EL GOVERN REACTIVAR√Ä L’ECONOMIA AMB 31.765 MILIONS…SI ESPANYA HO VOL

Un total de 31.765 milions d’euros, dels quals 2.760 milions en l‚Äôexercici 2020. Aquesta √©s la xifra que el Govern calcula que costar√† la reactivaci√≥ econ√≤mica en front la crisi del coronavirus, a trav√©s de vint projectes “de pa√≠s trencadors” i que el govern catal√† preveu finan√ßar a trav√©s del pessic que rebi del fons de recuperaci√≥ europeu, que s’ha pactat aquesta matinada i proporcionar√† a Espanya uns 72.000 milions d’euros en subsidis i 68.000 milions d’euros en cr√®dits. Aix√≠ ho han explicat el president de la Generalitat Quim Torra, i el vicepresident i conseller d’Economia Pere Aragon√®s, en roda de premsa despr√©s d’aprovar el pla.

Catalunya fa temps que insisteix en rebre, d’aquesta part del fons europeu, “un m√≠nim de 30.000 milions”, els quals servirien per finan√ßar els projectes tractors que l’executiu catal√† proposa com a “pla de pa√≠s” per a la recuperaci√≥. Amb tot, aquesta xifra encara cal negociar-la amb el govern espanyol, per√≤ “Catalunya est√† preparada per rebre el que li pertoca”.

“El fons de reactivaci√≥ europeu estableix unes l√≠nies estrat√®giques que coincideixen amb el nostre pla de reactivaci√≥”, ha asseverat Aragon√®s. “El fons europeu voldr√≠em que fos m√©s ambici√≥s, per√≤ en tot cas √©s un aven√ß hist√≤ric, √©s la mobilitzaci√≥ de recursos p√ļblics m√©s gran de la hist√≤ria d’Europa, i volem deixar clar que Catalunya est√† preparada per afrontar tots aquests reptes”, ha explicat el vicepresident.

Un pla “de futur” i 20 projectes clau
El Pla engloba tant mesures vinculades a la gesti√≥ directa de la crisi com grans actuacions de car√†cter estrat√®gic que es desplegaran en un horitz√≥ a mitj√† i llarg termini. Aquest full de ruta “mostra la capacitat innovadora i de transformaci√≥ del sector p√ļblic, a trav√©s d‚Äôuna vintena de grans projectes que contenen fins a 145 actuacions espec√≠fiques”, ha explicat Torra.

Una part important d‚Äôaquestes actuacions es vincula a la gesti√≥ immediata dels efectes de la pand√®mia, per√≤ alhora el document preveu la posada en marxa de grans plans que aborden q√ľestions estrat√®giques per al pa√≠s, com ara la transformaci√≥ del model agroalimentari, la lluita contra el canvi clim√†tic o la mobilitat sostenible, i que s‚Äôimplementaran en diferents fases en un horitz√≥ que, en el cas d‚Äôalguns projectes, abasta les properes dues d√®cades.

“Ens ho plantegem com un pla obert que volem acabar de concretar i la nostra voluntat √©s que sigui un pla resilient, modulable i transformable, elaborat a partir de la participaci√≥ i el di√†leg, perqu√® ens cal buscar un consens ampli per sortir d’aquesta crisi”. En aquest sentit, Torra ha asseverat que “ens cal pensar qu√® volem fer d’aquest pa√≠s quan sortim de la crisi, i aix√≤ ha de ser una obra col¬∑lectiva. No √©s un pla de Govern sin√≥ de pa√≠s”.

Inversions a curt i llarg

Entre les actuacions que es preveuen activar en els propers mesos, s’hi inclou la renovaci√≥ urbana i d’habitatge amb una inversi√≥ de 244 milions d’euros, un pla de xoc en l’√†mbit del Treball de 184,8 milions, el foment de la recerca i la innovaci√≥ per un valor de 130,2 milions, una l√≠nia de pr√©stecs participatius per la ind√ļstria de 50 milions, la mateixa quantitat que es vol destinar al pla de suport a l’automoci√≥ i a la mobilitat. En el que queda d’any tamb√© es vol refor√ßar la xarxa de fibra √≤ptica amb 46 milions, ampliar els ajuts per a necessitats b√†siques per valor de 43 milions, reactivar el comer√ß amb 35 milions i tirar endavant pla d’educaci√≥ digital dotat amb 24,2 milions.

Alhora, per√≤, el pla presenta 145 actuacions i 20 projectes tractors que volen articular aquests fons de reconstrucci√≥ en un horitz√≥ de mitj√† i llarg termini. Els 31.765 milions d’euros s’haurien de repartir en diferents eixos: 5.000 milions dedicats a economia de la vida; 1.000 milions a digitalitzaci√≥; prop de 16.000 milions a transici√≥ ecol√≤gica i 5.700 milions de la societat del coneixement.

Les actuacions priorit√†ries segons el pressupost anunciat serien les de l’apartat de transici√≥ ecol√≤gica, amb el pla per la mobilitat sostenible i el foment de l’automoci√≥ el√®ctrica i connectada amb 5.877 milions d’euros o la generaci√≥ d’energia renovable, l’aprofitament de recursos forestals i l’autoconsum amb 6.330 milions; i la millora de l’habitatge i l’efici√®ncia energ√®tica amb 3.200 milions. Una altra de les partides amb m√©s finan√ßament seria la de bioeconomia i transformaci√≥ del sector alimentari, amb 3.331 milions d’euros.

Tamb√© es volen destinar 3.300 milions a actuacions transversals com la creaci√≥ d’un fons de finan√ßament passiu (3.264 milions), la internacionalitzaci√≥ de l’economia (34 milions), la transversalitat de g√®nere (12 milions).

Catalunya com a referent
“No es tracta nom√©s de sortir de la crisi com es pugui, sin√≥ de transformar el model que tenim”, ha asseverat Aragon√®s. “Volem que la sortida de la situaci√≥ sigui en clau transformadora i no conservadora; no podem sortir d’aquesta crisi com es va fer amb la del 2008, que va ser baixant salaris. Aix√≤ no ho podem permetre i no √©s el que el pa√≠s es mereix”.

En aquest sentit, doncs, el vicepresident ha assegurat que “Catalunya ha de ser un referent en la sortida de la crisi i liderar el nou model que volem”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (21-7-2020)

221 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: