EL GOVERN ORDENA UN CONFINAMENT MUNICIPAL A PARTIR DE L’ENDEM√Ä DEL DIA DE REIS

El creixement sense treva de la pand√®mia ha abocat el Govern a anunciar deu dies d’aturada social a Catalunya a partir del 7 de gener, l’endem√† del dia de Reis. El Procicat ha aprovat que a partir d’ara el confinament passi a ser municipal cada dia de la setmana, que els caps de setmana tanquin tots els comer√ßos que no s√≥n essencials i que durant tot aquest per√≠ode no puguin obrir els locals comercials de m√©s de 400 metres quadrats, √©s a dir, els centres comercials hauran de tancar. No es prenen noves restriccions en l’√†mbit de la restauraci√≥ ni de la cultura, que seguiran com fins ara, i l’escola comen√ßar√†, com estava previst, l’11 de gener.

Pel que fa a l’activitat esportiva, tancaran gimnasos, pavellons i centres esportius i nom√©s estar√† perm√®s l’esport a l’aire lliure, mentre que tamb√© se suspenen les activitats extraescolars i nom√©s es podran realitzar aquelles que es facin amb el grup de conviv√®ncia de l’escola. El toc de queda es mantindr√† a les deu de la nit com fins ara. Amb les noves restriccions anunciades al conjunt del pa√≠s fins al 18 de gener, decauen les mesures espec√≠fiques del Ripoll√®s i la Cerdanya. De la mateixa manera, deixa ser efectiva l’equiparaci√≥ comarcal de l’Alt Urgell i Andorra.

Les noves restriccions impliquen que durant el confinament municipal només es podrà anar a una altra localitat per motius laborals o de salut, però no es podrà anar a segones residències ni a visitar familiars, unes excepcions que sí que estaven vigents durant el confinament comarcal fins ara. Pel que fa al comerç no essencial que tancarà el cap de setmana, la mesura no afecta a perruqueries. Tot plegat entrarà en vigor just després de Reis, amb la qual cosa es manté que la nit de Reis el toc de queda començarà a les 11 de la nit i que el dia 6 encara es permetran trobades de màxim deu persones de fins a dues bombolles, així com els desplaçaments per anar a visitar familiars.

Qu√® es podr√† fer i qu√® no a Catalunya a partir d’aquest dijous?
Pla de xoc de 10 dies amb restriccions a tot el país

“Hem de reduir encara m√©s la interacci√≥ social. El virus no ens dona treva i hem de frenar els contagis i la tend√®ncia a l’al√ßa”, ha explicat la consellera de Salut, Alba Verg√©s, que ha subratllat que a hores d’ara s’est√† en xifres de 2.500 contagis diaris i m√©s de 17.000 a la setmana. A m√©s, en aquests moments hi ha 2.084 persones ingressades.

Si les noves mesures no entren en vigor fins al dia 7 √©s perqu√®, ha argumentat, el Govern intenta buscar equilibris i “donar aire” a les necessitats econ√≤miques dels sectors afectats en les jornades pr√®vies a Reis, com ara el comercial, i les necessitats socials, que implica celebrar la festivitat del dia 6. Verg√©s ha avan√ßat que el Govern est√† treballant en un nou paquet de mesures per ajudar els sectors afectats.

El secretari de Salut P√ļblica, Josep Maria Argimon, ha precisat que s’actua de forma contundent durant aquests deu dies tenint present que els indicadors encara no recullen els efectes de les flexibilitzacions de Nadal i que encara queda la jornada de Reis. En aquests moments, la pand√®mia creix a un ritme del 4% diari i en els darrers 15 dies s’ha incrementat en un 27% les persones ingressades per Covid-19 -en la darrera setmana, un 16%-.

Argimon ha subratllat que es busca “frenar el ritme de pa√≠s” no per reduir xifres, sin√≥ per aturar-les. “No som Alemanya, Fran√ßa o Holanda i tenim la situaci√≥ econ√≤mica que tenim. Anem a frenar el creixement”, ha advertit tot admetent que les restriccions anunciades “no s√≥n les mesures que hauria volgut” i que “caldr√† veure si seran suficients”.

Vacunació cada dia

Argimon admet “disfuncions” amb la vacunaci√≥ els primers dies, per√≤ mant√© l’objectiu de “la immunitat de grup a finals de la tardor o per Nadal del 2021” i demana analitzar-ho en perspectiva. “Hi ha molts nervis, ho entenc”, ha afirmat i, malgrat admetre que no s’hauran vacunat 60.000 persones la primera setmana, ha apuntat que aquesta dada pretenia ser la mitjana durant les primeres 12 setmanes en qu√® es pret√©n vacunar 748.000 persones, entre resid√®ncies i personal sanitari. Argimon tamb√© ha apuntat que aquest dilluns han arribat noves vacunes i se n’han distribu√Įt ja dues remeses de 33.000.

De fet, Verg√©s ha anunciat que es vacunar√† di√†riament a partir d’ara amb un equip de 500 infermeres. “Vacunarem cada dia i vacunarem ja de forma paral¬∑lela als professionals sanitaris. Necessitem intentar mantenir virus a ratlla”, ha explicat Verg√©s despr√©s que s’hagi incomplert el calendari de vacunaci√≥ d’arrencada.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (4-1-2021)

220 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: