EL GOVERN I EL PARLAMENT HOMENATJARAN LES V√ćCTIMES DE LA COVID-19 A LA DIADA

El Govern i el Parlament homenatjaran la ciutadania i les v√≠ctimes del coronavirus als actes de la Diada de l’Onze de Setembre. La portaveu del Govern, Meritxell Bud√≥, i el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, han presentat el programa en una roda de premsa a Palau, aquest dimarts a la tarda. Els actes tindran un format m√©s redu√Įt, tant al Parlament com a Govern, “m√©s √≠ntim”, sense p√ļblic, i complint les mesures de seguretat. El 10 de setembre es projectaran imatges dels “presos pol√≠tics” a les parets del Palau de la Generalitat, per visualitzar-ne el seu “retorn”. El Parlament homenatjar√† els exdiputats i exdiputades de les onze legislatures. El marc del programa es titula ‘Aquesta terra’, en refer√®ncia al pa√≠s i al planeta.

El Parlament celebrar√† un acte institucional de reconeixement als exdiputats i exdiputades, el dilluns 7 a les 18 hores. Hi haur√† una representaci√≥ de tots els partits que han passat per la cambra durant les onze legislatures, amb parlaments inclosos. El president actual, Roger Torrent, tamb√© hi parlar√†. La cambra tamb√© aprofitar√† la Diada per celebrar els 40 anys del restabliment de la cambra i entregar la Medalla d’Honor en categoria d’or al personal sanitari, el 10 de setembre a les 20 hores.

Bud√≥ ha explicat que, despr√©s que la Diada del 2018 estigu√©s marca per la “represa de les institucions” despr√©s del 155, i que la del 2019 la condicion√©s la imminent sent√®ncia de l’1-O, l’Onze de Setembre d’enguany t√© l’impacte de la covid-19. √Čs per aix√≤ que els actes es faran sense p√ļblic i sota mesures de seguretat: “Tornarem a mostrar l’actitud de sobreposar-se, de reprendre el vol i persistir, que ens defineix com a poble i pa√≠s”.

L‚Äôacte ‘Aquesta terra’, dirigit per Llu√≠s Dan√©s, comen√ßar√† a la Pla√ßa Sant Jaume el 10 al vespre. S’iniciar√† amb la solemne hissada de la bandera presidida pel president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat per la Gu√†rdia d’Honor dels Mossos d’Esquadra. En aquest moment tamb√© hi assistiran el vicepresident, Pere Aragon√®s, i la consellera de la Presid√®ncia, Meritxell Bud√≥. Tot seguit, El Cor Jove de l‚ÄôOrfe√≥ Catal√†, acompanyat per Xavi Lloses al piano, interpretar√† ‘El cant de la senyera’.

El cartell de la Diada fa refer√®ncia a la Terra des del punt de vista “m√©s ampli” de la paraula. D‚Äôuna banda, la Terra com a un tros d’espai, m√©s petit o m√©s gran, des d’on aquests dies de pand√®mia la gent ha viscut i ha observat tot el que passava al seu voltant. Els quadrats en blanc i negre indiquen aquest petit espai on la gent s’ha recl√≤s, un petit espai que la gent ha fet seu i des d’on s’ha viscut un dels moments m√©s durs de la hist√≤ria dels nostres temps.

Aquests quadres, a m√©s, tamb√© fan refer√®ncia a les relacions de la ciutadania, al distanciament social i a la falta de contacte que ens ha portat la covid-19 per√≤ alhora tamb√© la necessitat d’aquest contacte entre els individus i el pes que s’ha demostrat de la societat, tal com ha explicat Bud√≥. Amb relaci√≥ a la pand√®mia, el color negre d’aquesta terra pret√©n indicar el dol per totes les v√≠ctimes que hi ha hagut, i tamb√© √©s un homenatge a aquesta terra que les ha acollit. L‚Äôautora del disseny del cartell √©s C√®lia Mart√≠n.

Actes arreu

El Govern encara treballa per com ser√† l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova de l’Onze de Setembre pel mat√≠. Est√† previst que a Girona l’ofrena a Josep Irla es faci a les 9 hores al cementiri de Sant Feliu de Gu√≠xols. L’acte institucional a Lleida ser√† el dia 10 a les 18:30 hores al Pont llevad√≠s del Tur√≥ de la Seu Vella. A Tarragona, l’acte a porta tancada ser√† el mateix dia a les 18 hores al Claustre de l‚Äôarxiu de Tarragona, i l’ofrena a Casanova a les 9:00 hores de l’11-S al Passeig mar√≠tim de la capital.

A Madrid, l’acte ser√† el dia 14 a les 19:30 als Jardins de l‚Äôedifici Zurich, amb la pres√®ncia de Bud√≥. Tamb√© es faran actes virtuals a Noruega (dies 8 i 10), a la delegaci√≥ del Govern a la UE (el dia 9), a Viena (10), a Fran√ßa i Alemanya (11), i Su√Įssa (17).
Informa:ELMON.CAT (1-8-2020)

176 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: