EL GOVERN, CONTRA RELLOTGE: EXIGEIX CONCRECIONS A LA CUP AQUEST DIMECRES

(MARTA LASALAS )
El Govern no ha tirat la tovallola. Tot i la decisi√≥ de les bases de la CUP a favor de presentar una esmena a la totalitat dels pressupostos, l’executiu s’agafa a l’aposta de la milit√†ncia cupaire per seguir negociant. Aix√≤ no obstant, despr√©s de setmanes de converses, la decisi√≥ arriba en ple compte enrere per a la votaci√≥ de dilluns i la necessitat de concretar √©s ja urgent. El president, Pere Aragon√®s, i el conseller d’Economia, Jaume Gir√≥, han demanat a la CUP que els traslladin dem√† dimecres al mat√≠ una nova proposta amb les seves reclamacions.

Ha estat durant una reuni√≥ d’hora i mitja al Palau de la Generalitat a la qual han assistit les diputades Eul√†lia Reguant, Carles Riera, Dolors Sabater i Montserrat Vinyets. Les cupaires han arribat a les quatre de la tarda a la pla√ßa Sant Jaume, i han entrat per la porta principal a la seu del Govern. Ho han fet despr√©s d’un mat√≠ intens en qu√® s’ha conegut el resultat del debat obert sobre els pressupostos entre la milit√†ncia.
Decisió de les bases

Reguant havia anunciat al migdia des del Parc de la Ciutadella la decisi√≥ de les bases del partit de fer una esmena a la totalitat dels comptes. A difer√®ncia d’altres consultes, nom√©s hi han participat 462 persones, de les quals el 63,4% han avalat presentar una esmena i seguir negociant. Per√≤ la cr√≠tica de Reguant no s’ha limitat als comptes. La cupaire ha parlat d’una triple esmena a la pol√≠tica del Govern, que inclou tamb√© les relacions amb l’Estat i el PSOE -amb el que han descrit com a “estancament i acceptaci√≥ de la suspensi√≥ de la democr√†cia i la repressi√≥”- i el retret que no s’ha propiciat les condicions per avan√ßar en l’autodeterminaci√≥.

Mentre al Parlament intervenia Reguant, al Palau de la Generalitat estaven reunits avaluant la situaci√≥ el president i el conseller d’Economia amb el vicepresident, Jordi Puigner√≥, la presidenta del Parlament, Laura Borr√†s, els presidents del grups parlamentaris d’ERC i Junts, Josep Maria Jov√© i Albert Batet, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, i el director de l’oficina de Comunicaci√≥, Sergi Sabri√†. De moment, la voluntat √©s evitar parlar d’escenaris alternatius. Els socis de Govern consideren que tenen fins dijous al vespre de coll per buscar un acord amb la CUP.

Mitja hora m√©s tard, a les 12,30, a la sala de premsa la portaveu del Govern, Patr√≠cia Plaja, ha verbalitzat la resposta del Govern. Ha seguit apostant per l’entesa, per√≤ ha advertit que “Catalunya tindr√† pressupostos” i que el Govern mantindr√† el calendari. Aix√≤ no obstant, i malgrat les m√ļltiples q√ľestions al respecte, no ha volgut entrar a parlar de les alternatives que es planteja l’executiu si no compta amb la CUP.
Proposta dimecres al matí

En aquest context, els cupaires s’han presentat a les quatre de la tarda a la pla√ßa Sant Jaume per exposar de nou les seves raons per presentar esmena a la totalitat dels comptes. Aragon√®s i Gir√≥ han insistit a recalcar la import√†ncia d’aprovar els pressupostos, en els quals s’han anat incorporant les propostes cupaires; han subratllat la urg√®ncia del calendari i els han empla√ßat, seguint la decisi√≥ de les bases, a concretar per on hauria de passar la negociaci√≥ per tancar un acord. El Govern ha reclamat una proposta aquest mat√≠ de dimecres.

L’executiu sap que √©s dif√≠cil, per√≤ encara veu possibilitat d’acord. De moment, els cupaires encara no han tramitat la seva esmena. La votaci√≥ de les esmenes a la totalitat ser√† dilluns al Parlament.

Informa:ELNACIONAL.CAT (17-XI-2021)

109 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: