EL GOVERN PASSA UNA DENÚNCIA DE PROP DE 300 PERSONES CONTRA NOVELL A LA FISCALIA I CAU EN VIA MORTA

Xavier Novell, el polèmic exbisbe de Solsona, s’escaparà d’una denúncia col·lectiva per un possible delicte d’odi després que la queixa hagi passat per dos despatxos de la Generalitat i hagi anat a parar a la fiscalia en un format poc sòlid. L’abril passat el col·lectiu LGTBI del Solsonès La Cugula va recollir signatures per fer una denúncia col·lectiva contra l’ara bisbe emèrit de Solsona. La iniciativa pretenia denunciar declaracions de Xavier Novell que consideraven un discurs d’odi cap a col·lectius homosexuals i dones que optaven per l’avortament. L’entitat va recollir prop de 300 firmes i va dirigir la denúncia per via administrativa al Servei d’Atenció Integral (SAI) del consell comarcal del Solsonès, un punt de suport a la comunitat LGTBI al territori.

Fonts de la Generalitat han explicat a EL MÓN que la denúncia va ser derivada al juny del SAI del Solsonès al SAI de Lleida, depenent aleshores de l’antiga conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies —actual Drets Socials—, i aquest la va derivar a la Fiscalia de Lleida pel fet que el col·lectiu veia un presumpte delicte d’odi en algunes declaracions de Xavier Novell. L’ara exbisbe, segons La Cugula, havia relacionat l’homosexualitat amb la delinqüència, el fet que un home sigui gai amb l’absència de la figura paterna a casa i havia qualificat l’avortament de crim abominable, comparant-lo amb l’holocaust nazi.
A IKEA hi ha la teva solució Posar ordre durant un dinar no és fàcil. Ordenar la cuina, una mica més. Patrocinat per Ikea

La fiscalia de Lleida, però, no considera que se li hagi presentat cap denúncia contra l’exbisbe de Solsona. En declaracions a EL MÓN, el fiscal en cap de Lleida, Joan Bonet, confirma que la Generalitat li ha fet arribar la queixa sobre Xavier Novell formulada per una associació, però afirma que es tracta d’una comunicació a títol informatiu sobre l’intercanvi d’informacions entre el SAI del Solsonès i els Serveis Socials de l’actual Departament de Drets Socials de Lleida.

Bonet explica que amb aquesta informació la fiscalia no pot fer res perquè no ha rebut cap “còpia de les compareixences” de les persones que denuncien i ja ha preguntat a la Generalitat quina era la pretensió respecte aquesta informació que li ha fet arribar. Aquest dijous, la Generalitat encara no havia respost al fiscal en cap de Lleida. A més a més, el fiscal en cap tampoc diu que no veu motius per obrir diligències d’ofici contra l’exbisbe perquè les manifestacions que ha pogut veure a la premsa “poden agradar més o menys” però, segons el seu parer, no suposarien un delicte d’odi, que “implica incitar a la violència”.

Aquest divendres, membres de La Cugula han dit a EL MÓN que la seva voluntat en presentar la denúncia a la Generalitat no era arribar a la fiscalia, sinó que s’activés algun tipus de sanció administrativa i una resposta institucional clara contra l’exbisbe. Però, d’ençà que el SAI se’n va fer càrrec, van perdre la pista del recorregut de la denúncia. Lena, una de les membres del col·lectiu, assegura que volen “anar darrere d’aquestes queixes administratives” i reclama que “ens donin una resposta, sigui d’on sigui”.

La denúncia col·lectiva va aplegar 296 firmes de persones de tot Catalunya. Ara els membres del col·lectiu celebren que Xavier Novell hagi abandonat el lideratge del bisbat per una relació amorosa, però de totes maneres volen que hi hagi una resposta a la denúncia presentada davant de la Generalitat. “Encara que hagi marxat volem obtenir una resposta”, ha reiterat aquesta activista.
Informa:ELMON.CAT (10-IX-2021)

139 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: