EL GOVERN BALEAR EXTERMINA EL CATALÀ COM A REQUISIT DE LA SALUT PÚBLICA

El govern balear fulmina el català com a requisit a la salut pública.
L’executiu de Marga Prohens aprova el decret perquè el català passi de ‘requisit’ a ‘mèrit’ per a metges i infermeres.
(MARIA LLULL)
El català com a requisit per a metges i infermeres a les Balears ja és història. L’executiu de Marga Prohens (PP) ha aprovat aquest dilluns en un Consell de Govern extraordinari el decret llei que fulmina la llengua pròpia com a requisit i la rebaixa a la categoria de mèrit. Així ho ha anunciat la consellera de Salut, Manuela García, que ha fet tota la seva intervenció davant dels mitjans de comunicació en castellà. “El requisit lingüístic passa a ser un mèrit per al personal sanitari”, ha assenyalat García, i ha argumentat que aquesta mesura “és un clamor per als sindicats [sanitaris]”.

García ha equiparat el requisit lingüístic al problema de l’habitatge, com a factors que juguen en contra de la captació i fidelització de professionals sanitaris. “No és l’únic problema, però sí un dels problemes”, ha dit sobre la manca de metges i infermeres. Quan se li ha demanat si el català té la mateixa importància que l’habitatge per comptar amb el personal necessari a les Balears, la consellera ha respost que no té “capacitat per mesurar quant pesa un [factor] o altre”. “Estem treballant en tots els àmbits, també hi ha un dèficit d’habitatge en el qual estem fent feina”, ha afegit, a més d’apuntar que s’oferiran cursos de català als metges i infermeres. El vicepresident i portaveu del Govern, Antoni Costa, ha assegurat que els cursos començaran ja i ha matisat les paraules de la consellera. “M’atreviria a dir que l’habitatge probablement és més dissuasiu [que el requisit del català]”, ha subratllat.

L’eliminació del requisit del català per als funcionaris ja va ser un dels compromisos electorals tant de PP com de Vox, com també la recuperació dels premis Ciutat de Palma de novel·la i poesia en les dues llengües cooficials després de vuit anys sent exclusivament en català, dues mesures contra el català que l’executiu de Prohens ha pres abans que faci dos mesos de la seva investidura.
Informa:ARA.CAT 828-VIII-2023)

52 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: