EL GOVERN: CONTROLAR EL DESCONFINAMENT I PER REGIONS SANITÀRIES

La Generalitat continua reclamant la gesti√≥ del desconfinament i la fi de l’estat d’alarma perqu√® les compet√®ncies deixin d’estar centralitzades a l’Estat i el Govern hi tingui l’√ļltima paraula. √Čs una de les peticions que, segons la consellera de la Presid√®ncia, Meritxell Bud√≥, es va posar damunt la taula aquest cap de setmana en l’√ļltima trobada entre el president espanyol, Pedro S√°nchez, i els presidents auton√≤mics. Bud√≥ i la consellera de Salut, Alba Verg√©s, tamb√© han insistit en la necessitat que el desconfinament es faci per regions sanit√†ries i no per prov√≠ncies, una proposta que Verg√©s mateix assegura que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, “comparteix”: “Coneix la realitat catalana i sap que el que demanem t√© tot el sentit del m√≥n”.

La consellera de Salut ha explicat que, tot i el descens de la mortalitat i del nombre de contagis dels √ļltims dies, Catalunya encara t√© 575 llits de cr√≠tics ocupats. “Aix√≤ vol dir que estem a un 56% d’ocupaci√≥ de la capacitat actual, per√≤ per sobre del 136% de la capacitat habitual” dels hospitals abans de l’emerg√®ncia sanit√†ria, ha explicat. En la mateixa l√≠nia, Bud√≥ ha tornat a demanar a la ciutadania la m√†xima prud√®ncia en la fase de desconfinament. “√Čs una acci√≥ de coresponsabilitat”, ha dit, i ha avisat: “Un mal desconfinament ens pot portar a un nou confinament”.

Precisament per aquesta crida a la prud√®ncia, la Generalitat considera que ha de tenir les regnes de la gesti√≥ del desconfinament i, sigui com sigui, poder fer-lo per regions sanit√†ries i no per prov√≠ncies. “No √©s el mateix quan parlem de les Terres de l’Ebre que de la zona metropolitana sud”, ha posat com a exemple Verg√©s, que ha recordat que, a m√©s, a les zones on viu m√©s poblaci√≥ (l’entorn de l’√†rea metropolitana de Barcelona i la mateixa capital) “no nom√©s hi ha molta m√©s gent, sin√≥ que hi viu de manera m√©s condensada i amb m√©s mobilitat” cosa que “augmenta el risc de control si hi hagu√©s algun rebrot”.

La fase 1, per regions sanitàries
Verg√©s ha explicat que la proposta que far√† la Generalitat al ministeri de Sanitat sobre els territoris que poden passar a la fase 1 del desconfinament, a partir de l’11 de maig, es basaria en nou regions sanit√†ries. “No veig de cap manera que s’hi puguin oposar si la proposta est√† ben argumentada”, ha dit Verg√©s, que tamb√© ha apuntat que la conselleria no descarta poder fer propostes diferents dins una mateixa regi√≥ sanit√†ria depenent de la situaci√≥ que presenti una √†rea b√†sica de salut o la suma de diverses d’aquestes √†rees, tant per avan√ßar en les fases de desconfinament com per demanar mantenir les restriccions, si la situaci√≥ ho requer√≠s.

Aquesta √©s la proposta que Verg√©s ha assegurat que tornarien a plantejar al ministeri aquest dimecres. Segons la consellera, el seu hom√≤leg a l’Estat, Salvador Illa, “comparteix” aquesta necessitat perqu√® “coneix” la realitat catalana.

La consellera de Salut s’ha mostrat prudent a l’hora d’aclarir quines regions sanit√†ries podrien fer el salt a la fase 1 de desconfinament (actualment ens trobem a la fase 0) dilluns que ve. Ha adm√®s que a les √†rees m√©s poblades, com ara la ciutat de Barcelona i l’√†rea metropolitana, “la incid√®ncia √©s m√©s gran” i es concentra un nombre m√©s gran de tests PCR positius, i en paral¬∑lel es fa m√©s dif√≠cil “controlar-hi” la mobilitat, limitar els contactes i poder a√Įllar els casos i fer-ne el seguiment. En canvi, la consellera s√≠ que ha explicat que tenen clar que algunes regions sanit√†ries menys poblades i que en les √ļltimes setmanes han mostrat una “baixa incid√®ncia de casos” podran avan√ßar de fase el dia 11, tot i que no ha volgut especificar quines podrien ser.

Per la seva banda, Bud√≥ ha aclarit que la petici√≥ del Govern del retorn de les compet√®ncies no implica que no s’hagi de mantenir l’estat d’alarma decretat per l’executiu de S√°nchez i que ja s’ha prorrogat unes quantes vegades, sin√≥ que es demana que s’aixequi el punt que implica la centralitzaci√≥ de les compet√®ncies de l’Estat. Tamb√© ha matisat que aquesta posici√≥ √©s independent de la que mantinguin els partits pol√≠tics catalans amb representaci√≥ al Congr√©s de Diputats.

Les dificultats de controlar la mobilitat
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha advertit per la seva banda que, tant si es fa per prov√≠ncies com per regions sanit√†ries, “√©s impossible” que els Mossos d’Esquadra i les policies locals puguin establir controls en totes zones l√≠mits, per garantir que els ciutadans no es moguin entre territoris, tal com es preveu en les primeres fases del desconfinament.

I la consellera de la Presid√®ncia no ha descartat que en un futur el Govern pugui fer seguiment de la xarxa de contactes d’una persona contagiada per covid-19 a trav√©s del seu tel√®fon m√≤bil, per poder seguir la cadena de transmissi√≥. Tot i aixi, ha explicat que nom√©s s’aplicaria si es pot garantir la protecci√≥ de dades i la privacitat.

Informa:ARA.CAT (4-5-2020)

161 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: