EL GOVERN AIXECA EL CONFINAMENT DE LA CONCA D’√íDENA

El Govern considera que la situaci√≥ de confinament que hi ha a tot el territori de Catalunya i l’evoluci√≥ de les dades de la malaltia al brot d’Igualada permeten aixecar el confinament espec√≠fic de la Conca d’√ídena, segons ha informat la consellera de Presid√®ncia, Meritxell Bud√≥, en la roda de premsa d’aquest dissabte per seguir l’evoluci√≥ de la malaltia.

Aquesta decisi√≥, seguint les instruccions del comit√® t√®cnic del Procicat, comportar√† l’aixecament del per√≠metre policial est√†tic al voltant dels municipis d’Igualada, √ídena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Cam√≠. El que s√≠ es mantindr√† s√≥n els controls est√†tics.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que al llarg de les properes hores es tramitar√† aquesta resoluci√≥ al ministeri de Sanitat perqu√® l’autoritzi. Buch ha argumentat que el confinament perimetral es va decidir el 17 de mar√ß i que ja no t√© sentit perqu√® tota Catalunya est√† confinada. “No t√© sentit una l√≠nia perimetral que separi”, ha argumentat.

El conseller ha recordat que han de demanar autoritzaci√≥ al govern espanyol per fer-ho perqu√® amb la recentralitzaci√≥ de compet√®ncies, l’executiu de S√°nchez va decidir “subordinar” el Govern a les decisions del ministeri.

La consellera de Salut, Alba Verg√©s, ha explicat tamb√© que el creixement de la taxa de la malaltia s’ha alentit de manera notable a la Conca d’√ídena i es comporta de manera similar a la de la resta de la Catalunya Central, mentre que el n√ļmero reproductiu b√†sic (RO) de la malaltia a Igualada, amb data 3 d’abril, ja √©s una d√®cima inferior al de la resta de Catalunya.

Amb tot, tant Bud√≥ com Buch i Verg√©s, han insistit que aix√≤ no ha de comportar que es relaxin les mesures de seguretat, sin√≥ que s’ha pogut aprovar un cop s’ha constatat la baixada de mobilitat que s’ha registrat a tota Catalunya.

Precisament, aquest mat√≠, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, havia fet p√ļbliques les discrep√†ncies de les dades de qu√® disposen els consistoris de la Conca d’√ídena en relaci√≥ a les que ahir va proporcionar Salut. Mentre la conselleria havia comunicat que en el balan√ß diari de Catalunya que no hi havia hagut cap nova v√≠ctima a Igualada, Castells ha assegurat que la funer√†ria d’√ídena havia informat d’11 noves morts.

La consellera Verg√©s ha argumentat que el departament de Salut dona les dades contrastades, que formen part del registre oficial de Salut P√ļblica -“les m√©s fiables que tenim i han de tenir el seu temps”, ha insistit-. Aix√≤ no obstant, ha recordat que el govern ha posat en marxa un altre circu√Įt oficial amb les funer√†ries del pa√≠s per disposar de la informaci√≥ de manera directa. En aquest sentit, ha informat que, segons aquest circu√Įt oficial, hi ha hagut 135 morts a la Conca d’√ídena, i les darrers hores s’hi han afegit 12 casos m√©s, que situen el total en 147 morts per Covid-19. Falten, a m√©s, catalogar 21 casos que encara no estan confirmats.

“Podem fer de tot amb les dades, per√≤ darrere d’aquestes dades, sobre tot quan parlem de mortalitat hi ha persones, noms i cognoms, hist√≤ries molt dures aquests dies”, ha advertit la consellera que ha reclamat “molt respecte a aquestes dades”.

Pel que fa la pr√≤rroga de l’Estat d’alarma dictat pel govern espanyol, Bud√≥ ha assegurat que n’han tingut coneixement pels mitjans de comunicaci√≥.
Informa:ELNACIONAL.CAT (4-4-2020)

150 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: