EL GOVERN ENS POSA EN ALERTA PER AL PITJOR ESCENARI

( ORIOL MARCH )

El Govern posa en alerta la ciutadania per al pitjor escenari
Torra avisa que les mesures restrictives es poden allargar fins al juny en cas que el pic de contagis sigui a finals d’abril; Aragon√®s demana suport als pressupostos per modificar-los un cop aprovats

“Vindran setmanes molt dures. Aix√≤ no durar√† dos dies i ho hem d’explicar amb realisme”. La frase √©s de la consellera de Salut, Alba Verg√©s, i l’ha pronunciat durant la compareixen√ßa telem√†tica de quatre membres del Govern, amb el president Quim Torra al capdavant, davant dels grups parlamentaris. De les paraules de Torra, Verg√©s, el vicepresident Pere Aragon√®s i el conseller d’Interior, Miquel Buch, se’n despr√®n un sol missatge: encara ha d’arribar el pitjor, en termes sanitaris i econ√≤mics, de la crisi derivada del coronavirus. Un av√≠s a la ciutadania, que aquests dies veu com els contagis i les v√≠ctimes -738 en tot l’Estat durant la jornada de dimarts- no paren de cr√©ixer.

M√©s enll√† de la pugna pol√≠tica, que no s’ha aturat des de l’arrencada de la crisi sanit√†ria -el confinament total continua enfrontant l’Estat i la Generalitat, amb totes les derivades que aix√≤ implica-, Torra ha volgut alertar que encara queden setmanes i mesos per arribar a una normalitat que ara sembla llunyana. Assegut a l’escriptori de la Casa dels Canonges, on est√† confinat des de la setmana passada despr√©s d’haver donat positiu per coronavirus, el president ha indicat que el pic de contagis podria no arribar fins a finals d’abril. Un escenari que comportaria el final de les mesures restrictives cap al juny, tres mesos despr√©s que hagin arrencat. Les conseq√ľ√®ncies s√≥n imprevisibles.

“Les dades, les xifres, s√≥n preocupants. Matiso, s√≥n molt preocupants. El ritme de contagi √©s molt alt i les afectacions s√≥n greus”, ha adm√®s Torra. “Per aix√≤ √©s tan important concentrar els esfor√ßos ara per escur√ßar i aplanar la corba de contagis. L’escenari del pic a finals d’abril √©s un dels que treballem, per√≤ no t√© per qu√® ser aquest si actuem urgentment. El meu deure √©s traslladar a la ciutadania tot el que pot oc√≥rrer”, ha plantejat el president. Segueix insistint en un confinament total que, per cert, es mantindr√† a Igualada i a la conca d’√ídena m√©s enll√† dels quinze dies previstos.

Torra, admirador de Winston Churchill -el juliol del 2018 va assistir a l’assemblea del PDECat amb una fotografia seva a la solapa-, ha revestit d’una certa √®pica les seves paraules davant dels l√≠ders parlamentaris, tots ells tancats a casa. “Costar√† molts esfor√ßos i viurem dies amb ll√†grimes als ulls, per√≤ ens en sortirem, ha apuntat el president, que els ha demanat ajuda. Tots ells han evitat les cr√≠tiques m√©s crues -i m√©s habituals- contra el Govern, i hi ha hagut una coincid√®ncia particular: PSC, Ciutadans i PP han demanat a l’executiu que tingui en compte l’ajuda de l’ex√®rcit. Buch, de moment, no la reclamar√†, tot i que efectius militars s√≥n a Catalunya des de fa dies.

L’executiu ha evitat l’autocr√≠tica -els casos s’han multiplicat per b√© que en les setmanes anteriors a la crisi s’insistia oficialment que la situaci√≥ estava “controlada”-, i ha posat cinc elements damunt la taula a la resta de grups: confinament total, renda universal ciutadana, suport a pimes i aut√≤noms, suspensi√≥ del pagament d’impostos, lloguers i hipoteques i, per √ļltim, refor√ß m√†xim del sistema sanitari. Verg√©s ha indicat que hi ha unitats de cures intensives (UCI) completament plenes amb pacients de coronavirus, i ha volgut ressaltar que un 20% d’ells tenen menys de 50 anys.

Mà estesa amb els pressupostos

Atendre els hospitals √©s la prioritat de l’executiu, perqu√® ja hi ha detectat “tensi√≥” i encara no s’ha arribat al pic. A finals d’aquesta setmana arribaran els 50.000 testos de detecci√≥ de la malaltia previstos, i n’hi ha 200.000 m√©s -en dues tongades- demanats. Tamb√© s’ha posat en marxa un grup de treball amb la ind√ļstria destinat a garantir el subministrament de material sanitari sense dependre de l’Estat -encarregat de la compra centralitzada en virtut de l’estat d’alarma, que s’allargar√† com a m√≠nim quinze dies m√©s-, tot i que la preocupaci√≥ va m√©s enll√† de l’√†mbit estrictament m√®dic.

B√†sicament perqu√® a les xifres de contagis i v√≠ctimes a Catalunya -pr√†cticament 10.000 i m√©s de 500, respectivament, amb dades d’ahir al vespre- s’hi sumar√† una recessi√≥ econ√≤mica que afectar√† tota la zona euro. √Čs per aix√≤ que Aragon√®s ha demanat dues coses. La primera, que l’Estat emeti deute per valor de 73.000 milions d’euros, que s√≥n els que pertoquen a Espanya de l’operaci√≥ que far√† el Banc Central Europeu (BCE). La segona, que s’aprovin el m√©s aviat possible els pressupostos per al 2020. El vicepresident, cam√≠ de superar el coronavirus, ha tancat la porta a refer-los i ha ofert pactar-ne les modificacions necess√†ries per afrontar l’escenari posterior a la crisi.

“No podem esperar sis mesos”, ha assenyalat Aragon√®s. Els comptes estan en mans del Consell de Garanties Estatut√†ries (CGE), on va acudir Ciutadans -avui amb un Carlos Carrizosa amb les revolucions m√©s baixes que de costum- fa tan sols una setmana. L’executiu assumeix que la regla de despesa i de d√®ficit quedar√† inservible, i que nom√©s des de les administracions -Europa, Estat i Generalitat, per aquest ordre- es podr√† ajudar els ciutadans, els aut√≤noms i les empreses a sortir del sot cavat pel coronavirus en l’economia del pa√≠s. Ja hi ha m√©s de 300.000 treballadors temporalment a l’atur, i els ERTO no paren de cr√©ixer. El Govern prepara la ciutadania per la pitjor escenari i alerta que la normalitat podria no arribar fins al mes de juny. Tota una primavera.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (26-3-2020)

217 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: