EL GOVERN REPLICA A LA PRESSIÓ DE LA CUP: MANTÉ APROVAR DIMARTS ELS PRESSUPOSTOS

Els avisos de la CUP advertint de les dificultats per arribar a un acord sobre els pressupostos de la Generalitat per a l’any vinent no han fet canviar el calendari de l’executiu per a l’aprovació del projecte. La previsió és que dimarts vinent el conseller d’Economia, Jaume Giró, porti a la reunió del Consell Executiu el projecte per a la seva aprovació i tramitació davant del Parlament. L’objectiu continua sent tenir els pressupostos aprovats a començaments d’any.

Així ho ha assegurat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, on ha assegurat que les negociacions amb la CUP “continuen sent intenses i es preveu que encara ho siguin més en els propers dies”. “No és que s’estigui treballant a contrarellotge, però no ens podem encantar”, ha reblat.

Mentre la portaveu feia aquestes declaracions a la plaça Sant Jaume, al faristol de la sala de premsa del Parlament, la cupaire Eulàlia Reguant insistia que les negociacions no van bé, i reiterava l’oposició contra macroprojectes, com l’ampliació de l’aeroport o els Jocs Olímpics d’Hivern.

A les converses amb la CUP, que condueix el conseller d’Economia, s’hi va sumar la setmana passada el president, Pere Aragonès. Tant Aragonès como Giró han deixat clar que el Govern no té cap intenció d’incrementar la pressió fiscal.
CUP, prioritària

Plaja ha insistit que la “prioritat” del Govern és aprovar els pressupostos amb la CUP i, en ser interrogada sobre vies alternatives, ha assegurat que no té “ni pla B ni pla C”. El discurs de l’executiu és que l’acord d’investidura el va pactar amb el partit anticapitalista i que considera que pot tirar endavant uns “pressupostos progressistes”.

Per tot plegat, la portaveu ha volgut subratllar que malgrat la voluntat d’aprovar el projecte dimarts vinent, si no hi ha acord continuaran les converses amb la CUP.

El Govern necessita l’abstenció d’un grup parlamentari de la Cambra catalana per tirar endavant els seus comptes. Precisament aquest cap de setmana, Reguant advertia sobre la possibilitat que la decisió d’ERC de no presentació una esmena als pressupostos del Govern del PSOE, respongui a un intent de pactar també els pressupostos catalans amb el PSC.

Respecte els pressupostos de l’Estat, Plaja ha insistit que són “insuficients” i que cal reclamar garanties de compliment dels compromisos. Davant les diferències que han fet evidents aquest cap de setmana els socis de Govern arran de la decisió de Junts de presentar una esmena a la totalitat mentre els republicans han desestimat aquesta possibilitat, la portaveu ha insistit que es tracta d’una decisió dels partits i que la tensió entre els socis “no afecta avui per avui en el normal i bon funcionament d’aquest govern”.
Relleu a l’ICF

El Govern ha nomenat avui Jordi Òliva com a nou conseller delegat de l’Institut Català de Finances, en substitució de Víctor Guardiola que, segons Plaja, ha deixat el càrrec per motius personals.

Guardiola es va abstenir a la reunió de l’ICF que va aprovar cobrir, a través del Fons Complementari de Riscos, els avals dels ex alts càrrecs del Govern encausats pel Tribunal de Comptes. En aquella reunió tres membres del Consell de l’ICF van dimitir abans de la votació.

Informa:ELNACIONAL.CAT (2-XI-2021)

119 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: