EL GOVERN ESTUDIA POSPOSAR LES ELECCIONS FINS AL MAIG

Les eleccions previstes per al 14 de febrer fa dies que pengen d’un fil. La decisi√≥ definitiva sobre si es mant√© o no la data dels comicis es prendr√† aquest divendres, un cop s’avalu√Į per darrer cop la situaci√≥ epidemiol√≤gica del pa√≠s, per√≤ el Govern ja es prepara per a un ajornament. La consellera de la Presid√®ncia i portaveu de l’executiu, Meritxell Bud√≥, va afirmar ahir que la situaci√≥ “greu” en termes sanitaris obligava els partits a “reflexionar”. I, segons les fonts consultades per Naci√≥Digital, la Generalitat estudia que els comicis es facin al maig si finalment se’n consensua la suspensi√≥.

Aquesta √©s la clau, que la decisi√≥ sigui acordada entre totes les forces pol√≠tiques, per b√© que el Govern es reserva la potestat de prendre una conclusi√≥ definitiva un cop escoltats tots els representants de l’arc parlamentari, que es tornaran a reunir aquest divendres a la taula de partits. En el cas que les dades sanit√†ries recomanessin traslladar en el calendari la data electoral, l’executiu plantejaria que les eleccions es fessin despr√©s de Setmana Santa. Es deixaria, doncs, un marge superior als dos mesos. Una data plausible seria la del 16 de maig, tal com ha avan√ßat el programa Planta Baixa de TV3 i ha confirmat aquest diari. En qualsevol cas, fonts governaments insisteixen que la data no est√† “tancada” -s’ha parlat fins i tot de la segona quinzena de maig i de principis de juny- i que es prendr√† una determinaci√≥ a finals de setmana.

Els socis del Govern -ERC i Junts per Catalunya (JxCat)- hauran de pactar un posicionament. Fins ara, nom√©s s’han plantejat tots els escenaris i s’ha explorat la base jur√≠dica per garantir els serrells d’un ajornament. Les dues formacions que integren l’executiu prefereixen una decisi√≥ acordada amb la resta de partits. En qualsevol cas, el decret de convocat√≤ria firmat per convocar els comicis del 14 de febrer ja inclo√Įa una cl√†usula que en permetia la suspensi√≥ temporal si els condicionants sanitaris ho indicaven. El canvi de data, per√≤, podria quedar condicionat per un pronunciament de la Junta Electoral Central (JEC). Ser√† rellevant tamb√© el paper del govern espanyol, format per PSOE i Unides Podem, i les pressions que pugui exercir. El PSC, que tindr√† el ministre Salvador Illa com a candidat, ja ha expressat la seva voluntat que les eleccions catalanes no es posposin.

De fet, en un comunicat fet p√ļblic aquest dimecres al migdia, els socialistes catalans han exposat que “no hi ha raons” per endarrerir els comicis i insten el Govern a no alterar el calendari electoral. “Qui no ha convocat, no pot ajornar”, exposa el PSC, en relaci√≥ al fet que les eleccions del 14 de febrer van quedar convocades autom√†ticament, despr√©s que no es present√©s cap candidat a la investidura que rellev√©s Quim Torra. “Esperem que no estiguin m√©s atents a les enquestes que a garantir la celebraci√≥ segura de les eleccions”, afegeixen els socialistes, sobre la funci√≥ de l’executiu d’ERC i JxCat. Els republicans han respost a la posici√≥ del PSC. “El millor pel pa√≠s √©s trobar un consens sobre la data de les eleccions. Hem de ser capa√ßos de trobar el punt d‚Äôacord, com es va fer al Pa√≠s Basc i a Gal√≠cia”, ha afirmat el Sergi Sabri√†, cap de files dels republicans al Parlament.

Parlen els experts
Són viables unes eleccions el 14-F en plena escalada de contagis?
Els experts avisen que el context sanitari no és idoni per celebrar els comicis, però que són els polítics els que hauran de decidir en funció de si poden garantir el dret a vot i la seguretat

I √©s que les perspectives electorals marquen la pauta de la taula de partits. Fins ara, la majoria d’enquestes donen a ERC com a guanyadora, per√≤ tamb√© auguren que Junts retalla dist√†ncies. La lectura dels de Carles Puigdemont √©s que el desgast dels republicans per la gesti√≥ de la pand√®mia, m√©s encara en aquests dos primers mesos de l’any, pot passar factura a Pere Aragon√®s. Amb la responsabilitat de la gesti√≥ a Salut i amb una “alta pressi√≥ hospital√†ria” que la consellera Alba Verg√©s ha donat per descomptada el 14-F, els republicans sospesen si els resultaria convenient o no un ajornament. El PSC, per la seva banda, busca mantenir viu l'”efecte Illa” i aposta per o tocar el calendari, mentre que els comuns, grans perjudicats pel moviment dels socialistes i l’aparici√≥ efervescent del lideratge del ministre de Sanitat, veuen complicat mantenir els comicis.

Fins ara, qui no s’ha pronunciat expl√≠citament sobre si s’han d’ajornar o no les eleccions √©s la conselleria de Salut, en mans d’ERC. Aquest mateix dimecres, el secretari de Salut P√ļblica, Josep Maria Argimon, ha adm√®s que l’actual “no √©s el millor escenari per fer unes eleccions”, per b√© que ha recalcat que la determinaci√≥ sobre la data de convocar a les urnes no correspon a la conselleria.

El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, va presentar dilluns als partits un informe en qu√® dibuixava els escenaris epidemiol√≤gics en els quals se celebrarien els comicis del 14 de febrer, per√≤ no es va mullar, en nom del Govern, sobre si calia plantejar un ajornament. Les prospeccions facilitades pels experts que maneja Salut diuen que el pic de contagis de l’actual onada s’assolir√† just abans de l’inici de la campanya, amb un c√≤mput de casos diaris que podrien arribar als 6.000. Setmanes despr√©s, a les portes de les eleccions, aix√≤ es traduiria en el pic d’ocupaci√≥ de les UCI d’entre 640 i 850 pacients. I el dia 14, el dia D, per l’efecte de les restriccions aplicades, la situaci√≥ seria d’entre 3.000 i 5.000 contagis diaris i entre 610 i 840 pacients cr√≠tics.

La possibilitat que s’ajornin les eleccions enfronta els partits
Els criteris sanitaris, però també els interessos polítics, entren en joc en la decisió final sobre si es mantindrà o no la data del 14 de febrer

D’acord amb aquest plantejament, el conseller d’Exteriors, Bernat Sol√©, va exposar a les formacions amb representaci√≥ al Parlament la possibilitat de tirar endavant els comicis i suspendre’ls m√©s endavant si es certifica el pitjor dels escenaris previstos -com va passar amb el pla de Nadal-, per√≤ la majoria de partits s’hi han oposat. Especialment el PSC, que va advertir que no hi ha base jur√≠dica per ajornar les eleccions i que, si es fa, la decisi√≥ podria ser recorreguda si no s’ha pres per unanimitat, com es va fer a Euskadi i Gal√≠cia. El veredicte, doncs, es prendr√† divendres. Hi influiran els criteris sanitaris, per√≤ tamb√© els posicionaments pol√≠tics.

270 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: