EL GOVERN D’ESCÒCIA VOL UN NOU REFERÈNDUM EL 2020

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat que abans de Nadal demanarà al govern britànic les competències per a celebrar un nou referèndum d’independència. Fa cinc anys els escocesos van refusar la possibilitat de fer un nou estat en una votació pactada amb el primer ministre britànic David Cameron, però el Brexit aprovat al conjunt del Regne Unit però refusat majoritàriament a Escòcia ha fet recuperar l’anhel.

Sturgeon, que ja havia expressat la seva intenció de convocar un nou referèndum el 2020, ha assegurat que vol activar aquest mateix any la secció 30 de la llei de devolució de competències de 1998, segons la qual el parlament escocès pot iniciar els tràmits per plantejar la independència als ciutadans.

‘Lliurarem la petició de la secció 30 a Downing Street, independentment de qui hi sigui, abans de Nadal’, ha dit Sturgeon, qui considera ‘vital’ que ‘Escòcia assumeixi el control del seu futur’. Fa cinc anys el ‘sí’ a la independència va perdre amb el 45% dels vots, davant del 55% que va optar perquè Escòcia continués formant part del Regne Unit.

Al debat s’afegeixen també les eleccions parlamentàries anticipades al Regne Unit, previstes pel 12 de desembre, i en les quals el Partit Conservador de l’actual primer ministre, Boris Johnson, parteix de nou com a favorit. Tant Johnson com la seva predecessora, Theresa May, s’han mostrat poc inclinats a avalar les pretensions secessionistes de Sturgeon.
Informa:ELNACIONAL.CAT(1-11-2019)

312 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: