EL GOVERN AIXECA EL CONFINAMENT DE LA CONCA D’ÒDENA

El Govern considera que la situació de confinament que hi ha a tot el territori de Catalunya i l’evolució de les dades de la malaltia al brot d’Igualada permeten aixecar el confinament específic de la Conca d’Òdena, segons ha informat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa d’aquest dissabte per seguir l’evolució de la malaltia.

Aquesta decisió, seguint les instruccions del comitè tècnic del Procicat, comportarà l’aixecament del perímetre policial estàtic al voltant dels municipis d’Igualada, Òdena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí. El que sí es mantindrà són els controls estàtics.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que al llarg de les properes hores es tramitarà aquesta resolució al ministeri de Sanitat perquè l’autoritzi. Buch ha argumentat que el confinament perimetral es va decidir el 17 de març i que ja no té sentit perquè tota Catalunya està confinada. “No té sentit una línia perimetral que separi”, ha argumentat.

El conseller ha recordat que han de demanar autorització al govern espanyol per fer-ho perquè amb la recentralització de competències, l’executiu de Sánchez va decidir “subordinar” el Govern a les decisions del ministeri.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat també que el creixement de la taxa de la malaltia s’ha alentit de manera notable a la Conca d’Òdena i es comporta de manera similar a la de la resta de la Catalunya Central, mentre que el número reproductiu bàsic (RO) de la malaltia a Igualada, amb data 3 d’abril, ja és una dècima inferior al de la resta de Catalunya.

Amb tot, tant Budó com Buch i Vergés, han insistit que això no ha de comportar que es relaxin les mesures de seguretat, sinó que s’ha pogut aprovar un cop s’ha constatat la baixada de mobilitat que s’ha registrat a tota Catalunya.

Precisament, aquest matí, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, havia fet públiques les discrepàncies de les dades de què disposen els consistoris de la Conca d’Òdena en relació a les que ahir va proporcionar Salut. Mentre la conselleria havia comunicat que en el balanç diari de Catalunya que no hi havia hagut cap nova víctima a Igualada, Castells ha assegurat que la funerària d’Òdena havia informat d’11 noves morts.

La consellera Vergés ha argumentat que el departament de Salut dona les dades contrastades, que formen part del registre oficial de Salut Pública -“les més fiables que tenim i han de tenir el seu temps”, ha insistit-. Això no obstant, ha recordat que el govern ha posat en marxa un altre circuït oficial amb les funeràries del país per disposar de la informació de manera directa. En aquest sentit, ha informat que, segons aquest circuït oficial, hi ha hagut 135 morts a la Conca d’Òdena, i les darrers hores s’hi han afegit 12 casos més, que situen el total en 147 morts per Covid-19. Falten, a més, catalogar 21 casos que encara no estan confirmats.

“Podem fer de tot amb les dades, però darrere d’aquestes dades, sobre tot quan parlem de mortalitat hi ha persones, noms i cognoms, històries molt dures aquests dies”, ha advertit la consellera que ha reclamat “molt respecte a aquestes dades”.

Pel que fa la pròrroga de l’Estat d’alarma dictat pel govern espanyol, Budó ha assegurat que n’han tingut coneixement pels mitjans de comunicació.
Informa:ELNACIONAL.CAT (4-4-2020)

198 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: