EL GOVERN: CAL DESCONFINAR PER REGIONS SANITÀRIES I NO PER PROVÍNCIES

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha defensat un desconfinament territorialitzat per regions sanitàries i no per províncies com el que va aprovar ahir el govern espanyol, que no responen “ni a criteris sanitaris ni funcionals”. La portaveu del Govern ha celebrat que el desconfinament hagi ofert elements de diferenciació territorial i que “les decisions polítiques tinguin una base científica”, però ha assegurat que la conferència de presidents celebrada fa uns dies “no va ser diàleg, sinó un monòleg del president espanyol davant els presidents de les comunitats autònomes”.

Balears i País Basc, ha posat com a exemple Budó, també defensen que es doni “un retorn de les competències” per tal que les autonomies gestionin la sanitat. “No es pot obviar l’experiència de 37 anys, ningú coneix millor Catalunya que el govern de Catalunya”, ha repetit en diverses ocasions Budó, que també ha citat les dues castelles i el País Valencià com a comunitats que no donen per bones les províncies com a unitats territorials per al desconfinament.

La Generalitat, en qualsevol cas, ha enviat el seu pla de desconfinament al govern espanyol i encara no ha rebut resposta, ha defensat Budó. El conseller de l’Interior, Miquel Buch, ha assegurat tanmateix que els Mossos només podran fer complir les ordres del pla estatal, que és qui té ara per ara les competències en la gestió del desconfinament. Si el desconfinament català no és aprovat, per tant, les seves mesures per sortir en diferents franges horàries seran només una recomanació.

Pel que fa a la situació sanitària, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha indicat que l’ocupació dels llits d’UCI encara és molt elevada, d’un 160% de la capacitat habitual, ara triplicada. D’aquests 991 pacients crítics als hospitals de Catalunya, un 65% (733) estan ingressats per covid-19 i un 35% per altres patologies, percentatge que s’inverteix en la hospitalització de no greus.

Una proposta “del segle XIX”

La consellera ja havia criticat prèviament el pla de desconfinament en una entrevista al programa Aquí, amb Josep Cuní, on ha qualificat de “centralitzadora” la proposta. “Intentar centralitzar les decisions és una manera de fer molt impositiva i decebedora, és una molt mala gestió d’una crisi”, ha assegurat.

Més lluny ha anat la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. “És del segle XIX i obvia les regions sanitàries, que haurien de prevaldre”, ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què ha afegit: “Tenim Pedro Sánchez desubicat, no només espacialment sinó temporalment”.

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha dit a El món a RAC1 que li sembla “absurd” separar per províncies. “A Catalunya les províncies són tan heterogènies com que en una mateixa tenim Borredà, amb 500 habitants, i Barcelona o l’Hospitalet. La nostra proposta és que nosaltres tenim Catalunya organitzada en regions sanitàries i àrees bàsiques i per a nosaltres és essencial”.

Sobre la situació sanitària actual, Guix ha afegit: “Els indicadors en aquest moment estan a bons nivells, però crec que anem una mica massa lleugers”. “Entre fase 0 i fase 1 haurien de passar 15 dies, i així sempre, per veure com evoluciona tot”, ha apuntat, abans d’afegir: “És difícil d’entendre el que ens van explicar ahir. Jo encara no he pogut assimilar tota la informació. De la fase 1 fins al final sí que hauran de passar 15 dies entre una i la següent, el problema és que entre la fase 0 i la fase 1 passen només vuit dies escassos”, ha completat.

Els comuns tampoc avalen les províncies

Per la seva banda, els comuns també defensen les àrees bàsiques de salut com “l’espai més eficaç” per “lluitar” contra la pandèmia. Així ho ha expressat la líder de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach, en un tuit, on ha defensat aquest espai en detriment de les províncies. Un posicionament que contrasta amb el que ha dibuixat el govern espanyol (del qual Catalunya en Comú en forma part) en les últimes hores a l’hora de traçar el pla de desconfinament per províncies. Segons ha dit Albiach en un tuit, els comuns ja han traslladat la seva discrepància a l’executiu espanyol “a primera hora del matí”.Illa s’ha mostrat ara partidari de trobar altres solucions de desconfinament que no siguin la província.

Informa:ARA.CAT (29-4-2020)

336 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: