EL GOVERN: ÉS “DANTESCA” LA CONFISCACIÓ DE MÀSCARES PEL GOBIERNO

La situació és “dantesca” i “els proveïdors estan posant les mascaretes a un preu desorbitat i amb dubtes sobre la seva homologació”. Fonts del departament de l’Interior han denunciat al diari Ara que “des d’ahir la Generalitat té problemes d’abastiment perquè les fàbriques estan donant la seva producció a la Guàrdia Civil”, seguint el decret que autoritza el govern espanyol a confiscar-les per decidir el seu ús. Es refereixen no només a fàbriques fora de Catalunya i a confiscaments a l’aeroport, sinó també a fàbriques i plantes catalanes des d’on havien de sortir mascaretes per als hospitals catalans.

Aquesta ha sigut també la principal queixa de la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha assegurat en la roda de premsa del Procicat que “el govern espanyol està requisant material sanitari destinat als hospitals catalans” i ha demanat “explicacions” a l’executiu de Sánchez. “No entenem que es puguin aturar comandes que ja estaven actives i es digui que a partir d’ara tot ho portarà Madrid. En un moment de crisi, has de deixar treballar”, ha reblat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha explicat que “algunes empreses han rebut missatges per tal que paressin les comandes i informessin del material que tenen”.

Des del ministeri de Sanitat, el coordinador d’emergències, Fernando Simón, ha explicat que “el ministeri està redistribuint per a les comunitats més necessitades, però totes les comunitats estan sent abastides”. Sobre la recentralització de distribució de material mèdic, Simón ha defensat que els confiscaments i canvis de destí per al material, seran “compensats per altres enviaments”.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha dit que estan a l’espera d’instruccions de Sánchez pel que fa el confinament de la conca d’Òdena i que segueixen demanant el confinament de Catalunya. Buch ha aclarit que en un primer lloc el Govern va defensar un “confinament perimetral” però que ara, “que estem en fase dos”, el que demana és “un confinament general de la ciutadania” amb només algunes excepcions justificades per emergències. “Ja fa massa hores que l’he demanat”, ha dit Buch sobre la petició de confinament general.

“No és un confinament d’ideologies ni de fronteres, el vam fer per la seguretat dels catalans i catalanes”. “A Catalunya no ens cal l’exèrcit”, ha defensat Buch en relació al desplegament militar dut a terme per Sánchez. “Els Mossos i guàrdies urbans faran complir la llei”, ha defensat.

Els Mossos, ha informat Buch, han dut a terme 3.252 actuacions relacionades amb la crisi, han identificat 237 vehicles i han aixecat actes de denúncia a 485 persones. S’han tancat 6 establiments comercials. La consellera de Sanitat, Alba Vergés, ha defensat la nova aplicació de mòbil, “una eina molt fàcil que ens donarà molta informació”, que serveix per fer consultes des de casa i que pretén alliberar el sistema sanitari. Ha defensat la “solidaritat” dels centres de salut privats que han cedit material sanitari als hospitals públics i ha defensat que “la ciutadania està donant exemple”.
Informa:ARA.CAT (18-3-2020)

228 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: