EL GOVERN REGULA L’ÚS DELS TOPÒNIMS CATALANS I ARANESOS

“El govern català regula l’ús dels topònims catalans i aranesos ”

El decret estableix l’ús de les formes catalanes de tot el domini lingüístic
El govern de Catalunya ha aprovat el Decret de toponímia, que regula l’establiment i revisió de topònims, l’ús de la toponímia catalana i occitana i també la Comissió de Toponímia. El nou decret regula l’ús de la toponímia a Catalunya, d’acord amb les úniques formes oficials a Catalunya, la catalana, i l’aranesa, en el cas de l‘Aran, tal com estableix l’Estatut i la Llei 1/1998 de Política Lingüística.

El text també preveu l’ús de les formes catalanes dels topònims de tota l’àrea lingüística catalana, de manera que determina, per exemple, que cal utilitzar les formes Alacant, Elx, Perpinyà i L’Alguer, tot i que aquestes localitats tinguin, a mes, una altra denominació oficial en castellà, francès o italià. Pel que fa a exònims d’arreu del món que tenen forma tradicional en català, també en preveu l’ús de la forma catalana, que es pot combinar amb l’ús de les formes oficials o altres llengües de cada país com és el cas de Nova York, Nova Delhi, Atenes, Torí, Ginebra i Moscou.

El decret també impulsa l’ús de formes originàries de l’àrea lingüística occitana encara que es tracti de topònims de fora de l’Aran, ja que aquesta és una llengua oficial a Catalunya.

El nou decret actualitza la normativa vigent fins ara en aquest àmbit, que no s’havia revisat des de feia gairebé vint anys. Hi va haver una revisió puntual del 2001 que regulava la Comissió de toponímia, però restaven necessitats pendents, com ara la manera de dur a terme l’establiment de nous topònims generals o la possibilitat de revisió de formes toponímiques ja establertes. El nou procediment per establir nous topònims generals o revisar formes ja establertes permet a les administracions locals demanar un canvi en la toponímia i es garanteix la seva participació en qualsevol tramitació. A més, han de ser consultades abans d’aprovar-se cap canvi. Pel que fa a la toponímia aranesa, a més dels ajuntaments aranesos també s’hi preveu la participació del Conselh Generau d’Aran.

Un cop es tinguin les propostes, s’haurà de sol·licitar un informe a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) o a l’Institut d’Estudis Aranesi i es preveuen també informes de tipus geogràfic, històric o d’altres que es considerin pertinents.

El decret també regula el Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya, que és el catàleg de topònims de Catalunya aprovat tant per la Generalitat com per les entitats locals, i que ha esdevingut un instrument de referència, de manera que se’n preveu la revisió periòdica. El Nomenclàtor es va publicar el 2003, i se n’han fet dues revisions, el 2009, que incorporava 13.000 nous topònims, i el 2019, que afectava 227 topònims.

Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (18-11-2020)

255 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: