictat pel govern espanyol, BudĂł ha assegurat que n’han tingut coneixement pels mitjans de comunicaciĂł.
Informa:ELNACIONAL.CAT (4-4-2020)

138 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: