EL GOVERN NO MODIFICARÀ NI UNA SOLA COMA DEL PLA EXTERIOR

El Govern de Quim Torra no modificarà ni una sola coma del pla d’acció exterior 2019-2022 que va presentar a finals de juny i que l’Executiu de Pedro Sánchez va instar la Generalitat a canviar el 23 d’agost en el termini d’un mes. La Conselleria d’Acció Exterior, que dirigeix Alfred Bosch, té enllestida una resposta jurídica que remetrà demà al Govern central en què exposa que “no s’ha produït una vulneració actual i present de les competències estatals”, ni una vulneració de preceptes de la Constitució espanyola.

El Ministeri de la Presidència que dirigeix Carmen Calvo va signar un requeriment adreçat al Govern en què assegura que el pla transcendeix l’àmbit d’actuació autonòmic i les seves competències. Tanmateix, en el text a què ha tingut accés La Vanguardia , la Generalitat apel·la a diverses sentències del Tribunal Constitucional (TC) per refutar-ho. El Consell Executiu aprovarà dimecres la resposta, però no es farà l’habitual roda de premsa posterior perquè hi ha debat de política general al Parlament. Segons es diu a l’informe, el “mateix tribunal ha anat reconeixent en una ja llarga sèrie de sentències una àmplia diversitat d’actuacions autonòmiques en projecció exterior”, que van de “la firma de convenis de col·laboració a l’obertura d’oficines” a l’estranger, “el desenvolupament d’activitats de foment o promoció a l’exterior, la cooperació transfronterera, interregional i de desenvolupament”.


El text raona que “en tot el pla” no hi ha cap vulneració “actual i present de les competències estatals”

A més, l’informe dels serveis jurídics del Govern fa notar que l’Estatut regula de l’article 184 al 200 les relacions de la Generalitat amb l’exterior, i que si bé la major part en el seu moment van ser objecte d’un recurs d’inconstitucionalitat, el TC, en la sentència del 2010 que va laminar l’Estatut, va desestimar la seva impugnació “reconeixent la perfecta constitucionalitat d’aquestes disposicions estatutàries”.

Igualment, la Generalitat es fa ressò de les sentències del Constitucional del 2016 i 2017 en què “ha validat en molt bona mesura” la llei d’acció exterior aprovada el 2014.

El Govern espanyol acusa la Generalitat d’ometre “sistemàticament” i de manera deliberada en el seu informe referències a la Constitució, a la llei de l’Acció i del Servei Exterior de l’Estat, o la condició d’autonomia de Catalunya. En aquest sentit, el departament que dirigeix Bosch apunta que sentències del 2016 i 2017 del TC recullen que “l’absència d’una reserva expressa de les competències de l’Estat ni l’esment exprés al principi de lleialtat institucional, no són causa d’inconstitucionalitat”, ja que la decisió judicial del 2010 sobre l’Estatut afirma que “la incorporació expressa de clàusules de salvaguarda de competències estatals no és exigible en termes constitucionals”.

“No hi ha en tot el text del pla una vulneració actual, ni una efectiva i real despulla de la competència estatal”, ni poden “formular-se judicis d’intencionalitats polítiques per anticipar un conflicte preventiu”, conclou el document. Ara resta per veure si el Govern espanyol impugnarà el pla d’acció exterior davant el Constitucional.

Informa:LAVANGUARDIA.COM (24-9-2019)

321 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: