EL GOVERN I ELS COMUNS ES REUNIRAN ABANS DEL PLE DECISIU SOBRE ELS PRESSUPOSTOS

Representants del Govern es reuniran amb una delegació d’En Comú Podem aquest diumenge a la tarda després que la CUP hagi reiterat la seva negativa a aprovar els pressupostos de la Generalitat i que ERC s’hagi compromès a “intensificar” la negociació amb els comuns perquè tirin endavant. Així ho han explicat a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) fonts de les negociacions. La trobada es produirà a 24 hores del ple del Parlament que ha de debatre i votar les esmenes a la totalitat que diversos grups –també els anticapitalistes i els comuns– han presentat contra els comptes. Si prosperen les esmenes, els pressupostos no se seguiran tramitant i es consideraran retornats al Govern.

L’anunci de la CUP que manté la seva esmena ha forçat ERC a obrir-se a explorar En Comú Podem com a soci alternatiu. De fet, els comuns ja van aprovar els comptes del 2021.

Tot plegat ha coincidit aquest cap de setmana amb l’assemblea de CatComú. Des d’allà, la líder dels comuns al la cambra catalana, Jéssica Albiach, ha advertit el Govern que no seran “comparsa de ningú” i ha exigit uns pressupostos de “transformació”. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha suspès la seva agenda oficial de diumenge.

ERC intensificarà les negociacions amb els comuns per tal d’aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2022 després que la CUP hagi ratificat aquest dissabte el seu veto als comptes que ha presentat el Govern. L’Executiva Nacional del partit es va reunir dissabte a la tarda davant de la decisió dels anticapitalistes, que tenen registrada una esmena a la totalitat al Parlament que impedirà l’aprovació dels comptes si prospera. En un comunicat després d’aquest conclave, la direcció d’ERC s’ha compromès a explorar “al màxim” les possibilitats d’acord amb En Comú Podem “per tal de garantir l’agenda de progrés que Catalunya necessita”. El partit considera una “necessitat” tenir pressupostos i per això ha lamentat la resposta de la CUP.

No obstant això, els republicans han valorat la feina que han compartit amb els anticapitalistes i consideren que “s’ha generat un espai de treball per donar compliment als acords d’investidura”, que la CUP creu que no s’està satisfent. ERC demana que el debat estratègic entre les dues organitzacions continuï perquè l’esquerra independentista té un “paper clau”. A més, el partit de Pere Aragonès s’ha compromès a continuar treballant amb “una majoria independentista que refermi el camí cap a la república catalana”.

Volen uns pressupostos “ambiciosos socialment” i per això exploraran la via dels comuns amb l’objectiu de defensar “mesures sectorials com la gratuïtat del P2, en la posada en marxa d’una energètica pública o una inversió inèdita en habitatge”, recull el comunicat. En Comú Podem també té registrada una esmena a la totalitat als pressupostos, però els portaveus de la formació fa setmanes que demanen al Govern i, especialment, a Aragonès que s’impliqui i que es reuneixi amb ells.

Les negociacions in extremis abans de dilluns, quan es votaran les esmenes a la totalitat al Parlament, coincideixen amb l’assemblea de CatComú. Des d’allà, la líder dels comuns al la cambra catalana, Jéssica Albiach, ha advertit el Govern que no seran “comparsa de ningú” i ha exigit uns pressupostos de “transformació”. Aragonès ha suspès la seva agenda oficial.
Informa:ELNACIONAL.CAT (21-XI-2021)

254 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: