EL GOVERN ANUNCIARÀ AQUEST DILLUNS L’ACORD DELS PRESSUPOSTOS

El Govern presentarà demà diluns l’acord sobre els pressupostos, en una roda de premsa amb el vicepresident Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i la dirigent d’En Comú Podem Jéssica Albiach.

Tots tres es reuniran a les 10 del matí al Departament d’Economia i Hisenda i després compareixeran en roda de premsa per presentar el pacte en matèria de despeses. El 16 de desembre del 2019 l’executiu i la formació dels comuns ja van presentar un acord sobre ingressos, que modifica l’IRPF, l’impost de successions i patrimoni i preveu crear un nou impost a les empreses energètiques.

Meritxell Budó ja havia anunciat que l’Executiu treballaria per tal de poder presentar els Pressupostos catalans per al 2020 aquest dilluns juntament amb el grup dels comuns, per la qual cosa estan tancant serrells.

“Confiem que en aquestes últimes hores es puguin assolir els últims objectius en els quals encara estem acabant de treballar” per anunciar públicament l’acord aquest dilluns, ha dit en una entrevista d’Europa Press.

Budó espera que “aquest mateix mes de gener” es puguin aprovar els comptes en el Consell Executiu de la Generalitat, per poder portar-les al Parlament a fi que es tramitin.

“La voluntat és que en aquestes últimes hores s’acabin de tancar tots els serrells que encara estem acabant de negociar” amb els comuns, ha reiterat.

Posteriorment, l’Executiu ha anunciat que finalment el que es presentarà demà és l’acord en matèria de despeses per als Pressupostos 2020.

Pressupostos “expansius”

Ha destacat que són uns pressupostos “expansius, que s’ajusten a les necessitats reals d’aquest 2020” després de prorrogar-se els comptes des de 2017, per la qual cosa feia falta ajustar-se a les necessitats d’aquest nou any.

En preguntar-se-li si els dos socis del Govern (JxCat i ERC) es veuen igualment representats en el contingut dels comptes que s’aprovaran, ha respost que ha estat una negociació “com a govern” amb els comuns.

I ha afegit: “No són els Pressupostos que ens haguessin agradat com JxCat perquè, entre altres necessitats, entenem que Catalunya està patint un dèficit fiscal estructural de més de 16.000 milions d’euros”.

Per a Budó (JxCat), els comptes de 2020 “podrien reflectir un altre tipus de Pressupostos si no existís aquest dèficit”, per la qual cosa no són els comptes públics que els agradaria tenir.

Governar per executar pressupostos

La consellera de la Presidència també s’ha referit que la líder dels comuns en el Parlament, Jéssica Albiach, donés suport divendres a l’acord pressupostari dient que està “encarrilat” però demanés alhora al Govern un avenç electoral.

Meritxell Budó ha agraït la implicació dels comuns en els comptes però no veu motiu per a l’avenç electoral, precisament perquè s’ha d’executar els pressupostos que s’aprovin: “Encara hi ha recorregut per fer complir el que aprovarem”.

Tot i així, considera “molt important posar de relleu el tarannà negociador i la voluntat d’acord per part del Govern i del grup dels comuns”.

“El que evidència és una maduresa democràtica i una voluntat real de trobar el que ens uneix més que el que ens separa a l’hora de donar resposta a la ciutadania”, ha valorat.

“L’independentisme tornaria a guanyar”

Però ha insistit que en aquests moments “no es dona el marc necessari perquè hi hagi una convocatòria d’eleccions”.

I ha afegit: “Si en aquests moments hi hagués eleccions, l’independentisme tornaria a guanyar, i no hi ha cap motiu polític que ens evidenciï que hi hauria una modificació de majories parlamentàries, i per tant no considerem que siguin necessàries unes eleccions”.
Informa:ELPUNTACUI.CAT (19-1-2020)

254 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: