EL GOVERN DEMANA LA DIMISSI√ď DE BORRELL PER L’ESPIONATGE D’ESTAT A LES DELEGACIONS

El conseller d’Acci√≥ Exterior, Alfred Bosch, primer, i m√©s tard el president de la Generalitat, Quim Torra, han carregat amb duresa contra el ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, arran del cas d’espionatge contra l’aparell diplom√†tic de la Generalitat. Bosch, en la sessi√≥ de control al Parlament, ha indicat que s’han fet servir les “clavegueres de l’Estat” per dur a terme aquestes investigacions, revelades ahir per TV3 i eldiario.es, i ha assenyalat que s’han “perseguit” els delegats al Regne Unit, Alemanya i Su√Įssa.

“Les clavegueres de l’Estat actuen amb una impunitat absolutament desbocada”, ha afegit Torra, que s’ha reunit amb el vicepresident Pere Aragon√®s i amb la consellera de la Presid√®ncia, Meritxell Bud√≥, per abordar la situaci√≥.

Bosch ha apuntat que Borrell, que deixar√† el govern en funcions de Pedro S√°nchez per ser alt responsable de la diplom√†cia europea, haur√† d’assumir responsabilitats i, “si cal”, dimitir del seu c√†rrec. Bosch tamb√© ha preguntat al ministre si s’han fet servir fons reservats en l’espionatge a responsables diplom√†tics europeus. “A qui han espiat de tota Europa?”, s’ha q√ľestionat.

Sobre aix√≤, ha afirmat tamb√© Torra, durant les properes hores el Govern realitzar√† una reuni√≥ amb els responsables d’Exteriors, i tamb√© es posar√† l’assumpte en coneixement d’Europa i, en concret, dels eurodiputats i les cancelleries exteriors. “Segur que es coneixeran els fets a una escala europea”, ha afirmat, fent refer√®ncia al que ha anomenat Borrellgate. Torra ha afirmat que “ja n’hi ha prou de perseguir delictes d’opini√≥” per part de l’estat espanyol, i ha assegurat que, davant d’aquest fet, el Govern “no es quedar√† quiet ni callat” davant del que ha considerat un “esc√†ndol”.

Conclusions de la investigació

Les investigacions del ministeri impliquen els cossos de les ambaixades espanyoles a Su√Įssa, Regne Unit i Alemanya, com ara la missi√≥ espanyola davant les Nacions Unides a Ginebra. Del delegat catal√† al pa√≠s helv√®tic, per exemple, se’n diu que √©s un “activista” i que treballa “en contra” dels interessos generals de l’Estat. A m√©s, en q√ľestiona la situaci√≥ legal a Su√Įssa.

L’informe aportat per l’ambaixada Alemanya assegura que les delegacions catalanes a l’estranger tenen instruccions del president d’ERC, Oriol Junqueras, perqu√® contactin amb representants de les congregacions eclesi√†stiques als seus pa√Įsos amb la “finalitat” d’obtenir el suport de l’Esgl√©sia per “millorar la situaci√≥ dels pol√≠tics presos catalans”.

Aquest mateix informe tamb√© investiga l’acci√≥ de la delegada a Berl√≠n, de la qual es considera que, com el de Su√Įssa, es dedica a “difondre el missatge independentista”. Se la situa com a clau a l’hora de “potenciar la imatge internacional del proc√©s”.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (10-7-2019)

254 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: