EL GOVERN MANTÉ QUE L’ESTAT ÉS “L’ÚNIC RESPONSABLE” DE L’ESPIONATGE, TOT I ELS CASOS DE SÁNCHEZ I ROBLES

El Govern manté que l’Estat és “l’únic responsable” de l’espionatge, tot i els casos del president espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles. Així ho ha apuntat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en una roda de premsa d’aquest dilluns a Palau. La Generalitat ha insistit en exigir una investigació sobre el ‘Catalangate’ i “totes les seves derivades”, a més de dimissions i l’assumpció de responsabilitats que pertoqui. Plaja també ha reiterat que Sánchez s’ha de reunir amb el president del Govern, Pere Aragonès, en una trobada que considera que ara és “més necessària” que la setmana passada. No es preveu, però, que els dos presidents aprofitin el Cercle d’Economia d’aquesta setmana per veure’s.

Plaja ha denunciat que la Moncloa utilitzi una “doble vara de mesurar”. “És obvi que no tothom és igual davant l’Estat”, ha criticat la portaveu del Govern. Plaja ha constatat que, a ulls de Madrid, la “gravetat” dels fets és “diferent” avui que Sánchez i Robles son “víctimes” de l’espionatge de Pegasus, que quan ho era només l’independentisme i el seu entorn. La portaveu ha qualificat d’”intolerable” que avui sí que hi hagi les “presses” que no hi havia hagut les darreres setmanes.

El Govern insisteix en exigir “responsabilitats” i “dimissions” de les persones que estiguessin al darrere de l’espionatge, ja sigui “per acció o per omissió”. “Si no ho sabien, és que no controlen el seu propi Estat”, ha subratllat Plaja, que ha reiterat que la “confiança” i la “credibilitat” del govern espanyol continuen “molt malmeses”. Així mateix, ha tornat a reclamar la creació d’una comissió d’investigació al Congrés.

La portaveu ha asseverat que la reunió entre Aragonès i Sánchez és avui “més necessària” que la setmana passada, i ha assegurat que la Generalitat serà “més exigent que mai” per tal de reclamar-la. “Poden demorar-la però no esquivar-la. Veurem quants dies ho allarguen”, ha afegit Plaja.

Aragonès participarà dimecres al Cercle d’Economia, i Sánchez ho farà divendres. No es preveu, però, que els dos presidents aprofitin l’ocasió de l’esdeveniment econòmic per reunir-se: “Cada cosa al seu lloc, i aquest no és l’espai”, ha argumentat Plaja.

De moment els dos equips han mantingut els contactes però no hi ha hagut encara cap aproximació. Des de Palau no volen una reunió protocolària que serveixi tan sols per a fer-se una fotografia. Sobretot després de la reunió a Catalunya entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera Laura Vilagrà.

D’altra banda, Plaja ha informat que el Govern ja s’ha anat posant en contacte amb les persones espiades amb càrrec públic, a qui els ha ofert suport jurídic, defensa i acompanyament.
Inform

95 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: